Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προτεραιότητα μας η περιφέρεια-Το μήνυμα του υπουργόυ ΥΠΕΝ, Kώστα Σκρέκα στα γραφεία της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαϊας, ενώ περιέγραψε στη «Γ» το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Published

on

 

«Η περιφέρεια είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας, γιατί η ανάπτυξη της χώρας ξεκινάει από την περιφέρεια», διεμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στα γραφεία της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Αχαϊας, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Πάτρα.

Επιπλέον, περιέγραψε με δήλωση του στη «Γ» τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα που αναμένεται, στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει στην ολοκληρωτική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΙΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ

«Η κυβέρνηση μας έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να διασφαλίσει την ενεργειακή θωράκιση της χώρας» ανέφερε ο κ. Κώστας Σκρέκας, «μέσα από τον διπλασιασμό της χωρητικότητας της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας». Ήδη, όπως τόνισε, «έχει καταπλεύσει εκεί μια πλωτή δεξαμενή, η οποία εξασφαλίζει περισσότερο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου και δίνει τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα 2 πλοία με LNG κι έτσι να διασφαλίσουμε ότι στην περίπτωση που μειωθεί το φυσικό αέριο από τη Ρωσία να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, υπάρχει το περιθώριο πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου να αξιοποιήσουν ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί κατεύθυνση στη ΔΕΗ να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Παράλληλα, ο υπουργός ΥΠΕΝ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ιταλό ομόλογο του ώστε να συγκεντρωθούν στρατηγικά αποθέματα στις υπόγειες αποθήκες της γειτονικής χώρας, τα οποία θα λάβουμε με ανάστροφη ροή μέσα από τον αγωγό TAP.

130 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Επιπροσθέτως, ο κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε εκ νέου στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, και συγκεκριμένα στο πλαφόν που έχει μπει στην ηλεκτροπαραγωγή και στην ανάκτηση των υπερκερδών των παρόχων στην πηγή.

«Ήδη τις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας του μηχανισμού έχουμε ανακτήσει 130 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμούμε ότι πάνω από 400 εκατομμύρια θα ανακτήσουμε τον πρώτο μήνα λειτουργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ΥΠΕΝ ανέφερε επίσης ότι θα απορροφηθεί έως και το 85% των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επαναλαμβάνοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα καταργηθεί από την 1η Αυγούστου.

Τον κ. Κώστα Σκρέκα υποδέχθηκε στα γραφεία της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαίας ο πρόεδρος της, Αντώνης Κουνάβης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Αχαΐα αποκτά, επιτέλους, πρόσβαση στο φυσικό αέριο

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement