Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι παραιτήσεις δεν αρκούν

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η παραίτηση του  Ηλία Θεοδωρόπουλου από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και οι όποιες ευθύνες αποδοθούν ως προς την πλημμελή αντιμετώπιση ενός ιατρικού περιστατικού που οδήγησε τελικά έναν συμπολίτη μας στον θάνατο, θα μείνουν κενές περιεχομένου εάν δεν συνοδευτούν από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα αποτρέψουν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον.

Η επικαιροποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων διαχείρισης επειγόντων περιστατικών είναι πλέον αναγκαία, σε συνδυασμό με την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσες και όσους από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό παρεκκλίνουν από αυτά.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να μελετηθούν τυχόν αλλαγές στις εφημερίες και στον εν γένει τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην περίθαλψη.

Και τούτο διότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφενός δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφετέρου δεν μάς έχει γίνει κοινή συνείδηση. Κοντολογίς, με το παραμικρό τρέχουμε στο νοσοκομείο.

Αναμφίβολα, ιατροί και νοσηλευτές αξίζουν τον ειλικρινή σεβασμό μας για την καθημερινή μάχη που δίνουν, υπό αντίξοες συνθήκες, στα δημόσια νοσοκομεία, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια τους μετά από την έξαρση της πανδημίας.

Όμως, τούτο δεν σημαίνει ότι έχουν περιθώρια στον εφησυχασμό, εν τέλει στη χαλάρωση και σε λάθη που απορρέουν από αυτήν. Λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία και να κοστίσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Όπως δείχνει το παρελθόν, οι παραιτήσεις αυτές καθαυτές δεν λύνουν τα προβλήματα, τα οποία στον χώρο της Υγείας απαιτούν μια σοβαρή και μακροπρόθεσμη παρέμβαση. Οι παραιτήσεις, απλώς, λειτουργούν σαν αμορτισέρ για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Τούτων δοθέντων, η παραίτηση του Ηλία Θεοδωρόπουλου, συντελεί στην προκειμένη περίπτωση να εκτονωθούν τόσο η κοινωνική όσο και η πολιτική πίεση. Παράλληλα, διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά το μπαλάκι έχει πάει πλέον σ’ αυτήν, καθώς καλείται να πράξει τα δέοντα. Εάν δεν το κάνει, οι όποιες ελλείψεις ή παραλείψεις θα παραμείνουν κρυμμένες κάτω από το χαλί, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement