Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μητσοτάκης: Θα ήθελα περισσότερη συναίνεση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή -Να μην κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο «παρών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα, Τρίτη από τη Βουλή.

Το νέο πλαίσιο είναι προσαρμοσμένο στις αλματώδεις επιστημονικές εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις κοινωνικές απατήσεις.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού


Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω δίνοντας τα συγχαρητήριά μου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην ΚΟ της ΝΔ, ειδικά στις γυναίκες που στήριξαν τις ρυθμίσεις και εισηγήθηκαν τις πρόνοιες του. Θα ευχόμουν να τύχει ακόμα ευρύτερης συναίνεσης. Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις. Χάνουμε μια ευκαιρία για ένα νομοσχέδιο που εκφράζει ευρύτερα την κοινωνία να αποστείλουμε ισχυρό μήνυμα απέναντι στην τοξικότητα. Ο καθένας με τις επιλογές του. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν μόνο ειδικές κατηγορίες πολιτών. Όλα μας αφορούν όλους. Είμαι σήμερα εδώ γιατί αντιμετωπίζω την Δημοκρατία ως διαρκή άσκηση ευαισθησίας της πλειοψηφίας προς την εκάστοτε μειοψηφία. Ένα ζήτημα της εποχής μας όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοικτά προς την κοινωνία. Πολύ περισσότερο που αυτή η άσκηση συνδέεται με άλλα εθνικά ζητήματα όπως δημογραφικό προστασία δικαιωμάτων αλλά και με την δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους
Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Αντιλαμβάνομαι ότι το όριο 54 ετών ισχύει στις περισσότερες χώρες», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «διασφαλίζονται οι συνθήκες προστασίας για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου.
Κλείνει παράλληλα η πόρτα για να αναζητούν στο εξωτερικό αντίστοιχες μεθόδους. Αντίθετα, η πόρτα θα λειτουργεί αντίστροφα για να προσφέρουν υπηρεσίες οι δικοί μας ιατροί».

Όπως είπε  «παράλληλα, θεσπίζουμε δικαίωμα γυναίκας να καταψύχει τα ωάρια της για να επιλέγει η ίδια το πότε θα τεκνοποιήσει. Έως σήμερα προβλεπόταν μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Στο εξής γενικεύεται ως αποκλειστική απόφαση κάθε γυναίκας. Αίρεται η προσβλητική συναίνεση του συζύγου για να μπορεί κάθε γυναίκα να καταψύχει τα ωάρια της. Αποδεσμεύεται από την υπογραφή του συζύγου, του πρώην συζύγου ή του εν διαστάσει συζύγου. Η λήψη και ψύξη γενετικού υλικού από τράπεζα κρυοσυντήρησης με σαφής κανόνες και διαφάνειας. Παράλληλα ρυθμίζεται η επιλογή του δότη ή δότριας να γίνεται γνωστά τα στοιχεία ταυτότητάς του. Τις σημαντικές αυτές αλλαγές πλαισιώνουν ακόμα δύο. Κάθε αδικία πρέπει να αφορά όλους μας. Με το σχέδιο νόμου ιδρύεται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης ειδικά για τους HIV συμπολίτες μας. Καταργείται ακόμα μια απαράδεκτη και άδικη απαγόρευση. Καταργούμε την άδικη διαχωριστική γραμμή. Στην ίδια κατεύθυνση οι διατάξεις για τα άτομα ιντερσεξ. Για τα παιδιά που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές φύλου με αποτέλεσμα – άγνοιας – να οδηγούνται αυτά τα παιδιά σε εγχειρήσεις ή ορμονοθεραπείες με ολέθριες συνέπειες γι αυτά τα παιδιά.Αυτές οι επεμβάσεις που εξακολουθούν να γίνονται στην πατρίδα μας έχουν ήδη χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ. Αυτό κάνουμε σήμερα και εμείς απαγορεύοντας τις μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε ιντερσεξ παιδιά. Επεμβάσεις θα γίνονται μετά τα 15 έτη και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια με γνώμη επιτροπής και δικαστική απόφαση.
Έμαθα πολλά που δεν γνώριζα. Λυπήθηκα για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλλειπε η γνώση και τόλμη και διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι γι αυτά τα άτομα οι παρεμβάσεις μας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα αλήθειες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας. Μια αλήθεια συμπεριληπτική. Η φροντίδα για τους λίγους αφορά τους πολλούς. Επιμένω στα παραπάνω καθώς αποτελούν οριζόντιες αρχές των άρθρων του νομοσχεδίου. Συγκροτούν το πολιτικό του περιεχόμενο και αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν λάθη του παρελθόντος. Πρόκειται για δυναμικές τομές στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων που αφορά το νομοσχέδιο. Αλλαγές με βαθύ αποτύπωμα. Πριν από λίγες ημέρες στην ίδια αίθουσα συζητούσαμε για την κοινωνική πολιτική. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισονομία. Αποδεικνύουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια. Ταυτόχρονα η πολιτεία έχει χρέος να σχεδιάζει όλες τις δράσεις της. Μιλήσαμε για το δικαίωμα της γυναίκας να έχει το πρώτο λόγο στο δικό της γενετικό υλικό. Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχει άλλων. Την ενίσχυση με 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, άδειες μητρότητας και πατρότητας, νταντάδες γειτονίας και δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω τ. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα κρίκο στις προληπτικές εξετάσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου μήτρας».


Στην αρχή της συζήτησης ο πρωθυπουργός, βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής, δίπλα σε γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

VOULI_MITSOTAKIS

Ελλάδα

Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας: Νεαρός απειλούσε να πέσει από μπαλκόνι ξενοδοχείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενα θρίλερ σημειώθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, όταν ένας νεαρός απειλούσε να πέσει από το μπαλκόνι ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με το STAR ο νεαρός βρισκόταν έξω από τα κάγκελα του μπαλκονιού για περίπου 2 ώρες. Στο σημείο είχε φτάσει διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ ο οποίος κατάφερε να τον προσεγγίσει και να τον πείσει να μπει στο εσωτερικό του μπαλκονιού.

Ενώ ο διαπραγματευτής μιλούσε στον 33χρονο ο οποίος ήταν ανένδοτος, μια άλλη ομάδα της αστυνομίας κινήθηκε αθόρυβα και από το διπλανό μπαλκόνι του δωματίου πήδηξε στο μπαλκόνι του νεαρού και τον ακινητοποίησαν.

Περισσότερα

Ελλάδα

Eurogroup: Μόνο στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων το 2023 -Τέλος οι οριζόντιες παροχές

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατά της εφαρμογής οριζόντιων μέτρων τάχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αντιθέτως, τόνισαν πως τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων.

Στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι «η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται».

Επίσης, αναφέρεται: «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο».

Η ανακοίνωση του Eurogroup:
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η οικονομία της ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία έφερε νέες αναταραχές στο προσκήνιο και ώθησε τον ήδη αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Πρόσφατες προβλέψεις και δείκτες ερευνών υποδεικνύουν επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης προοπτικής για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη και οι αγορές εργασίας φαίνεται να αποτελούν πηγή ανθεκτικότητας στο μέλλον, ενώ το Ταμείο Ανάπτυξης συνεχίζει να υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε τα επόμενα βήματα για τη δημοσιονομική πολιτική, βασιζόμενο στην ανακοίνωση του Ιουλίου για τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023. Υπενθυμίσαμε ότι η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται, αλλά η εστίαση πρέπει να είναι, αντίθετα, στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν χρειάζεται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Είναι ευθύνη μας να μετριάζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του εξωτερικού σοκ στις οικονομίες μας. Ως εκ τούτου, τους τελευταίους μήνες λάβαμε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δεδομένου του επείγοντος αυτού του ζητήματος, έχουμε λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και γρήγορα, πολλά από τα οποία έχουν ευρεία βάση και στοχεύουν τις τιμές. Ωστόσο, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ζήτησης ενέργειας.

Κοιτάζοντας το μέλλον, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα.

Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων με την αποχή από επιζήμιες φορολογικές προσαρμογές. Απαιτείται στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και υπό μια ευρύτερη έννοια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Ειδικότερα, θα πρέπει να επιδιώξουμε να αποφύγουμε το σοκ στις τιμές της ενέργειας να προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις και να οδηγήσει σε πιο επίμονη επιτάχυνση της δυναμικής του πληθωρισμού που θα έβλαπτε τις οικονομίες μας. Ως εκ τούτου, επιδιώκουμε να απέχουμε από πολιτικές που θα ενίσχυαν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η επιτάχυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Υπενθυμίζουμε τη σημασία των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και την εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών αγορών. Αυτά είναι κρίσιμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την προστασία των οικονομιών μας από μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και τη δημιουργία των θεμελίων για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το RePowerEU μπορούν να παράσχουν σημαντική υποστήριξη από αυτή την άποψη. Μπορεί να χρειαστούν στοχευμένες και προσωρινές πολιτικές που δεν στρεβλώνουν την ενιαία αγορά για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που εκτίθενται σε υψηλές τιμές ενέργειας να μεταβούν σε μειωμένα ανοίγματα, με εκείνες που αποκομίζουν απροσδόκητα έσοδα από τις υψηλές τιμές ενέργειας να συμβάλλουν με το μερίδιο που τους αναλογεί σε αλληλεγγύη με την υπόλοιπη κοινωνία.

Συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα της οικονομίας μας και την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις από την κρίση στις τιμές της ενέργειας. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία παραμένουν ισχυρά και οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας, καθιστώντας τις καλύτερα προετοιμασμένες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Τονίζουμε τη σημασία του στενού συντονισμού και των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου χρειάζεται, και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε τους στόχους πολιτικής μας με ενιαίο τρόπο. Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό μας, προκειμένου να δώσουμε μια αποφασιστική και ευέλικτη πολιτική απάντηση.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/oikonomia/eurogroup-stoheymena-metra-eyaloton”>Eurogroup: Μόνο στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων το 2023 -Τέλος οι οριζόντιες παροχές – iefimerida.gr</a></p>

Περισσότερα

Ελλάδα

Metron Analysis στον Κύκλο Ιδεών: Το 45% λέει «ναι» σε δεύτερες κάλπες αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis με τους ψηφοφόρους να λένε «ναι» σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών στα ερωτήματα για αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά και για τα σενάριο επόμενης ημέρας των εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 47% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνησης, τότε το 52% συμφωνεί με την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 45% λέει να πάμε σε δεύτερη Κυριακή.

 

Ακρίβεια και ενεργειακό απασχολούν τους πολίτες


Στο ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, τα δύο που κυριαρχούν είναι η ακρίβεια- επάρκεια εισοδήματος με ποσοστό 96%, αλλά και το ενεργειακό με το ποσοστσό να φτάνει το 95%.
Στη συνέχεια ακολουθούν τα ζητήματα της δημόσιας Παιδείας, της καθημερινότητας , του πολέμου στην Ουκρανία, της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ποσοστό μόλις 66% συγκεντρώνει το θέμα των υποκλοπών.

Οι πολίτες τάσσονται κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία


Οπως προκύπτει από την έρευνα της Metron Analysis οι Ελληνας τάσσονται κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία με ποσοστό 71% και μόλις το 16% είναι υπέρ.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ψηφοφόροι, σε ποσοστό 71%, επιθυμούν την αλλαγή στάση της ΕΕ στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς θεωρούν πως οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα