Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Η άγνωστη πολεμική δράση στην Κύπρο-Ο γνωστός γιατρός Mιχάλης Κίτρου, διακρίθηκε το 1974 για την ηρωική δράση του

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

«Σας ευχαριστώ, αλλά δεν θέλω να μιλήσω». Από τον Μιχάλη Κίτρου πήραμε μια μάλλον αναμενόμενη (αρνητική) απάντηση, όταν του ζητήσαμε να αναφερθεί στην πολεμική δράση του, το 1974, στην Κύπρο, όπου έγραψε τη δική του ιστορία.

Πολλοί, ίσως, δεν ξέρουν ότι ο γνωστός γιατρός πολέμησε τότε με ηρωισμό, αυταπάρνηση και τραυματίστηκε,. Για τη δράση του τιμήθηκε με το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας.
Αλλά για όλα αυτά, ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει δημοσίως.

Σε μια εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, πριν από αρκετά χρόνια, έκανε μια έμμεση νύξη, όταν αντιπαρήλθε τις πατριωτικές «κορόνες» κομματικών συντρόφων του, με την προτροπή, σε όποιον επιθυμεί, να του δώσει το όπλο με το οποίο πολέμησε στην Κύπρο.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ

Το όνομα του Μιχάλη Κίτρου αναφέρεται από συμπολεμιστές του σε διηγήσεις τους για την επική μάχη που έδωσαν οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ υπερασπιζόμενοι το στρατόπεδο της, ανήμερα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου 1974.
Κάποια στιγμή, ο στρατοπεδάρχης, ο Αχαιός (γεννήθηκε, το 1925, στον Ψαθόπυργο) αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος ζήτησε ενισχύσεις, για να αντιμετωπίσει τις υπεράριθμες τουρκικές δυνάμεις. Αλλά τού έδωσαν μόνο τρία τεθωρακισμένα οχήματα Marmon-Herrington, τα οποία θα ήταν εύκολη λεία για τα τουρκικά άρματα Μ-48. Παρ’ όλα αυτά, οι νέες επιθέσεις των Τούρκων αντιμετωπίσθηκαν, κι αυτές, με επιτυχία. Μπροστά από τις θέσεις άμυνας των ανδρών της ΕΛΔΥΚ, έπεσαν νεκροί δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες.
Μία από τις πιο γλαφυρές καταθέσεις είναι αυτή του Διονύση Πλέσσα, που αναφέρει: «Στις 15 Αυγούστου, πήγε σχεδόν μεσημέρι και οι Τούρκοι δεν μας ενόχλησαν. Κατά τις 11.00 άρχισε η επίθεσή τους, πιο οργανωμένη από τις άλλες. Ανάμεσα στα άρματα εκινείτο το πεζικό και προπορευόταν ένας αξιωματικός, ο οποίος έδινε τα παραγγέλματα με μία σφυρίχτρα. Σφύριζε, ξεκινούσανε. Ξανασφύριζε, σταματούσανε. Μας έκανε εντύπωση ότι επετίθεντο αφύλαχτοι, γι’ αυτό και είχαν φοβερές απώλειες. Έφθασαν πολύ κοντά μας και εμείς είχαμε διαταγή από τον λοχαγό Σταυριανάκο να τους αφήσουμε να πλησιάσουν και μετά να κτυπήσουμε. Είχαμε και κάποια κάλυψη από το Πυροβολικό, υπήρχε ένας Κύπριος ανθυπολοχαγός, ο Κίτρου, που έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μας υποστηρίξει. Έπεσε λοιπόν ένα βλήμα του Πυροβολικού ακριβώς μέσα στην μπούκα του προπορευόμενου άρματος, που σταμάτησε. Όσοι ήταν μέσα σκοτώθηκαν.
Τα υπόλοιπα τρία ανέστρεψαν και οπισθοχώρησαν. Οι Τούρκοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για οπισθοχώρηση και τα έχασαν».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΤΟΥΝΤΑ

Από τις ελάχιστες φορές που ο Μιχάλης Κίτρου μίλησε δημοσίως για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ήταν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, το 2019, το Επιμελητήριο Αχαϊας, η Ένωση Αποστράτων Στρατού Νομού Αχαΐας και οι Εκδόσεις «Ινφογνώμων» για τον Πατρινό ήρωα του πολέμου της Κύπρου, τον λοχαγό Νικόλαο Κατούντα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας».
Αλλά κι εκείνη την ημέρα ο γιατρός απέφυγε να μιλήσει για τον εαυτό του. Σε μια σύντομη, αλλά μεστή περιεχομένου τοποθέτηση, ανέφερε τα εξής: «Οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τους ήρωές μας, αλλά ούτε και τους εφιάλτες. Υπήρξαν αξιωματικοί και οπλίτες το 1974 που γνώριζαν πάρα πολύ καλά την προδοσία και το σχέδιο για την παραχώρηση της Κύπρου. Γι’ αυτό και δεν υπάκουσαν στις “υποδείξεις” και τις διαταγές για υποχώρηση και παραίτηση. Ο Νίκος Κατούντας ήταν ένας από αυτούς. Μαζί του ήταν και άλλοι που παρά τις διαταγές και τη γνώση ότι οι εφιάλτες ήταν πάνω από τα κεφάλια τους, δεν υπάκουσαν, δεν συμμορφώθηκαν».

Χωρίς κατηγορία

Νέα απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – «Έχετε νέα επιστροφή φόρου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» δήθεν τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.
Μια νέα απάτη κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φορολογούμενων.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης «phising», όπου οι απατεώνες προσπαθούν να «ψαρέψουν» τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Συγκεκριμένα, το ψευδές μήνυμα γράφει, «σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η φορολογική σας δήλωση έχει υπολογιστεί από την Ελληνική φορολογική Υπηρεσία και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ».

Οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού για να «λάβουν» τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.

Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων να μην κάνουν κλικ σε μη ασφαλή links και φυσικά να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε μη επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί
Ήδη εδώ και μήνες η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές απάτες με επιστροφές φόρου και έδωσε οδηγίες ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.

Η απάτη είχε ξεκινήσει με τις «αιτήσεις για επιστροφή φόρου», και τώρα συνεχίζεται με την «επιβεβαίωση επιστροφής φόρου».

«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής. Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων» σημείωνε η ΑΑΔΕ.

Για την προστασία σας:
• μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
• μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
• Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

«Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.» κατέληγε η ΑΑΔΕ.

in.gr

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο με σάλτσα blue cheese    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.200 γρ. ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στη μέση

Για τη μαρινάδα

4 κουτ. σούπας μηλόξιδο

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού

1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή

λίγο μαύρο πιπέρι

50 γρ. βούτυρο

Για τη σάλτσα blue cheese

75 γρ. τυρί blue cheese

100 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. μαγιονέζα

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

1 λεμόνι, τον χυμό

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια αλείφετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σας. Το βάζετε σε ένα ταψί, το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα και ψήνετε το κοτόπουλο για 1-1½ ώρα. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομογενές. Κόβετε τα λαχανικά σε φέτες και το σχοινόπρασο και τα ρίχνετε πάνω από τη σάλτσα. Σερβίρετε το κοτόπουλο αμέσως με την σάλτσα blue cheese στο πλάι.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

6η ΥΠΕ: Υπεγράφη σύμβαση για νέο περιφερειακό ιατρείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Κέρκυρα για τριήμερη περιοδεία στις υγειονομικές μονάδες του νησιού βρίσκεται ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.
Στο πλαίσιο της περιοδείας ο κ. Καρβέλης υπέγραψε χθες σύμβαση για την ανέγερση νέου Περιφερειακού Ιατρείου στον Άγιο Ματθαίο. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και η ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας μεγάλη, όπως μετέφεραν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας και ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας. Στο νησί βρίσκεται και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος συνοδευόμενος από τον κ. Καρβέλη θα επισκεφθεί τις υγειονομικές μονάδες της Κέρκυρας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα