Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Από τις γηραιότερες γυναίκες της Δυτικής Ελλάδας- “‘Εφυγε” στα 106 της ο Ελένη Τριγάζη

Published

on

 

 

 

Μια από τις γηραιότερες γυναίκες της Δυτικής Ελλάδας, η οποία έζησε όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα και έχοντας προλάβει να ζήσει την αυγή του 20ου αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 106 ετών.

Πρόκειται για την Ελένη Τριγάζη (χήρα Γεωργίου) με καταγωγή από το Δημοτικό Διαμέρισμα Γκραίκα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στην γειτονική Ηλεία.

Η «κυρά Ελένη», όπως την αποκαλούσαν όλοι, αναχώρησε για την αιωνιότητα ήρεμα και γαλήνια, έχοντας εισπράξει την αμέριστη αγάπη και φροντίδα από τα παιδιά της, μέχρι το τέλος της ζωής της. Ακόμα και στα βαθιά της γεράματα, είχε απόλυτη οξύνοια πνεύματος, ρωτούσε για όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα και μοίραζε τις ευχές της.

Γεννήθηκε το 1916 στο μικρό χωριό της Ηλείας. Ήταν μέλος αγροτικής οικογένειας, έζησε δύσκολα χρόνια και αυτά τη σκληραγώγησαν. Παντρεύτηκε τον αείμνηστο σύζυγό της Γεώργιο Τριγάζη (με καταγωγή από τη Μίνθη Ηλείας) και απέκτησαν τρεις κόρες, τη Θεοδώρα, την Ιωάννα και την Δήμητρα. Ευτύχησε να δει τις κόρες της επαγγελματικά και κοινωνικά αποκατεστημένες και γνώρισε οκτώ  εγγόνια και οκτώ δισέγγονα!

Η «κυρά Ελένη» όπως την αποκαλούσαν οι συγχωριανοί της ήταν μια δυναμική γυναίκα, η οποία λάτρευε τη φύση και η ζωή της ήταν άμεσα συνυφασμένη με αυτήν και αυτό έλεγε πως ήταν το «οξυγόνο» που της χάρισε τη μακροζωία. Εργάστηκε σκληρά, κάνοντας αγροτικές εργασίες και μόχθησε για να αναθρέψει τα παιδιά της, τα οποία γαλούχησε με αρχές και αξίες. Ως άνθρωπος δεν το έβαζε εύκολα κάτω, ενώ τη διέκρινε το χιούμορ και η αποφασιστικότητα.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό της τον Αύγουστο του 2007 όταν η μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας έκαψε μόχθους μιας ζωής. Είδε το σπίτι της να παραδίνεται στις φλόγες και εγκατέλειψε τον τόπο της από τους τελευταίους κατοίκους κατά την εκκένωση του χωριού, αφήνοντας όλα της τα υπάρχοντα, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αυτό, όπως έλεγε, ήταν που την είχε πληγώσει αφάνταστα και πάντα η έγνοια της ήταν η γενέτειρά της και οι συγχωριανοί της, με τους οποίους είχε μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

Από το 2007 οπότε και έφυγε για την Αθήνα, επιστρέφει σήμερα για πάντα στον γενέθλιο τόπο της, όπου και θα αναπαύεται αιώνια…

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Γκραίκα Ηλείας και η ταφή της θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement