Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Θλίψη για την Αρχόντισσα των Καλαβρύτων – Την Κυριακή η κηδεία της Γιώτας Κωνσταντοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από τη ζωή η Γιώτα Κωνσταντοπούλου, επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρυτινών Πάτρας και ο άνθρωπος που αγωνίστηκε όσο κανένας για να μετατραπεί το Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων (εκεί που στα 13της χρόνια βίωσε τη φρίκη της γερμανικής θηριωδίας) σε Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Γεννήθηκε το 1931 στα Καλάβρυτα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι Γερμανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν όλους τους άρρενες κατοίκους της πόλης από 15 έως 65 ετών στον λόφο του Καπή, ενώ οι Γερμανοί έκλεισαν τις γυναίκες και τα παιδιά στο σχολείο της πόλης. Έπειτα έβαλαν στο σχολείο φωτιά. Η δεκατριάχρονη τότε Γιώτα Κολλιοπούλου ήταν κλεισμένη στο σχολείο μαζί με τη μητέρα της και τις δύο αδελφές της, ενώ ο πατέρας και τα δύο αδέλφια της εκτελέστηκαν στο λόφο του Καπή.

Εχοντας βιώσει το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και τον πόνο της Καλαβρυτινής μάνας και αδελφής πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων.

Η κηδεία της θα γίνει την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, στα Καλάβρυτα.

Η Αφροδίτη Σκαλτσά – Δημητροπούλου την αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια: “Στό καλό Αρχόντισσα των Καλαβρύτων ..Ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει Τιμώ την προσφορά ΣΟΥ..Αιωνία η μνήμη σου..
Όπου κι άν κρύφτηκες. εκείνη την μαύρη Δευτέρα..Ο ήλιος σε είδε ,πάνω ΣΟΥ χύθηκε ..
Με το φώς του, πάντα σε έλουσε…
Στόν Όλυμπο ..τά εύγε του …της ζωής σου ….”

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια μιας σπουδαίας γυναικείας προσωπικότητας, μιας ηρωικής μορφής της νεότερης ιστορίας των Καλαβρύτων, της Γιώτας Κολλιοπούλου – Κωνσταντοπούλου.
Η Γιώτα Κολλιοπούλου -Κωνσταντοπούλου ανήκε σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι φτιαγμένοι από την ευλογημένη “πάστα” της αυταπάρνησης και της προσφοράς. Πρωτοστάτησε και αφοσιώθηκε “ψυχή τε και σώματι” στη δημιουργία και τη λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Πρώτο της μέλημα και έργο της ήταν η συγκέντρωση των συλλογών – ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου και των αυθεντικών βιωματικών αφηγήσεων των ηρωίδων Καλαβρυτινών γυναικών.

Το όνομα της έχει ταυτιστεί με τη διάσωση, τη διατήρηση και τη διαρκή προβολή της μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής της οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για αυτήν την ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ας είναι ελαφρύ το Καλαβρυτινό χώμα που θα την σκεπάζει.

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΣΩΝ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο της επιζήσασας από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, Γιώτας Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου. Η εκλιπούσα είχε αφιερωθεί στο να αναδειχθεί παγκοσμίως το Ολοκαύτωμα του λαού των Καλαβρύτων από τους ναζί κατακτητές. Ο Δήμαρχος απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement