Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκε ο Χαρδαλιάς στο Καστελλόριζο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στο Καστελλόριζο για τη συμμετοχή του στο συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, επισκέφθηκε Μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», όπου έλαβε χώρα ενημέρωση από τον Κυβερνήτη Πλωτάρχη Νικόλαο Γκρέκα ΠΝ και ξενάγηση στα βασικά διαμερίσματα του πλοίου.

5648885

 

Ακολούθως, μετέβη στην έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Συνταγματάρχη Βασίλειο Μήτσιο, για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Διοίκησης και συνομίλησε με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας. Επίσης, ενημερώθηκε και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του νέου κτηρίου για τη διαμονή του προσωπικού.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) κ. Αναστάσιος Μάνος επιθεώρησαν και παρέδωσαν προς χρήση χθες, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, εγκατάσταση στατού μετατροπέα (converter) επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού στον λιμένα του Καστελλόριζου

5648870

Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε στενή συνεργασία με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μεγίστης. Αποτελεί έργο που συμβάλλει, αφενός μεν στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου, αφετέρου δε στη μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου, καθώς και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη νήσο.

Παρόντες ήταν ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, o Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος, ο Αρχιεπιστολέας του Αρχηγείου Στόλου Αρχιπλοίαρχος Χρήστος Ντεγιάννης ΠΝ, ο Διοικητής της ΔΑΝ Μεγίστης Συνταγματάρχης Βασίλειος Μήτσιος, ο Κυβερνήτης του ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ Πλωτάρχης Νικόλαος Γκρέκας ΠΝ, αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

xardalias__6_

«Η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη»

Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη. Αυτό τόνισε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, που συμμετείχε, ως ομιλητής στο συνέδριο που διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού με θέμα «το Δίκαιο της Θάλασσας» στο Καστελλόριζο.

«Αυτή η κυβέρνηση», συμπλήρωσε, «έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά».

«Το Καστελλόριζο», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, «είναι γεωγραφικά τοποθετημένο σε μία περιοχή, όπου το διακύβευμα για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι διαχρονικά τόσο υψηλό, που η ορθή εφαρμογή του είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας».

xardalias__2_
xardalias__3_
xardalias__7_

 

«Η Ελλάδα», επισήμανε, «ανέκαθεν διατηρούσε ένα έντονο ενδιαφέρον για το Δίκαιο της Θάλασσας» και πρόσθεσε: «Η εξέλιξή του, τόσο συμβατική όσο και εθιμική, κορυφώθηκε το 1982 με την υπογραφή και στη συνέχεια με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα πραγματικό, θα μου επιτρέψετε να πω, “Σύνταγμα των ωκεανών”, το οποίο αντιπροσωπεύει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια κωδικοποίησης και προοδευτικής ανάπτυξης του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «σαφώς και συντάσσεται με τη διεθνώς διαμορφούμενη άποψη ότι οι διατάξεις της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντανακλούν και κωδικοποιούν υφιστάμενες εθιμικές αρχές, αντιπροσωπεύουν τους βασικούς πυλώνες αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα διεθνές θαλάσσιο κράτος δικαίου».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ν. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «αποτελεί μέρος στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας». «Συνεπώς», εξήγησε, «οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο εξευρωπαϊσμός της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ και στο θαλάσσιο πεδίο θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα έτη».

5648874
5648876

Η Ελλάδα, ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνει στην πράξη και ασκεί «ενεργά τα δικαιώματά της με βάση τις αρχές και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας». Επιπλέον, συνέχισε, «θωρακίζουμε την πατρίδα μας με την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεών μας» ενώ, παράλληλα, «εφαρμόζουμε μια άρτια, δομημένη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία, με στόχο να φέρουμε πιο κοντά ομοφρονούντες δρώντες με κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή μας».

«Το πεπρωμένο του Ελληνισμού ανά τους αιώνες καθορίζεται πάντα από την ικανότητά μας να παραμένουμε ενωμένοι, να προσαρμοζόμαστε και κυρίως να υπερισχύουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι, παρά τις εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις των καιρών μας, η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου θα μας επιτρέψουν, για άλλη μία φορά να σταθούμε στο ύψος των μεγάλων προκλήσεων, στο ύψος των παγκόσμιων περιστάσεων» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ως κεντρικός ομιλητής, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τη συζήτηση συντόνισε ο διεθνολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γεώργιος Νούλας.

Ελλάδα

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου γεννήθηκε το 1923 και καταγόταν από τα Ψαρά.

Η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956.

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής.

www.star.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Εγκλημα στην Καβάλα: Την προηγούμενη μέρα είχαν δικαστήριο για την επιμέλεια του παιδιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καβάλας από το άγριο έγκλημα το πρωί της Παρασκευής όπου ένας 56χρονος πυροβόλησε πρώτα το δέκα μηνών παιδί του, μετά τη σύντροφο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η αδιανόητη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το πρωί στην ορεινή κοινότητα Λεκάνη στον Δήμο Νέστου της Καβάλας, μια μέρα μετά το δικαστήριο για την επιμέλεια του παιδιού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ο 56χρονος φοβήθηκε ότι η γυναίκα θα του πάρει το παιδί και θα φύγει. Σήμερα το πρωί της είπε να πάει με το μωρό στο μαντρί για να δουν τα κατσικάκια. Η γυναίκα πήγε, ωστόσο είχε πει σε μια γειτόνισσα να την καλεί ανά μισή ώρα γιατί φοβόταν για τη ζωή του.

Η δικαστική διαμάχη

Το ζευγάρι δεν είχε παντρευτεί ποτέ και η 30χρονη με καταγωγή από τη Γερμανία έμενε μαζί με το παιδί της στο σπίτι των παπούδων της.

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί πριν από 3 χρόνια. Τότε η άτυχη γυναίκα είχε έρθει στην Ελλάδα για να κάνει τη διπλωματική της και ερωτεύτηκε τον άντρα που έμελλε να την σκοτώσει.

Οι πρώτες εντάσεις έδωσαν τη θέση σε άγριους καυγάδες, με το ζευγάρι να χωρίζει και τους τελευταίους μήνες να παραμένει σε διάσταση.

Το καλοκαίρι είχε σημειωθεί ρήξη στη σχέση του ζευγαριού που οδήγησε στον χωρισμό του, ωστόσο διατηρούσαν, τουλάχιστον φαινομενικά, καλές σχέσεις. Σημειώνεται ότι ο 56χρονος αυτόχειρας είχε δύο ακόμη παιδιά από προηγούμενο γάμο, έναν γιο και μία κόρη, καθώς και εγγόνια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα φαίνεται να ήθελε να φύγει στη Γερμανία μαζί με το παιδί. Προχθές, μάλιστα, βρίσκονταν στο δικαστήριο για την επιμέλεια του βρέφους, όπου παρούσα ήταν και η μητέρα της 30χρονης, που είχε έρθει στην Ελλάδα για αυτόν τον λόγο, και έφυγε χθες για τη Γερμανία.

Η εκκίνηση της δικαστικής διαδικασίας για την επιμέλεια φαίνεται να σχετίζονται με την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης η απόφαση της οποίας αναμένονταν σε ένα μήνα

Σημειώνεται ότι οι γονείς πριν από περίπου δύο μήνες είχαν βαπτίσει το μωρό τους, τον Στέλιο.

Πρώτα σκότωσε το παιδί

Μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Νέστου για τη δημοτική ενότητα Ορεινού, Ιωάννης Τερζόπουλος, αναφέρει ότι τις σορούς του κτηνοτρόφου, της πρώην συντρόφου του και του μωρού τους βρήκε σήμερα το πρωί μέσα σε μια λίμνη αίματος ο πρώτος ξάδελφος του δράστη. Ο 54χρονος φέρεται να σκότωσε με κυνηγετικό όπλο (μονόκαννη καραμπίνα) την 30χρονη και το παιδί τους μπροστά στην καλύβα του στάβλου που είχε, περίπου 1,5 χλμ από το χωριό Λέκανη.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ξάδελφος του 54χρονου, ο κτηνοτρόφος αφού δολοφόνησε την πρώην του και το μωρό τους, κάλεσε συγγενή του στο σημείο. Λίγο πριν φτάσει ο συγγενής στο σημείο, ο 54χρονος έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ευρυτανία: Ο γιος της 48χρονης την είχε σώσει από απόπειρα αυτοκτονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στη λιμνη για τον εντοπισμό της 48χρονης, τα ίχνη της οποίας αγνοούνται εδώ και οκτώ 24ωρα στην Ευρυτανία, νέα διάσταση στο θρίλερ δίνει η μαρτυρία του γιου της στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε το παιδί της 48χρονης, μερικές ημέρες πριν την εξαφάνιση της μητέρας του η γυναίκα είχε βρεθεί σε μια άλλη γέφυρα από την οποία είχε επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή της. Το παιδί της 48χρονης αποκάλυψε, δε, ότι ήταν εκείνο που τότε την είχε σώσει και την είχε σταματήσει.

Συμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Το Πρωινό» σήμερα θα ολοκληρωθούν οι έρευνες με σοναρ στη λίμνη και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν σε νέα τοποθεσία.

Στις έρευνες των προηγούμενων ημερών επιστρατεύτηκε και υποβρύχιο drone της ΜΚΟ ΟΦΚΑΘ το οποίο σάρωσε τον βυθό της λίμνης χωρίς, όμως, να εντοπίσει κάποιο στοιχείο της 48χρονης.

Στο MEGA μεταδόθηκαν τα πρώτα πλάνα από την υποβρύχια έρευνα του drone στον βυθό της λίμνης όπου δεν βρέθηκε κάποιο ίχνος της γυναίκας. Όπως διαπιστώθηκε μόνο σε κάποια σημεία του βυθού της λίμνης υπήρχαν κορμοί και κλαδιά, ενώ ο υπόλοιπος πυθμένας ήταν καθαρός. Σημειώνεται ότι το υποβρύχιο drone ερεύνησε στα δυο «ύποπτα» σημεία που υπέδειξαν οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού καθώς κατέβηκε στα 75 μέτρα βάθος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα