Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο 4,5% τα εβδομαδιαία κέρδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Εβδομάδα… ανάστασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο έφθασε αισίως στην 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 4,5% και να σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα. Ωστόσο, τα ανοδικά περιθώρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επιφυλακτική άνοδο κατά 0,47% και διαμορφώθηκε στις 829,97 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (826,11 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 824,22 έως 836,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρότι δεν κατάφερε να συντηρήσει τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη (+0,13% και 497,74 μονάδες), εντούτοις εμφάνισε άνοδο άνω του 10% στο πενθήμερο, προσεγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τα τέλη Ιουνίου. Η προσοχή στράφηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σήμερα ενισχύθηκε στο +1,9% και τα 3,16 ευρώ. Κατά 0,5% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ανήλθε στο 0,81 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -0,8% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο -0,6% και το 0,80 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -0,62% 0,80 ευρώ

Eurobank -0,84% 0,829 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,94% 3,16 ευρώ

Πειραιώς +0,52% 0,816 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,41% και 1.993 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos παρουσίασε κέρδη κατά 2,5% και έφθασε στα 14,5 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Coca – Cola, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ προσέγγισαν το +2%, παρέχοντας πολύτιμα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθορίστηκαν στο +1% εν μέσω των εξελίξεων για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της πρώτης στη Macquarie. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε στο -2,2% και τα 5,6 ευρώ, διορθώνοντας από το πρόσφατο ράλι, μετά τη μείωση της τιμής – στόχου από τη Eurobank. Απώλειες κατά 1,4% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Motor Oil, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο -1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,79% και 1.342 μονάδες), η μετοχή της Premia ξεχώρισε στο +2% και το 1,22 ευρώ, χάρη στην ανάληψη του Project Skyline της Alpha Bank (από κοινού με τη Dimand). Κατά τουλάχιστον 2% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Autohellas, Epsilon, Intracom και Παπουτσάνης. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 33 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο

Alpha Bank -0,62% 6,6 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ +1,71% 5,5 εκατ. ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,94% 4,8 εκατ. ευρώ
ΟΤΕ +0,24% 4,1 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ -2,26% 3,4 εκατ. ευρώ
Eurobank -0,84% 3,4 εκατ. ευρώ
Motor Oil -1,45% 3,3 εκατ. ευρώ
Mytilineos +2,55% 3,2 εκατ. ευρώ

Εβδομαδιαία κέρδη 4,5%

Η Λεωφόρος Αθηνών, έπειτα από μια εβδομάδα πυκνών εξελίξεων, κατάφερε να κάνει το 5×5 και να συντηρήσει το θετικό momentum, κατοχυρώνοντας παράλληλα ένα μέρος των υψηλών κερδών του πενθημέρου, τα οποία ανήλθαν στο 4,5% και τα οποία επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 830 μονάδες (το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα).

Μεγάλος κερδισμένος ήταν οπωσδήποτε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέτρησε σωρευτική άνοδο της τάξης του 11%, καθώς η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγέθυνση των εσόδων. Την ίδια ώρα, το νέο εργαλείο της Φρανκφούρτης για τα κρατικά ομόλογα (ΤΡΙ) απλώνει δίκτυ προστασίας πάνω από την Ελλάδα, αποσοβώντας τυχόν κραδασμούς από τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Στα θετικά της εβδομάδας θα πρέπει, επίσης, να προστεθεί αφενός η επιτυχημένη άντληση των 100 εκατ. ευρώ από την Capital του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, αφετέρου το νέο deal στον ιατρικό – νοσοκομειακό κλάδο, μετά τη σημερινή ανακοίνωση για τη mega συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica.

Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι διάχυτοι στην αγορά. Τα υψηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό με τον επίμονο πληθωρισμό, ενισχύουν το σενάριο της επιβράδυνσης ή και της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στο μέλλον της Ευρωζώνης. Συγχρόνως, οι νέες πολιτικές περιπέτειες στην Ιταλία δεν αποκλείεται να ασκήσουν πιέσεις στις αγορές ομολόγων του Νότου.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά θα προσπαθήσει και την επόμενη εβδομάδα να διατηρήσει την ανοδική κίνηση, αξιοποιώντας τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις ελκυστικές τιμές. Ωστόσο, τα περιθώρια ανόδου συνεχίζουν να αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις συναντώνται στις 840 και 860 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις τοποθετούνται στις 800 και 780 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,78% και τις 427 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,85%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,28% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,83%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,61%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει μικρή άνοδο κατά 0,10%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,5%.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σταθερές πέριξ των 100 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,53% και τα 96,87 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,79% και τα 104,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καταγράφει αισθητή άνοδο στο +1,31% και τα 1.735 δολάρια ανά ουγγιά.

Ελλάδα

Φωτιά στη Ζάκυνθο – Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (3/10) στην περιοχή των Αγίων Πάντων, στη Ζάκυνθο.

Η πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δείτε βίντεο:

Ζάκυνθος | Μεγάλη φωτιά στο Γάλαρο - Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβέστες

Μέχρι στιγμής, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Ο Αλέξης Κούγιας αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκκοτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο τον αγαπημένο τραγουδιστή Σταμάτη Κόκκοτα. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής: “Στα 50 σχεδόν χρόνια της δικηγορικής ζωής μου ήμουν ένας πολύ τυχερός δικηγόρος.
Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να αποκτώ ονοματεπώνυμο στο λειτούργημά μου, με εμπιστεύτηκαν να τους υπερασπιστώ σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής τους πολύ διάσημοι και ιδιαίτεροι άνθρωποι.
Ένας από αυτούς ήταν και ο αείμνηστος Σταμάτης Κόκοτας που με εμπιστεύτηκε παρά τη νεαρή ηλικία μου στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της ζωής του, όταν μαζί με τον αείμνηστο Τόλη Βοσκόπουλο βρέθηκαν
να αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη ποινική κατηγορία.
Όταν είναι κατηγορούμενος ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος, τότε φαίνεται και ο πραγματικός χαρακτήρας του, ανεξαρτήτως αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αν είναι διανοούμενος ή έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό σχολείο, ανεξαρτήτως αν είναι διάσημος ή άσημος.
Ο αείμνηστος Σταμάτης Κόκοτας ήταν ένας αληθινός άρχοντας, ένας αληθινός μάγκας και ένας αληθινός άντρας που όλα τα αντιμετώπιζε μόνος του και με ευθύτητα, χωρίς να αδικήσει ποτέ κανέναν, για αυτό
είχε μόνο φίλους.
Στη μνήμη του δημοσιοποιώ αυτή τη φωτογραφία μπροστά στον αείμνηστο Εισαγγελέα Τσεβά, όπου ακόμη θυμάμαι τη στιγμή που η Μαρινέλα μαζί με τους αδελφούς Τζαβάρα με επέλεξαν ως δικηγόρο
τους, το πώς με αντιμετώπισε λόγω του νεαρού της ηλικίας μου ο αείμνηστος Σταμάτης Κόκοτας και το πώς με αντιμετώπισε ο αείμνηστος Βοσκοπουλος, ο οποίος φοβόταν την επαγγελματική ανωριμότητά μου
και μου έδωσε τη συμβουλή «να αφήσω μουστάκι, για να φαίνομαι μεγαλύτερος», γιατί αλλιώς δεν θα με υπολόγιζαν οι Δικαστές. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει και τους δύο.
ΥΓ. Την είχα ξεχάσει αυτή την υπόθεση και ο θάνατος του αείμνηστου Σταμάτη μου τη θύμισε.

Αθήνα, 3/10/2022
Με εκτίμηση και Σεβασμό
Αλέξης Κούγιας”

Περισσότερα

Ελλάδα

Χαλκιδική: «Τους κατέγραφα για προσωπική χρήση» απαντά ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τις κάμερες στα δωμάτια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζευγάρι που διέμενε σε ξενοδοχείο σε χωριό της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική κατήγγειλε πως εντόπισε μέσα στο δωμάτιό του κρυφή κάμερα παρακολούθησης που κατέγραφε τις προσωπικές του στιγμές.

Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορούσε τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, ενώ έχει υποβληθεί και η δικογραφία προκειμένου να συνεχιστεί η προανάκριση.

Το ζευγάρι αντιλήφθηκε την κρυμμένη κάμερα στην πρίζα, στις 29 Σεπτεμβρίου και την επόμενη ημέρα κατήγγειλε τον ιδιοκτήτη στην Αστυνομία, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του αυτοφώρου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αρχές, ανακαλύφθηκε πως μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα ζευγάρια ακόμη, ενώ κάμερες υπήρχαν σε όλα δωμάτια του καταλύματος.

Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου

Σύμφωνα με το GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης του καταλύματος βρέθηκε σε περιοχή της Χαλκιδικής και στη συνέχεια έδωσε κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας ενώ έπειτα αφέθηκε ελεύθερος

Επίσης, σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο άντρας σημείωσε στην κατάθεσή του πως κατέγραφε τις προσωπικές στιγμές των ενοικιαστών για προσωπική του χρήση.

Η έρευνα θα συνεχιστεί από το ΑΤ Κασσάνδρας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα