Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Λέσβος: Μέσα στο χωριό η φωτιά στα Βατερά – Τραυματίστηκε πυροσβέστης – Μαρτυρίες για εμπρησμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών προκειμένου να ελέγξουν δασική πυρκαγιά που καεί από τις 10 το πρωί του Σαββάτου. Την ώρα που έγινε γνωστό ότι σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, την ίδια ακριβώς ώρα, μαρτυρίες μιλούν για εμπρησμό.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δυο μέτωπα στη Λέσβο, ένα πάνω στο βουνό, στη Ρογκάδα και ένα μέσα στον οικισμό των Βατερών. Η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή Βρίσα, γεγονός που ήθελαν να αποτρέψουν οι πυροσβέστες, αφού στην περιοχή εκείνη υπάρχει μεγάλη δασική έκταση.


«Η κατάσταση είναι τραγική»
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είπε ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά είναι μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «καίγονται κατοικίες και αγροικίες».

Όπως τόνισε ο κ. Μουτζούρης, «επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει αναρχία. Όλα γίνονται συντονισμένα, όμως η μάχη είναι πολύ δύσκολη, όπως και η φωτιά, καθώς καίει πεύκα».

Ο ίδιος, μιλώντας στο enikos.gr υποστήριξε ότι «ευτυχώς που ο άνεμος είναι βόρειος και οδηγεί την πυρκαγιά προς τη θάλασσα γιατί αν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση, θα καιγόταν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας και όμορφης βλάστησης».

Ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι έχει εκκενωθεί ένα κομμάτι του οικισμού των Βατερών, όχι ολόκληρο και ότι δεν κινδυνεύουν άνθρωποι.

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης από νωρίς» τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης
Ο κ. Μουτζούρης είπε ακόμη ότι υπάρχει ένας τραυματίας πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

«Πρέπει να είχε κάποιο τραύμα, καθώς μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελαφρά τραυματισμένος. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανήρτησε στα social media ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τον πυροσβέστη παρέλαβε ασθενοφόρο.

«Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δυο οικίες κι ένα αυτοκίνητο που έχουν καεί.

Η φωτιά καίει πλέον σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες από προηγούμενες φωτιές και με τραχεία βλάστηση, καθώς και σε οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί.

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Γιώργος Αλάνης, έκανε λόγο για καμένα σπίτια.

«Έχουν καεί σπίτια, προχωράει η φωτιά. Είναι δύσβατη η περιοχή και η φωτιά έχει κατέβει στον οικισμό».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «το μέτωπο είναι μεγάλο. Πρέπει να έρθουν και άλλα πυροσβεστικά αεροπλάνα».

Ο κ. Αλάνης ζήτησε περισσότερες δυνάμεις πυρόσβεσης, καθώς «σε αντίθετη περίπτωση η φωτιά θα επεκταθεί».

Στη μάχη και ο Στρατός
Για τη δασική πυρκαγιά στη Λέσβο στην περιοχή Καστρί που εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί και έχει μπει στον οικισμό των Βατερών, ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη και ανέφερε πως επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στην πυρκαγιά της Μυτιλήνης ήδη έχουν σπεύσει στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τα κατάλληλα οχήματα και εξοπλισμό, έτσι ώστε να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης αλλά και στην πιθανότητα να χρειαστεί να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τα εναέρια μέσα (τέσσερα CL-415 και δυο PZL), έχουν διατεθεί τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητής γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Παράλληλα, η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, έχει λάβει εντολή να καταπλεύσει στην περιοχή. Η κατάπλευση του πλοίου στη Μυτιλήνη θα γίνει στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης να παράσχει συνδρομή, σε πιθανότητα εκκένωσης από τη θάλασσα αν συνεχίσει το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τις παραλιακές περιοχές.

Απεγκλωβισμοί και από το Λιμενικό
Ενημερώθηκε, τις πρωινές ώρες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου.

Υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.μ καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα (4 ημεδαποί και 5 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου.

Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Πηγή: in,gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement