Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρέμβαση Πλεύρη για την υπόθεση του «Αγ. Ανδρέα» και του Ιπποκρατείου

«Σαφής η εντολή μου για άμεση διερεύνηση»

Published

on

 

 

 

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προκάλεσε η νέα καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας μετά το τραγικό περιστατικό με θύμα τον 50χρονο Πατρινό, ο οποίος προήλθε στα επείγοντα του «Αγ. Ανδρέα» αλλά δεν εξετάστηκε από γιατρό και τελικά εξέπνευσε στη διαδρομή προς το εφημερεύων νοσοκομείο, το ΠΓΝΠ.

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τη νέα υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

 «Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία από ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο καταλογίζει αδιανόητη και εγκληματική συμπεριφορά σε γιατρούς δύο νοσοκομείων. Όπως αποκάλυψε το GRTimes, η γυναίκα ως ετοιμόγεννη (στην 39η έβδομάδα) μετέβη στο «Ιπποκράτειο» αλλά την έδιωξαν επειδή έληγε η εφημερία του νοσοκομείου και όταν μεταφέρθηκε στο «Παπαγεωργίου» που εφημέρευε δεν την υπέβαλλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του νεογέννητου παιδιού της.

Το ζευγάρι υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ποινική δίωξη των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού και στα δύο νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, η γυναίκα τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, με αποκόλληση πλακούντα και ρήξη της μήτρας, όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Στο νοσοκομείο της πρόσφεραν πρώτες βοήθειες αλλά δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, καθώς όπως της είπαν, τελείωνε η εφημερία του νοσοκομείου.

Της συνέστησαν μάλιστα να πάει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο απείχε μισή ώρα από το Ιπποκράτειο.

Αλλά και στο Παπαγεωργίου, επίσης, υπήρξαν -σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας- καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα το νεογνό να γεννηθεί τελικά με ισχαιμική υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια.

Διασωληνώθηκε και παρέμεινε περίπου 3 μήνες στην εντατική του Παπαγεωργίου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών εκεί, το παιδί έφυγε από τη ζωή.

Η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού -που είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση- έχουν καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο και έχει ξεκινήσει ήδη η προανάκριση.

“Ο εισαγγελέας ενέκρινε την διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής, για να αποδειχθεί δηλαδή ότι το παιδί πέθανε από υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και από άλλες βλάβες, οι οποίες προήλθαν από την καθυστέρηση”, αναφέρει ο δικηγόρος.

 

Τι απαντά το Ιπποκράτειο

Η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, απαντώντας στις καταγγελίες αναφέρει πως η έγκυος εξετάστηκε από μαία και τον γιατρό της εφημερίας, υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που επέβαλαν την άμεση εισαγωγή της στο νοσοκομείο, λέγοντας πως παρουσιάστηκαν «ανακριβή στοιχεία». Στην ανακοίνωση, τονίζονται τα εξής: «Όπως προκύπτει από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο: «Στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19.

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες.Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της», αναφέρει στην ανακοίνωση η διοίκηση του Νοσοκομείου και καταλήγει: «Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για την lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου. Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία».

Ροή ειδήσεων

Advertisement