Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιωάννης Κονταξής: «Η μικρο-επιχειρηματικότητα πρέπει να αποκτήσει αντανακλαστικά!»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική και παράλληλη εμπλοκή σε ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (Συνεργεια Οικονομολογων – Εργατολογων CO.M.P.A.N.Y, «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Μ.ΙΚΕ», «NEWDRUG» START UP, έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων) ο οικονομολόγος Ιωάννης Κονταξής βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στο τιμόνι της Λέσχης Μικρο-επιχειρηματικότητας Δυτικής Ελλάδας.

Μιλήσαμε μαζί του για το ιστορικό και τους στόχους της νέας αυτής συλλογικότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πότε έπεσε η ιδέα για την ίδρυση της Λέσχης;

-Η ιδέα για την ίδρυση της λέσχης έπεσε στις αρχές του 2021 σε μια φιλική συζήτηση μαζί με τη διαπίστωση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (οι ΜΜΕ) είναι κοινά και ότι οι λύσεις δεν πρόκειται να έρθουν από την Πολιτεία ή από τους θεσμοθετημένους φορείς όπως δεν ήρθαν τόσα χρόνια. Έτσι και ενώ η παρέα μεγάλωνε προέκυψε η ανάγκη για έκφραση μέσω ενός φορέα ο οποίος θα έχει σκοπό του την ανάδειξη του ρόλου των μικρών επιχειρήσεων και της αναγκαιότητας ύπαρξής τους στην οικονομία.

Πόσοι επιχειρηματίες αποτελούν τον πυρήνα της πρωτοβουλίας;

-Ο πυρήνας της λέσχης αποτελείται από 30 μέλη, όλοι μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με αξιοσημείωτη διαδρομή στην αγορά της Δυτικής Ελλάδας. Η λέσχη μας είναι ανοιχτή για όλους: Εγγραφές μελών γίνονται μέσω της ιστοσελίδας (http://smallbusinessclubde.gr/) με απλή συμπλήρωση της φόρμας και την αποδοχή των αρχών και αξιών της λέσχης όπως εκφράζονται στην ιδρυτική της διακήρυξη.

Ποιοί είναι οι βασικοί στόχοι σας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα σε προτεραιότητες που έχετε θέσει; 

Η Λέσχη είναι μια λέσχη ιδεών και προτάσεων. Σκοπός μας είναι μέσα από συζήτηση και ανάλυση των προβλημάτων να παράγονται ιδέες και προτάσεις υλοποιήσιμες ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή αρχικά των μελών μας και κατ` επέκταση όλων των μικρών επιχειρήσεων. Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία δομών υποστήριξης μικρών επιχειρήσεων και ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε επιχειρηματικές συμβουλές λόγω αδυναμίας όπως είναι πολλοί νέοι που θα ήθελαν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση ή επιχειρηματίες δεύτερης ευκαιρίας που μετά από μια αποτυχία βρίσκονται ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την αγορά. Μετά την πρώτη μας επιτυχημένη εκδήλωση στο ‘Βυζαντινό’ προγραμματίζουμε μια νέα ως το τέλος Οκτωβρίου με αντικείμενο της χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων ένα θέμα που ‘καίει’ και αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος του έτους θα οργανώσουμε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι για τις μικρές επιχειρήσεις και να  βοηθήσουμε να ακουστεί η φωνή τους.

Θεωρείτε ότι με αφορμή τον Covid και την γραφειοκρατία της ‘Ψηφιακής Μετάβασης’, πλήττεται  ή ωφελείται η μικρή επιχειρηματικότητα;

-Σε κάθε κρίση η μικρή επιχείρηση είναι η πρώτη που πλήττεται και αυτό δεν θα μπορούσε να αλλάξει με την κρίση της πανδημίας. Είναι όμως και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη μικροεπιχειρηματικότητα να αποκτήσει αντανακλαστικά, να εξελιχθεί και να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον. Κακά τα ψέματα, η πανδημία ανέδειξε – βιαίως αν θέλετε- μια διαδικασία μετεξέλιξης των αναγκών και συνηθειών των καταναλωτών και απαιτήθηκε η άμεση προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Το πρόβλημα για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ότι αντιμετώπισαν και αυτή την κρίση όπως και την προηγούμενη – την μεγάλη οικονομική κρίση – και την τωρινή ενεργειακή κρίση, χωρίς ένα δίχτυ προστασίας είτε από την Πολιτεία είτε από τους θεσμοθετημένους φορείς.

Πρόσβαση σε κεφάλαια. Διευκολύνεται ή παραμένει δυσχερής κατά την περίοδο επιστροφής στην “νέα κανονικότητα” και την μετά την πανδημία εποχή;

-Η πρόσβαση σε κεφάλαια απλά δεν υφίσταται για τις μικρές επιχειρήσεις και αυτό δεν οφείλεται ούτε στην πανδημία, ούτε στην οικονομική κρίση αλλά στη διαχρονική απροθυμία των τραπεζών να αναλάβουν έστω και το ελάχιστο ρίσκο για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Παρά τις κατά καιρούς διαφημίσεις τραπεζικών ιδρυμάτων που δείχνουν ότι βρίσκονται δίπλα στον μικρό επιχειρηματία, επιστήμονες, αγρότες κλπ στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ακόμα και κάποιο ελάχιστο ποσοστό επιχειρηματιών που καταφέρνουν να λάβουν έγκριση για χρηματοδότηση, αναγκάζονται από τις τράπεζες να δεθούν χειροπόδαρα με υποθήκη την κατοικία τους, με προσωπικές εγγυήσεις. Αποτέλεσμα: στην πρώτη ΄στραβοτιμονιά΄ να βρίσκονται στο κενό. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται πραγματική ρύθμιση από το Κράτος.

Υπάρχουν παράλληλοι ή δρόμοι για τις συλλογικότητες των μικρομεσαίων (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο, κλαδικά συνδικαλιστικά σωματεία) που διαφοροποιείστε; 

-Ασφαλώς είναι παράλληλοι οι δρόμοι και πρέπει να είναι έτσι καθώς τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων είναι κοινά και είναι μεγάλα. Ιδίως για τα θεσμοθετημένα όργανα των μικρομεσαίων υπάρχει ‘Πεδίον δόξης λαμπρό’ αφού αφενός εκφράζουν το κύριο σώμα των επιχειρηματιών όπως αυτό εκφράζεται από τη συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξής τους αφετέρου είναι επ` ευθείας συνομιλητές με την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση και θα μπορούσαν να έχουν πετύχει κάποια οφέλη για τους μικρομεσαίους. Δυστυχώς όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα δεν έχουν καταφέρει να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις αγωνίες των ΜΜΕ.

Είναι η Πάτρα μια πόλη ενεργή και δεκτική σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής;

-Η Πάτρα μας, εκ της θέσεως της αλλά και της ιστορίας της ως οικονομικό και εξαγωγικό κέντρο πάντα ήταν δεκτική σε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής και πάντα κατοικούνταν από ανθρώπους ενεργούς και δημιουργικούς που παρά τις αντιξοότητες κατάφεραν να αφήσουν έντονο αποτύπωμα στο πολιτισμό και την οικονομία της πόλης. Μην ξεχνάμε την προσφορά συλλογικοτήτων όπως το Καρναβαλικό Κομιτάτο ή η Κινηματογραφική Λέσχη  οι οποίες αναπτύχθηκαν χάρη στη δημιουργικότητα και τη διάθεση προσφοράς των μελών τους και έχουν στιγματίσει θετικά τον πολιτισμό της πόλης μας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement