Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Πιο επίκαιρα από ποτέ τα μηνήματα

Published

on

 

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΣΠΗΛΙΟΥ (*)

48 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που η Δημοκρατία γύρισε στον τόπο που γεννήθηκε και άκμασε. Το ιστορικό ξημέρωμα της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έγινε συνώνυμο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, καθώς η άφιξή του σηματοδότησε το τέλος των μαύρων χρόνων της επταετούς δικτατορίας των Συνταγματαρχών και έβγαλε τη χώρα από το «γύψο».

Η ιστορία της Μεταπολίτευσης έχει αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός σπουδαίου Έλληνα την καθοριστική συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στη θεμελίωση του Κοινοβουλευτισμού, στην ενδυνάμωση των θεσμών και στην αναπτυξιακή πορεία για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Με εθνική ενότητα, πολλή δουλειά και ισχυρή διακυβέρνηση, κατάφερε να δώσει ξανά όραμα στους Έλληνες και να φτιάξουν από την αρχή μια σύγχρονη χώρα με δημοκρατική νομιμότητα, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική πρόοδο.
Από την αποτίμηση φόρου τιμής γι’ αυτή την ιστορική επέτειο δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, βέβαια να αναφερθούμε στο σπουδαίο ρόλο όλων των πρωτεργατών του αντιδικτατορικού αγώνα, των ιστορικών προσωπικοτήτων, των χαρισματικών πολιτικών, αλλά κυρίως των χιλιάδων πολιτών και των νέων που έδωσαν καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες απέναντι στον αυταρχισμό, εμφορούμενοι από υψηλά ιδανικά. Το δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από τη σημερινή επέτειο είναι ότι πριν 48 χρόνια με εθνική ενότητα οι Έλληνες κατάφεραν και έκλεισαν οριστικά την πόρτα σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς και συνειδητοποίησαν ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία απέναντι σε όσους επιδιώκουν να τη σφετεριστούν πρέπει να είναι διαρκής και αδιαπραγμάτευτος και είναι υποχρέωση όλων μας.
Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα της λαϊκής κυριαρχίας και των πανανθρώπινων αξιών, το πολίτευμα που δεν δημιουργεί αδιέξοδα, αλλά ανοίγει δρόμους συνεννόησης, συνάντησης και συνύπαρξης. Ωστόσο, απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνησή μας για την προάσπισή της. Η Ελλάδα έκανε μια αλματώδης μετάβαση από τη Δικτατορία στη Δημοκρατία και στην ανάπτυξη. Παρά τα όποια λάθη, τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες που μπορεί να υπήρξαν, η χώρα μας γνώρισε σημαντική πρόοδο. Σίγουρα γίνανε και λάθη και από αυτά μπορούμε να διδαχθούμε ακόμα πιο πολλά για το σήμερα και το αύριο και να μην τα επαναλάβουμε, αφήνοντας στο παρελθόν τις λανθασμένες νοοτροπίες. Το σημαντικό είναι να μην αφήνουμε χώρο στη μισαλλοδοξία, στο λαϊκισμό, στο διχασμό και στις ακρότητες να «πληγώνουν» όσα με αγώνες κατακτήθηκαν και να θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα, που τον τελευταίο καιρό απειλούνται ευθέως.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας 48 χρόνια μετά, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ενωμένοι παρά τις διαφορές μας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και κάθε πρόκληση, να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε συλλογικά ένα καλύτερο αύριο, το αύριο που μας αξίζει, γιατί είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν και πάνω από όλα πρέπει να μας ενώνει η αγάπη μας για την πατρίδα μας.
(*) Med Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας, Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement