Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

«Έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο…»-Σημαντικά τα οφέλη -από την πρόσφατη καταδίκη της Δανίας- για τη ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. Καλαβρύτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που το οικοδόμημα, σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής κλονίζεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και της παγκόσμιας ύφεσης που είναι προ των πυλών, τα καλά νέα με την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την φέτα ακούστηκαν ως βάλσαμο τόσο στην Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στους κτηνοτρόφους του ορεινού δήμου που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την κατοχύρωση της «Φέτας Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. Καλαβρύτων».

«Πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση για την Ελλάδα, για τα Καλάβρυτα, για την Ήπειρο κ.ά. Μετά την καταδίκη της Δανίας η οποία επιχείρησε να βαφτίσει το άσπρο τυρί που παράγει με την ονομασία «Φέτα», μόνο η χώρα μας μπορεί να παράγει και να πουλάει στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες φέτα.

Έχουμε, επομένως, πλέον μία πολύ μεγάλη αγορά μπροστά μας μ’ ένα καθαρό τοπίο για επενδύσεις και ανάπτυξη. Θα επιθυμούσαμε όλες οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές, είσοδο σε μια νέα εποχή, μετά τον Covid, με όπλο τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα… Παρά τα προβλήματα όμως, ενεργειακή κρίση και παγκόσμια ύφεση, ένας πολύχρονος δικαστικός αγώνας μας δικαιώνει και καλούμαστε να λειτουργήσουμε ελεύθερα και χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό, κυρίως εκτός Ε.Ε.» αναφέρει στη «Γ» ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς.
Την ικανοποίησή του εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφράζει και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος επισημαίνοντας ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρώπης επισφραγίζει τον διαρκή αγώνα της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των εμβληματικών προϊόντων του εγχώριου πρωτογενούς τομέα και απόφαση που έρχεται να βοηθήσει τον κτηνοτρόφο, τον απλό παραγωγό και τις βιομηχανίες μας, μέσα στις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες που βιώνουμε».
«Το τοπίο εντός της Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Δεν είναι δυνατόν χώρες της Ευρώπης να υποσκάπτουν το θεσμικό πλαίσιο που η Ένωση κατοχύρωσε και διαφυλάττει. Το πρόβλημα υφίστατο ακόμη όμως για τρίτες χώρες καθώς στην παγκόσμια αγορά, τόσο η Ελλάδα όσο και η Δανία, προσέγγιζαν με ίσους όρους, όσο το θέμα της χρήσης της ονομασίας «Φέτα ελληνική» ήταν σε εκκρεμότητα.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε λοιπόν, ο αγώνας όμως συνεχίζεται καθώς λευκά τυριά με όνομα «Φέτα» μπορούν να συνεχίζουν να παράγονται για τρίτες χώρες όπως π.χ. η Αυστραλία και να πωλούνται σε τρίτες χώρες της Ασίας η οποία αποτελεί έναν καταναλωτικό γίγαντα σήμερα. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τα Εμπορικά τμήμα στις Πρεσβείες και τα Προξενεία της χώρας στο εξωτερικό, να εντοπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και να δράσουν με βάση την νομολογία που πλέον διαθέτουμε…», συνεχίζει ο κ. Σατολιάς.
Το δεδικασμένο αυτό ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά και με άλλα τυροκομικά προϊόντα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε. τα οποία πωλούνται από τρίτες χώρες με ελληνική ονομασία όπως η γραβιέρα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement