Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τι συνέβη στο Προεδρικό Μέγαρο – Ολο το παρασκήνιο της δεξίωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είχε πολλά και ενδιαφέροντα παρασκήνια. Η στήλη ήταν εκεί για να καταγράψει τα πηγαδάκια που στήθηκαν, τα… κουτσομπολιά αλλά και τα μηνύματα που εστάλησαν.

Κατ’ αρχάς η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν αντάξια της επετείου, αλλά και της ίδιας. Μια Πρόεδρος που στηρίζει το διαφορετικό, που δεν είναι η στημένη πολιτικός η οποία απλά μιλά με ξύλινο λόγο. Ακόμη και οι προσκλήσεις που έστειλε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είχαν αυτή την αίσθηση του ανθρώπου που θέλει να ενώσει την πατρίδα, που θέλει να δώσει το πραγματικό νόημα της Δημοκρατίας στη σύγχρονη εποχή.

Συγκινητική ήταν ασφαλώς η αναφορά της Προέδρου στην Φώφη Γεννηματά, η οποία πέρυσι ήταν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά χθες ήταν η μεγάλη απούσα.

Επίσης, η κ. Σακελλαροπούλου, μίλησε για την κυπριακή τραγωδία, για τη βαναυσότητα του πολέμου στην Ουκρανία, για τους πυρόπληκτους, για τους ήρωες πυροσβέστες.

Αλλά μίλησε και για την Ελλάδα όπου όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, άστεγοι, κάτοικοι των ακριτικών νησιών, άτομα με αναπηρία.

Καλεσμένοι με… νόημα
Η Προεδρία είχε φροντίσει να προσκαλέσει ανθρώπους που συμβολίζουν κάτι. Είδαμε π.χ. τον Σαϊντού Καμαρά, τον αριστούχο μαθητή που κόντεψε να απελαθεί. Είδαμε τον Κούρο Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, τον μαθητή από το Ιράν που αρίστευσε στις Πανελλήνιες. Ολοι τους μιλούσαν, τους αγκάλιασαν, διότι Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι.

Είδαμε τον Σελίμ Παρασκευά, Ρομά που σπουδάζει στο Δημοκρίτειο, τον Παναγιώτη Πατέλη, τον φαρμακοποιό που διδάσκει ανθρωπιά στη Χάλκη. Ηταν εκεί η Λίλιαν Στεφανάκη, η δήμαρχος Γαύδου, αλλά ήταν εκεί και ο Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός- επιστήμονας του διαστήματος, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Εθνική Πόλο, στελέχη της Αεροπυρόσβεσης αλλά και η οικογένεια του Βασίλη Φιλώρα, του εθελοντή πυροσβέστη που χάθηκε την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Βεβαίως, ήταν πολλοί υπουργοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα, επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και των Τεχνών. Ξεχωρίσαμε τη σπουδαία Βικτώρια Χίσλοπ, τη συγγραφέα του «Νησιού» που λατρεύει την Ελλάδα και η οποία συνομιλούσε συνεχώς με τη Λίνα Μενδώνη.

Ο «ρούκι» Ανδρουλάκης και η «ψύχρα»με Τσίπρα
Εκεί που όλοι κάθονται για να ακούσουν την ομιλία της Προέδρου, ήταν για πρώτη φορά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η παρθενική του εμφάνιση είχε πολλές επαφές, συνομιλίες με αρκετό κόσμο. Πάντως, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν «θερμή» η επαφή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Κάθισαν δίπλα – δίπλα, αλλά ουσιαστικά δεν αντάλλαξαν κουβέντα.

Ο Ανδρουλάκης περισσότερο μιλούσε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τυπικά με τους υπόλοιπους.

Ο «ρούκι» Ανδρουλάκης είχε πάντως θερμή συνομιλία με στελέχη του κεντρώου χώρου, όπως ο Γιώργος Βερνίκος, ο κ. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, ο κ. Βερβεσός του Δικηγορικού Συλλόγου και πολλοί άλλοι. Ηταν φανερό ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν στους περιζήτητους και στα πρόσωπα της βραδιάς.

Η ατάκα Μητσοτάκη και το αστείο με Κουτσούμπα
Φεύγοντας για το κιόσκι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενδιαφέρουσα ατάκα, που προκάλεσε γέλιο ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δημοσιογράφοι του ζήτησαν να μιλήσει μαζί τους για να γυρίζει ο πρωθυπουργός και να πει: «Πάω γρήγορα στο περίπτερο για να μη χάσω τα καλύτερα κουτσομπολιά».

Στο κιόσκι όλοι ήταν χαλαροί, καλοκαιρινοί και μίλησαν περισσότερο για τις διακοπές, παρά για πολιτικά. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ποιος μίλησε περισσότερο είπε: «Πάντως, ο κ. Κουτσούμπας είχε περισσότερο όρεξη για κουβέντα» για να απαντήσει χαλαρός ο γραμματέας του ΚΚΕ: «Εγώ στόμα έχω και μιλιά δεν έχω».

Μάθαμε ότι τα περισσότερα τα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο οποίος τους είπε για το έργο της Βουλής και για κάποιες ενέργειες που έχει κάνει στο Μέτσοβο.

«Εκλογές τέλος, πηγαίνετε διακοπές»
Αίσθηση έκανε η συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους δημοσιογράφους, μετά το κιόσκι. «Σας τα έλεγα εγώ ότι δεν θα κάνω εκλογές, κι εσείς δε με ακούγατε», είπε ο πρωθυπουργός για να σβήσει κάθε σενάριο ότι δεν θα απέκλειε τίποτε.

«Εμεις θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα», είπε και οι δημοσιογράφου… ανακουφίστηκαν.

Μάλιστα εις εκ των πολιτικών αρχηγών εκμυστηρεύτηκε στη στήλη την πρόβλεψή του: «Ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές τον Μάρτιο. Ή θα κάνει νωρίτερα από την Ανοιξη ή θα πάει μέχρι το τέλος», είπε.

Πάντως, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους ήταν περισσότερο για την ενεργειακή κρίση και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δείγμα του πόσο απασχολεί το θέμα την κυβέρνηση.

«Πρέπει να υπάρξει κάτι ουσιαστικό για να γίνει Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι όμορφες παρουσίες και το κομπλιμέντο στην Αννα – Μισέλ
Πολλές οι όμορφες παρουσίες στη δεξίωση. Ξεχώρισαν με τον αέρα και το τρομερό ντύσιμό τους, η Δόμνα Μιχαηλίδου, Σία Κοσιώνη, η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Σοφία Ζαχαράκη, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Κατερίνα Μονογυιού. Η τελευταία, ντυμένη στα μαύρα λόγω της πρόσφατης απώλειας του αδερφού της, έλεγε μάλιστα ότι βλέπει τα χρώματα στην ντουλάπα της και δεν αισθάνεται καθόλου καλά καθώς ζει ακόμη την τραγωδία που χτύπησε την οικογένειά της.

Πάντως, το καλύτερο κομπλιμέντο το εισέπραξε η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ντυμένη… φωτιά στα κόκκινα, όταν μίλησε με τον πρωθυπουργό, αυτός έσπευσε να της πει: «Συγκλονιστική η εμφάνισή σου Αννα».

Μίλησε με όλους κι έβγαλε φωτογραφίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όργωσε» στην κυριολεξία τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και συνομίλησε με όλους. Πολλοί έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφία μαζί του, άλλωστε, σε προεκλογική χρονιά είμαστε, ένα ενσταντανέ με τον πρωθυπουργό είναι η καλύτερη διαφήμιση για έναν νυν βουλευτή ή για κάποιον που θέλει να βάλει υποψήφιος.

Ο Τσίπρας και ο Γιάνης
Από την αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, πέραν του Αλέξη Τσίπρα δεν είδαμε και πολύ κόσμο. Ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε στο κιόσκι στους άλλους αρχηγούς ότι πέρασε πολύ πιο χαλαρά τον κορωνοϊό για δεύτερη φορά και μόλις χθες έκανε τεστ και βγήκε αρνητικός.

Συνομίλησε με δημοσιογράφους του κεντροαριστερού χώρου, χαιρέτησε πολύ κόσμο κι έβγαλε φωτογραφίες με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε εκεί τον Χρήστο Σπίρτζη, την Χαρά Καφαντάρη, τον Κώστα Ζαχαριάδη κ.λπ.

Απόμακρος γενικά ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν μίλησε με πολύ κόσμο, ενώ πάντα προσηνής και ομιλητικός ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας.

Διακοπές για τον Στουρνάρα
Στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μας αποκάλυψε ότι ξεκινά διακοπές. «Φεύγω την Τρίτη για την αγαπημένη Σύρο», είπε ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος έχει πολλά στο μυαλό του αυτό τον καιρό, ειδικά με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αγωνία για την οικονομία.

Ο κ. Στουρνάρας κατέβηκε τα σκαλιά του Προεδρικού και συνομίλησε με πολύ κόσμο που ήθελε να μάθει τις προβλέψεις του για την οικονομική κατάσταση εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement