Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Τεχνολογία

Η εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα βιντεοπαιχνίδια έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50, όταν ο Ralph Baer, ο πραγματικός δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών, εμπνευσμένος από τις τηλεοράσεις και την όλο και αυξανόμενη ζήτησή τους, βρήκε την ευκαιρία να δημιουργήσει τις πρώτες κονσόλες. Δημιούργησε ένα μοναδικό καφέ κουτί που ξεκίνησε το παιχνίδι Magnavox Odyssey, το οποίο πούλησε πάνω από 100 χιλιάδες αντίτυπα τον πρώτο χρόνο.

Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Nolan Bushnell και ο Τed Dabney δημιούργησαν το πρώτο παιχνίδι arcade με το όνομα Computer Space. Τον ίδιο χρόνο ίδρυσαν την πλέον γνωστή εταιρία Atari. Αυτό που πραγματικά έδωσε ώθηση στη βιομηχανία ήταν η παιχνιδομηχανή Pong, που κατασκευάστηκε το 1972, και μέσα σε ένα χρόνο βρισκόταν παντού, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Το Pong λοιπόν έγινε το σύμβολο των βιντεοπαιχνιδιών, μαζί με το Tetris και το Packman αργότερα.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 1985, η εταιρία Nintendo κυκλοφορεί την ομώνυμη οικιακή κονσόλα, δίνοντας προτεραιότητα στα παιχνίδια υψηλής ποιότητας και στο συνεχές μάρκετινγκ, για να ανακτήσει την διστακτική αγορά της εποχής εκείνης. Η τεράστια επιτυχία της Nintendo κατάφερε να ξαναζωντανέψει την κονσόλα, χάρη σε παιχνίδια όπως το γνωστό σε όλους Super Mario Bros.

Το 1994, η εταιρία Sony κυκλοφόρησε την κονσόλα Playstation, η οποία χρησιμοποιούσε CD-ROMs αντί για κασέτες, γεγονός το οποίο έδινε τη δυνατότητα στους παίκτες να έχουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για τα παιχνίδια τους. Ήταν η πρώτη κονσόλα στην ιστορία που πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και, σε συνδυασμό με την άνοδο του διαδικτύου, η εταιρία κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της σε δισεκατομμύρια.

Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, αφού πλέον η τεχνολογία είχε μπει για τα καλά στη ζωή μας, το 2001, η Microsoft έβγαλε σε κυκλοφορία τo Xbox Live, στο οποίο με μια μηνιαία συνδρομή οι παίκτες μπορούσαν να παίξουν παιχνίδια με διάφορους παίκτες την ίδια στιγμή και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με φωνητική συνομιλία, λειτουργίες τις οποίες δεν προσέφερε καμία άλλη κονσόλα ως τότε. Το Xbox Live λοιπόν έγινε must-have για τους καταναλωτές και λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών.

Εν συνεχεία, η εταιρία Blizzard κυκλοφόρησε το παιχνίδι World of Warcraft το 2004, συνδρομητικό παιχνίδι στρατηγικής, το οποίο παίζεται στον υπολογιστή. Το 2007 κάνει την εμφάνιση του το μουσικό βιντεοπαιχνίδι Rock Band από την MTV Games και δύο χρόνια αργότερα εμφανίζεται το παιχνίδι για smartphones, Angry Birds, που κάνει τεράστια επιτυχία. Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών από τότε και έπειτα ανεβαίνει σταδιακά και αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη.

 

Ερχόμενοι στο σήμερα, οι κονσόλες που κυριαρχούν είναι το Playstation 5 και το Nintendo Switch, των εταιριών Sony και Microsoft αντίστοιχα, τα οποία βασιζόμενα στη νέα τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας προσφέρουν μια νέα, πιο εξελιγμένη εμπειρία στο χρήστη. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα παιχνιδιών είναι το Captain Toad Treasure Tracker, Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild και το Μinecraft.

Εκτός βέβαια από τα βιντεοπαιχνίδια, άνοδο βλέπουμε και στις online εκδοχές κλασσικών επιτραπέζιων παιχνιδιών και παιχνιδιών με τράπουλα, τα οποία φιλοξενούνται σε διάφορες ιστοσελίδες. Κάποια από τα παραδείγματα είναι η Μοnopoly στο Freegames, το πόκερ στο PokerStars, και το Uno στο CrazyGames. Αυτή η αλλαγή έχει δημιουργήσει μια ευρύτερη κοινότητα παικτών, έδωσε την ευκαιρία στους χρήστες να συνδέονται και να επικοινωνούν με παίκτες από όλο τον κόσμο, να παίζουν από οπουδήποτε με οποιονδήποτε άλλο χρήστη που είναι συνδεδεμένος την ίδια στιγμή, και έκανε αυτά τα παιχνίδια ακόμα πιο δημοφιλή. Το μέλλον αυτού του είδους των παιχνιδιών φαίνεται λαμπρό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να παίζουν online.

Από την άλλη, κάποιες χώρες όπως η Κίνα, ξεκίνησαν να βάζουν περιορισμούς σε άτομα νεαρής ηλικίας σχετικά με το χρόνο χρήσης τον βιντεοπαιχνιδιών. Ο καιρός θα δείξει αν αυτού του είδους οι περιορισμοί είναι λειτουργικοί και αν θα επιφέρουν θετικές αλλαγές. Το μόνο σίγουρο είναι πως η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών γνωρίζει μεγάλη άνθηση, αποφέρει τεράστια κέρδη στις εταιρίες που τα παράγουν, πάει χέρι-χέρι με τις νέες τεχνολογίες και θα συνεχίσει να γνωρίζει άνοδο στο εγγύς μέλλον αφού η ζήτηση για online διασκέδαση είναι τεράστια.

 

Τεχνολογία

Προσομοίωση μίνι-σκουληκότρυπας σε κβαντικό υπολογιστή πέτυχαν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα φυσικό της διασποράς, χρησιμοποίησαν τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore της Google για να προσομοιώσουν για πρώτη φορά μια μικροσκοπική και απλοποιημένη χωροχρονική «σκουληκότρυπα» και στη συνέχεια να μεταφέρουν κβαντικές πληροφορίες μέσα από αυτήν. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα κβαντικό πείραμα που τους επέτρεψε να μελετήσουν τη δυναμική συμπεριφορά μιας θεωρητικής σκουληκότρυπας.

Μολονότι δεν επρόκειτο για πραγματική «σκουληκότρυπα» στον χωροχρόνο (που στην επιστημονική φαντασία χρησιμοποιείται για μακρινά ταξίδια στο σύμπαν), το εν λόγω πείραμα ήταν ένα ακόμη βήμα για τη «συνάντηση» της κβαντομηχανικής με τη βαρύτητα. Τέτοιες προσομοιώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του πώς συνδυάζονται αυτές οι δύο έννοιες σε μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας, ίσως το δυσκολότερο και σημαντικότερο πρόβλημα στη σύγχρονη Φυσική.

Μέχρι σήμερα η κβαντομηχανική που «βασιλεύει» στον κόσμο των πολύ μικρών διαστάσεων, και η γενική σχετικότητα του Αϊνστάιν που περιγράφει τη βαρύτητα και «κυβερνά» τον πολύ μεγάλο κόσμο στο σύμπαν, δεν έχει κατορθωθεί να «παντρευτούν». Έτσι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία περιγραφή της βαρύτητας σε κβαντική κλίμακα.

Οι φυσικοί άρχισαν να αναπτύσσουν θεωρίες για χωροχρονικές «σκουληκότρυπες» ήδη από το 1935, όταν ο Αϊνστάιν και ο συνάδελφος του Νέιθαν Ρόζεν μίλησαν για «τούνελ» στον ιστό του χωροχρόνου. Αρχικά ονομάζονταν «γέφυρες Αϊνστάιν-Ρόζεν» και στη δεκαετία του 1950 βαφτίστηκαν «σκουληκότρυπες» από τον ειδικό στις μαύρες τρύπες φυσικό Τζον Γουίλερ. Το 2013 έγινε από τους φυσικούς Χουάν Μαλδασένα και Λέοναρντ Σάσκιντ η πρώτη σύνδεση ανάμεσα στις σκουληκότρυπες και στο φαινόμενο της κβαντικής διεμπλοκής (ή κβαντικού εναγκαλισμού).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φυσικής Μαρία Σπυροπούλου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», δημιούργησαν μια προσομοίωση ενός χωροχρονικού τούνελ που είχε μικροσκοπικές μαύρες τρύπες στα δύο άκρα του και μέσω του οποίου μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα μέσω κβαντικής τηλεμεταφοράς.

«Ήταν απλώς μια σκουληκότρυπα μωρό, ένα πρώτο βήμα για να ελέγξουμε τις θεωρίες της κβαντικής βαρύτητας και καθώς θα αυξάνεται η κλίμακα των κβαντικών υπολογιστών, θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερα κβαντικά συστήματα για να προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε μεγαλύτερες ιδέες στην κβαντική βαρύτητα», δήλωσε η κ. Σπυροπούλου, η οποία είναι επικεφαλής στο ερευνητικό πρόγραμμα κβαντικών επικοινωνιών QCCFP (Quantum Communication Channels for Fundamental Physics)του Τμήματος Επιστήμης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Η σχέση ανάμεσα στην κβαντική διεμπλοκή, τον χωροχρόνο και στην κβαντική βαρύτητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη θεμελιώδη φυσική και μια δραστήρια περιοχή θεωρητικής έρευνας. Έχουμε ενθουσιαστεί που κάναμε αυτό το μικρό βήμα για τη δοκιμή αυτών των ιδεών σε κβαντικό μηχάνημα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε η Ελληνίδα φυσικός, η οποία σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ, πήρε το διδακτορικό της από το Χάρβαρντ και υπήρξε ερευνήτρια στο CERN, προτού εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Η κ. Σπυροπούλου διευκρίνισε πάντως ότι απέχουμε ακόμη πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να δημιουργηθεί μια πραγματική σκουληκότρυπα και να ταξιδέψουν άνθρωποι μέσα από αυτήν.

Περισσότερα

Τεχνολογία

payzybyCOSMOTE: Ένας νέος κόσμος πληρωμών στο κινητό

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερα

Διεθνή

Twitter: Οι χρήστες στρέφονται προς το Mastodon – Τί ακριβώς είναι

Δημοσιεύθηκε

στις

Έπειτα από την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, αρκετοί χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες.

Ένας από τους περισσότερο ωφελημένους αυτή την περίοδο είναι το ανοιχτού κώδικα και αποκεντρωμένο Mastodon, το οποίο αριθμεί πλέον 655.000 χρήστες, εκ των οποίων οι 230.000 εγγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το BBC. Τι είναι ωστόσο το Mastodon;

Εκ πρώτης όψεως το Mastodon μοιάζει με το Twitter. Οι χρήστες μπορούν να ακολουθούν ο ένας τον άλλον και να γράφουν αναρτήσεις (που ονομάζονται «toots»), στις οποίες μπορεί κανείς να απαντήσει, να κάνει like και να τις αναδημοσιεύσει.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προσελκύει νέα άτομα. Η πλατφόρμα έχει ηλικία έξι ετών, ωστόσο η τρέχουσα δραστηριότητά της είναι πρωτοφανής σε σύγκριση με τα προηγούμενα δεδομένα και αντιμετωπίζει προβλήματα υπό το βάρος των νέων μελών.

Ο ρόλος των διακομιστών

Παρά τις ομοιότητες με το Twitter, η λειτουργία του Mastodon είναι στην πραγματικότητα διαφορετική επί της ουσίας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς όταν εγγραφεί είναι να επιλέξει έναν διακομιστή. Έχουν ως βάση ένα θέμα – πολλοί ανά χώρα, πόλη ή πεδίο ενδιαφέροντος.

Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιον από τους διακομιστές βρίσκεστε, επειδή έτσι κι αλλιώς μπορείτε να ακολουθείτε χρήστες σε όλους τους άλλους, αλλά αυτό σας δίνει μια αρχική κοινότητα που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σας ενδιαφέρουν.

Ορισμένοι από τους δημοφιλείς διακομιστές λειτουργούν επί του παρόντος πολύ αργά λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζουν.

Πώς βρίσκεις κόσμο;

Ο διακομιστής που επιλέγετε γίνεται μέρος του ονόματός σας – ο διακομιστής του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα συνοδεύεται από την κατάληξη @mastodonapp.uk μετά το όνομα του χρήστη. Αυτή είναι και η διεύθυνσή του, την οποία μπορεί να αναζητήσει κανείς για να τον βρει.

Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα του ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του.

Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν προτείνει άτομα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Ωστόσο, μπορείτε να αναζητήσετε hashtags.

 

Γιατί υπάρχουν οι διακομιστές;

Το πλήθος των διακομιστών εξηγείται καθώς το Mastodon δεν είναι μια πλατφόρμα. Δεν είναι ένα «πράγμα» και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς.

Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο μοντέλο και οι οπαδοί των αποκεντρωμένων πλατφορμών τις προτιμούν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο – δεν εξαρτώνται από τις αποφάσεις μίας και μόνο οντότητας.

Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι εξαρτάται κανείς από τις διαθέσεις του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή του – αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνετε τον λογαριασμό σας. Το Mastodon ζητεί από τους ιδιοκτήτες των διακομιστών να ενημερώνουν τους χρήστες τους τρεις μήνες προτού αποφασίσουν να κλείσουν τον server τους.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, εργάζεται πάνω σε ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται BlueSky – και έχει δηλώσει ότι θέλει και αυτό να είναι αποκεντρωμένο.

Πώς γίνεται ο συντονισμός στο Mastodon;

Αυτό είναι μια πραγματικά καυτή πατάτα, σημειώνει το BBC. Επί του παρόντος, όλοι οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους κανόνες, ενώ ορισμένοι δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι διακομιστές επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να κατακλύζονται από περιεχόμενο μίσους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται στους διακομιστές που είναι μπλοκαρισμένοι. Μπορεί επίσης να γίνει αναφορά σε δημοσιεύσεις.

Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες των διακομιστών μπορούν να διαγράψουν το περιεχόμενο – αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα διαγραφεί και παντού. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό ζήτημα αν το Mastodon συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Υπάρχουν διαφημίσεις;

Στο Mastodon δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να σας εμποδίζει να γράψετε μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν σας. Γενικά βλέπετε τι λένε οι followers σας, όπως το λένε.

Είναι δωρεάν η χρήση του;

Το αν πληρώνετε ή όχι εξαρτάται από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεστε – ορισμένοι ζητούν δωρεές, καθώς δεν πληρώνονται, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.

Με πληροφορίες από BBC

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα