Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πυρόπληκτη Κρέστενα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον πυρόπληκτο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που επλήγη για ακόμα μία φορά μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, επισκέφθηκε την Τρίτη 26 Ιουλίου κλιμάκιο του “ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής”.

Το κλιμάκιο, που αποτελούνταν από το βουλευτή Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Μιχάλη Κατρίνη, τη βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών και υπεύθυνη του τομέα κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας κα Τόνια Αντωνίου, το γραμματέα του τομέα πολιτικής προστασίας κ. Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, το γραμματέα κ. Δημήτρη Βάλαρη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στελέχη του Νομού, ενημερώθηκε πλήρως για την πορεία που της πυρκαγιάς, τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και της ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα, τα μέλη του κλιμακίου -αρχικά- επισκέφτηκαν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων, όπου ενημερώθηκαν εκτενώς από τον αναπληρωτή Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Χριπάτσιο, ενώ -εν συνέχεια- συμμετείχαν σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Διονύσιο Μπαλιούκο, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τάκη Δημητρουλόπουλο , τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Μιχάλη Οικονομόπουλο, το Δασάρχη Ολυμπίας κ. Βασίλειο Γιακουμή και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Αμέσως μετά, μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές των Κρεστένων και της Σκυλλουντίας, όπου είδαν από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Το κλιμάκιο του “ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής” διαπίστωσε για ακόμα μία φορά την αποτυχία του “επιτελικού” κράτους που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Οι ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης είναι εμφανείς, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και του ίδιου του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τις περσινές φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία, που έμειναν μόνο στα λόγια.

Η υποχρηματοδότηση σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δασικής υπηρεσίες δημιουργούν τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού τα κονδύλια για τα έργα που απαιτούνταν έφτασαν τον Ιούνιο, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να αποτελεί το πρώτιστο καθήκον της πολιτείας και όχι να επιχειρείται η κάλυψή των κενών με επικοινωνιακά τρικ.

Μία δεύτερη διαπίστωση, έχει να κάνει με την υποστελέχωση που παρατηρείται, τόσο στις πυροσβεστικές όσο και στις αστυνομικές δυνάμεις, που στην περιοχή των Κρεστένων -όπως και σε όλο το Νομό- χρήζουν άμεσης ενίσχυσης. Κατάκοποι από τις συνεχείς πυρκαγιές πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο ένα μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων. Για ακόμα μία φορά η απουσία της πολιτείας, αντικαθίσταται από το φιλότιμο, κάτι που δεν μπορεί να διαιωνίζεται κι εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και το σπουδαίο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που παρά τα ελλιπή μέσα και τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό που τονίστηκε από τα μέλη του κλιμακίου του “ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής”, είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπου -κυρίως- έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα με ελαιώνες, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια εισοδήματος για τους συμπολίτες μας, για μεγάλο διάστημα. Η κρατική “αναλγησία” που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, θα πρέπει να μετατραπεί σε άμεση κρατική αρωγή για τους πληγέντες, αρχής γενομένης με καταγραφές των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και άμεσα μέτρα ενίσχυσης.

Επιπλέον, τονίστηκε και η ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στο τομέα της πρόληψης από τις πυρκαγιές, στο οποίο θα καθορίζονται ευκρινώς και οι αρμοδιότητες υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα, παρά τα συνεχή προβλήματα από την κλιματική κρίση, η κυβέρνηση επιδίδεται μόνο σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, με μοναδικό σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση των καταστροφών.

Εμείς, ως “ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής”, επιδιώκουμε την εκπόνηση ενός νέο – σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης και αντιμετώπισης των ζητημάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες σήμερα τις οποίες δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, δίνοντας έμφαση στην κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών, την πρόληψη και όχι στην καταστολή, που σημαίνει ότι είναι ήδη αργά!

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έργα αντικατάστασης δικτύου υδροδότησης στα Ζαρουχλέικα και το Ψαροφάι

Δημοσιεύθηκε

στις

Λόγω εργασιών αντικατάστασης του δικτύου υδροδότησης που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στα Ζαρουχλέικα και το Ψαροφάι αντίστοιχα, από τη ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης, σε τμήματα των περιοχών αυτών.
Συγκεκριμένα:
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου:
• Στα Ζαρουχλέικα από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. σε τμήμα που περικλείεται στις οδούς: Ανθείας – Ευβοίας – Μενελάου – Κουντουριώτη.
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου:

• Στο Ψαροφάι από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. σε τμήμα που αφορά τις οδούς:
1. Αγαμέμνονος: Από Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι Ακρωτηρίου.
2. Ακρωτηρίου: Από Αγαμέμνονος μέχρι Λαγκαδά.
3. Αίαντος
4. Κλυταιμνήστρας.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, κατά τις ώρες των εργασιών, να περιορίζουν την κατανάλωση νερού, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
Από την Υπηρεσία θα καταβληθεί προσπάθεια για μείωση του χρόνου διακοπής υδροδότησης και τις δύο ημέρες εκτέλεσης των εργασιών.
Η ΔΕΥΑΠ παρακαλεί για την κατανόηση των συμπολιτών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από γήπεδο του Απόλλωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιστροφή στα δεδομένα του 2018-Πονοκέφαλο εξακολουθούν να αποτελούν οι αναθεωρήσεις για τις παραλιακές περιοχές της Πάτρας 

Αναθεώρηση όλων των αυξήσεων στις Αντικειμενικές Αξίες οι οποίες έγιναν πέρυσι αναμένεται να ζητήσουν, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι δήμοι Πατρέων, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστροφή στις Αντικειμενικές Αξίες που ίσχυαν κατά την περίοδο 2018-2021 για την Πάτρα, στα 650 ευρώ/τμ. η κατώτερη και 1.650 ευρώ/τμ. η ανώτερη αναμένεται να προτείνει ο δήμος Πατρέων κατά την διαδικασία της αναθεώρησης και των ενστάσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και αυτή τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου οι δήμοι να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη για τυχόν αναθεώρηση των αξιών στις ζώνες ευθύνης τους. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη μια σχετική παράταση καθώς ήταν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου η σχετική προθεσμία.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τις αυξήσεις που έγιναν από την 1/1/2022, στην Πάτρα, οι τιμές ζώνης έφτασαν έως και τα 1.700 ευρώ/τμ. Η χαμηλότερη τιμή των 650 ευρώ/τμ. ισχύει πλέον μόνο για την περιοχή του ρήγματος στην Αγ. Τριάδα.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Η «καυτή πατάτα» για το Δήμο παραμένει το θέμα με τις τιμές ζώνης στις περιοχές που μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού το 2022. Είναι συγκεκριμένα όλοι οι παραλιακοί οικισμοί στα δυτικά (από Αγ. Βασίλειο έως και τον Ψαθόπυργο αλλά και η περιοχή Ακταίο Καστελλοκάμπος, Δαφνές, όπου δεν υπήρχε σύστημα Αντικειμενικών Αξιών έως και 31/12/2021. Οι εντάξεις στην παραλιακή ζώνη στις Αντικειμενικές, από το 2022, έγιναν με τιμές έως 1.450 ευρώ/τμ., παρασύροντας σε μεγάλες αυξήσεις, έως και 300%, όλους τους αναλογούντες φόρους και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.
Η Δημοτική αρχή της Πάτρας προσήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση για ενιαία αναθεώρηση Αντικειμενικών κατά 30% κάτω αλλά αυτή απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση. Πλέον έχουν κληθεί οι πρόεδροι σε όλους τους τοπικούς οικισμούς (στα παραλιακά έως την Ροδινή όσο και όλη η νοτιοδυτική παραλιακή ζώνη της Πάτρας, από Παραλία έως Βραχνέϊκα, η οποία επίσης εντάχθηκε στο νέο σύστημα από 1/1/2022 με Αξίες από 850-950 ευρώ/τμ.) να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να περάσουν στο σύστημα των εντάσεων.

ΣΕ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Και στο δήμο Αιγιαλείας αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για αναθεώρηση Αντικειμενικών τόσο στην πόλη του Αιγίου όσο και σε Διακοπτό, Ακράτα, Αιγείρα, Σελιανίτικα και Καμάρες, περιοχές δηλαδή που μπήκαν στον αντικειμενικό προσδιορισμό πέρυσι, της τάξης του 30%. Ειδικότερα για την περιοχή του Αιγίου σε παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές (Τέμενη, Βαλιμιτικα) η πρόταση του δήμου ζητά την αναπροσαρμογή των Α.Α.- που είναι σήμερα μεταξύ 750 – 950 ευρώ/τ.μ.- από 550-750 ευρώ/τμ.
Για την Ανατολ. Αιγιάλεια σε παραθαλάσσιες περιοχές (Ελίκη, Νικολαίικα, Ελαιώνας, Διακοπτό, Τράπεζα) η πρόταση του δήμου ζητά αναπροσαρμογή των Α.Α. -που είναι σήμερα μεταξύ 750 – 1.000 ευρώ/τ.μ.- σε εύρος τιμών από 550-750 ευρώ/τ.μ. Για τη Δυτική Αιγιάλεια σε παραθαλάσσιες περιοχές (Λόγγος, Σελιανίτικα, Ροδοδαφνη, Καμάρες) η πρόταση του δήμου ζητά την αναπροσαρμογή των Α.Α. -που είναι σήμερα μεταξύ 650 –1.000 ευρώ/τ.μ.- σε ένα εύρος 450-800 ευρώ/τ.μ.
Στην επιστροφή στις παλαιές αξίες που ίσχυαν έως και τα τέλη του 2021 προσανατολίζεται ο δήμος Καλαβρύτων. ενώ μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να ζητηθούν για οικισμούς που μπήκαν στο σύστημα των Αντικειμενικών Αξιών πέρυσι αλλά και περιοχές με ελάχιστους κατοίκους και πολλά ετοιμόρροπα που έχουν Αντικειμενικές όπως στην Πάτρα (έως και 650 ευρώ/τμ.) και αφορούν οικήματα μη κατοικήσιμα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα