Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Εμμονικό» κύμα καύσωνα- Στην Πάτρα (Αρσάκειο) μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες της χθεσινής μέρας στην Ελλάδα!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

«Εμμονικό» κύμα καύσωνα, με υψηλές θερμοκρασίες, όχι σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά που κρατά για μέρες. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του καύσωνα που βιώνει τις τελευταίες ημέρες η χώρα.

Η ομάδα του meteo.gr υπολόγισε ότι το 75% του πληθυσμού της Ελλάδας (7,9 εκατ. κάτοικοι) αυτή την εβδομάδα θα έρθει αντιμέτωπο με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ 300.000 άνθρωποι (περί το 3%) θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών Κελσίου.

Μάλιστα, μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες της χθεσινής ημέρας στην Ελλάδα, καταγράφηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αρσάκειου Πατρών (κοντά στο Πλατάνι)! Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία που καταγράφηκε εκεί, έφτασε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υψηλότερες ήσαν στο Πετροκεφάλι Μοιρών, τη Σίβα Ηρακλείου και το Κρανίδι Αργολίδας με 39,4.

«Θα είναι μια δύσκολη εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από το όριο του καύσωνα (37 βαθμοί Κελσίου) σχεδόν όλες τις ημέρες. Θα δούμε πολλή ξηρασία, με μοναδική εξαίρεσή τις περιοχές που έβρεξε λίγο σήμερα, όπως στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Γενικά όμως δεν θα έχουμε βροχές να περιμένουμε, πέρα από αυτούς τους τοπικούς όμβρους στα ορεινά» δήλωσε στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, μια ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ξηρό κλίμα οι άνεμοι θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν.

«Παραμένει ένα μελτέμι στο Αιγαίο που επηρεάζει κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά του Αν. Αιγαίου, όπου χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το προβληματικό στοιχείο είναι ότι οι άνεμοι φαίνεται να ενισχύονται περαιτέρω την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή» σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εβδομάδα αυτή χρειάζεται προσοχή από πολλές απόψεις:

«Αρχικά από πλευράς θερμοκρασιών για τον κόσμο, για την υγεία μας, γιατί πλέον συσσωρεύονται πολλές ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά στα αστικά κέντρα. Αξίζει να πούμε ότι στην Αθήνα σήμερα σε πολλές περιοχές οι ελάχιστες ήταν οι 30 βαθμοί Κελσίου, πρόκειται για πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες. Και θα δούμε και σήμερα 38 βαθμούς τουλάχιστον»

Το δεύτερο «αγκάθι», σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι οι φωτιές, τόσο αυτές που είναι σε εξέλιξη όσο και τυχόν νέα συμβάντα. «Αυτές οι συνθήκες, δηλαδή η πολλή ζέστη με μικρές αυξομειώσεις, θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Δεν θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ πουθενά όπως πέρυσι. Αυτό που ξεφεύγει από το συνηθισμένο είναι η διάρκειά τους» τονίζει καταλήγοντας ο Κώστας Λαγουβάρδος του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022). Αιτία για αυτό αποτελεί η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

«Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022» αναφέρει το meteo.gr. Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή 22/07/2022, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΖΩΝΕΣ

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement