Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Η… αφετηρία της πορείας προς τις κάλπες

Στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα διακυβεύματα της κάλπης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Σε δύο παράλληλες αλλά και αλληλεξαρτώμενες «τελικές ευθείες» – η μία (η προεκλογική) είναι «πολλών μηνών» σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και η άλλη (η προγραμματική) είναι μερικών ημερών – εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα με τη διαχείριση μίας δύσκολης καθημερινότητας (ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πυρκαγιές, κλπ), έχει ρίξει πλέον το βάρος του στην εκκίνηση της… τελικής ευθείας προς τις κάλπες, κάτι που αναμένεται να σηματοδοτηθεί με την παρουσία του στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει ήδη φανεί, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα θελήσει ο πρωθυπουργός, αφενός να διατυπώσει θέσεις και εξαγγελίες ως προς την προστασία της κοινωνίας και αφετέρου, να διατυπώσει τα διακυβεύματα της επόμενης κάλπης.

Μεσαία τάξη, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία μπαίνουν στο επίκεντρο του κ. Μητσοτάκη. Το στοίχημα είναι να ενταχθούν και «εκπλήξεις» στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις μαζί με διαρθρωτικές αλλαγές, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει σενάρια και εκτιμήσεις για μόνιμου χαρακτήρα παροχές, πέραν των έκτακτων παρεμβάσεων. Μπροστά στον δύσκολο – ενεργειακά – χειμώνα και με κομβικές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου (όπως η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες), η κυβέρνηση ανησυχεί για το αν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια ολιστική παρέμβαση με διευρυμένη περίμετρο για τη στήριξη της κοινωνίας ή θα αναγκαστεί σε διαδοχικά έκτακτα πακέτα. Το βέβαιο είναι ότι την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στις ίδιες δεξαμενές (κόσμος της εργασίας, νέοι, ευάλωτοι κ.λπ.), ο Μητσοτάκης θα πατήσει πάνω σε δρομολογημένους στόχους: φοροαπαλλαγές από το 2023, αύξηση συντάξεων και λύση στο θέμα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, πιθανώς νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, στεγαστική πολιτική για τους νέους.

Σε αυτή την πορεία, το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως ενδιάμεσους «σταθμούς» τις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού ετοιμάζει συγκεκριμένες «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Τα κυβερνητικά στελέχη περιμένουν αρχικά στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας εντολές Μητσοτάκη για «δουλειά και λιγότερες παραλίες» και έπειτα στο τέλος Αυγούστου προεξοφλούν αφενός έναν απολογισμό-αξιολόγηση οκταμήνου (με συγκεκριμένα data που ήδη έχουν ζητηθεί από τους υπουργούς, όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές), αφετέρου τον καθορισμό της πρώτης φάσης της φθινοπωρινής «επίθεσης», που επιδιώκει το πρωθυπουργικό περιβάλλον με προώθηση μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων. Ο Μητσοτάκης αγωνιά να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη με τις λιγότερες υπουργικές εκκρεμότητες και χωρίς γκρίζα σημεία σε δεσμεύσεις που έχει πάρει πάνω του, ενώ, σύμφωνα με όσα συζητούνται ενδοκυβερνητικά, η αποτύπωση (που έχει γίνει από τώρα γραπτώς) των πρώτων γενικών στόχων του 2023 συνοδεύεται από την εντολή να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της τετραετίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Όσο και αν ο Μητσοτάκης διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι κινείται με ορίζοντα την άνοιξη του 2023, διαψεύδοντας δημόσια τον εκλογικό αιφνιδιασμό εντός 2022, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κινούνται ταυτόχρονα σε προεκλογικό και «προγραμματικό» ρυθμό. Στην Ηρώδου Αττικού αναμένουν ότι η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξουν όλα τα όπλα τους στο διήμερο 17-18 της ΔΕΘ, υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους ειδικά στο πεδίο της ακρίβειας-πληθωρισμού και σε εκείνο της κοινωνικής πολιτικής. Στόχος, όπως εκτιμάται, είναι να καλλιεργηθεί εκ νέου αφήγημα περί «νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, υπέρ των λίγων» και να εξαπολυθούν πυρά απέναντι προσωπικά στον Μητσοτάκη και σειρά υπουργών (Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως κ.ά.). «Εύκολες λύσεις, εύκολα ψέματα» χρεώνουν στο μεταξύ οι κυβερνητικοί στην Κουμουνδούρου, αναφερόμενοι στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν ότι θα διατυπωθούν στη Θεσσαλονίκη (κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κ.λπ.). Με προφίλ «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» και συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα επιδιώκει την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη επιτάχυνση του δικού της προγραμματικού έργου.


Ροή ειδήσεων

Advertisement