Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Η… αφετηρία της πορείας προς τις κάλπες

Στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα διακυβεύματα της κάλπης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Σε δύο παράλληλες αλλά και αλληλεξαρτώμενες «τελικές ευθείες» – η μία (η προεκλογική) είναι «πολλών μηνών» σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και η άλλη (η προγραμματική) είναι μερικών ημερών – εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα με τη διαχείριση μίας δύσκολης καθημερινότητας (ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πυρκαγιές, κλπ), έχει ρίξει πλέον το βάρος του στην εκκίνηση της… τελικής ευθείας προς τις κάλπες, κάτι που αναμένεται να σηματοδοτηθεί με την παρουσία του στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει ήδη φανεί, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα θελήσει ο πρωθυπουργός, αφενός να διατυπώσει θέσεις και εξαγγελίες ως προς την προστασία της κοινωνίας και αφετέρου, να διατυπώσει τα διακυβεύματα της επόμενης κάλπης.

Μεσαία τάξη, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία μπαίνουν στο επίκεντρο του κ. Μητσοτάκη. Το στοίχημα είναι να ενταχθούν και «εκπλήξεις» στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις μαζί με διαρθρωτικές αλλαγές, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει σενάρια και εκτιμήσεις για μόνιμου χαρακτήρα παροχές, πέραν των έκτακτων παρεμβάσεων. Μπροστά στον δύσκολο – ενεργειακά – χειμώνα και με κομβικές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου (όπως η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες), η κυβέρνηση ανησυχεί για το αν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια ολιστική παρέμβαση με διευρυμένη περίμετρο για τη στήριξη της κοινωνίας ή θα αναγκαστεί σε διαδοχικά έκτακτα πακέτα. Το βέβαιο είναι ότι την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στις ίδιες δεξαμενές (κόσμος της εργασίας, νέοι, ευάλωτοι κ.λπ.), ο Μητσοτάκης θα πατήσει πάνω σε δρομολογημένους στόχους: φοροαπαλλαγές από το 2023, αύξηση συντάξεων και λύση στο θέμα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, πιθανώς νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, στεγαστική πολιτική για τους νέους.

Σε αυτή την πορεία, το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως ενδιάμεσους «σταθμούς» τις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού ετοιμάζει συγκεκριμένες «οδηγίες προς ναυτιλλομένους». Τα κυβερνητικά στελέχη περιμένουν αρχικά στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας εντολές Μητσοτάκη για «δουλειά και λιγότερες παραλίες» και έπειτα στο τέλος Αυγούστου προεξοφλούν αφενός έναν απολογισμό-αξιολόγηση οκταμήνου (με συγκεκριμένα data που ήδη έχουν ζητηθεί από τους υπουργούς, όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές), αφετέρου τον καθορισμό της πρώτης φάσης της φθινοπωρινής «επίθεσης», που επιδιώκει το πρωθυπουργικό περιβάλλον με προώθηση μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων. Ο Μητσοτάκης αγωνιά να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη με τις λιγότερες υπουργικές εκκρεμότητες και χωρίς γκρίζα σημεία σε δεσμεύσεις που έχει πάρει πάνω του, ενώ, σύμφωνα με όσα συζητούνται ενδοκυβερνητικά, η αποτύπωση (που έχει γίνει από τώρα γραπτώς) των πρώτων γενικών στόχων του 2023 συνοδεύεται από την εντολή να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της τετραετίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Όσο και αν ο Μητσοτάκης διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι κινείται με ορίζοντα την άνοιξη του 2023, διαψεύδοντας δημόσια τον εκλογικό αιφνιδιασμό εντός 2022, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κινούνται ταυτόχρονα σε προεκλογικό και «προγραμματικό» ρυθμό. Στην Ηρώδου Αττικού αναμένουν ότι η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξουν όλα τα όπλα τους στο διήμερο 17-18 της ΔΕΘ, υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους ειδικά στο πεδίο της ακρίβειας-πληθωρισμού και σε εκείνο της κοινωνικής πολιτικής. Στόχος, όπως εκτιμάται, είναι να καλλιεργηθεί εκ νέου αφήγημα περί «νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, υπέρ των λίγων» και να εξαπολυθούν πυρά απέναντι προσωπικά στον Μητσοτάκη και σειρά υπουργών (Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως κ.ά.). «Εύκολες λύσεις, εύκολα ψέματα» χρεώνουν στο μεταξύ οι κυβερνητικοί στην Κουμουνδούρου, αναφερόμενοι στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν ότι θα διατυπωθούν στη Θεσσαλονίκη (κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κ.λπ.). Με προφίλ «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» και συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα επιδιώκει την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη επιτάχυνση του δικού της προγραμματικού έργου.

Ελλάδα

EΛΣΤΑΤ: Αύξηση 15% του τζίρου στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου για τον Νοέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο 15% ανήλθε η αύξηση που σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Νοέμβριο πέρυσι, και ανήλθε σε 3,31 δισ. ευρώ, έναντι των 2,88 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2021.

Ενώ, σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022, που είχε διαμορφωθεί σε 3,18 δισ. ευρώ, σημείωσε αύξηση 4,1%, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:
-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε ειδικευμένα καταστήματα (26,9%)
-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα (26,8%).
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι:
-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (22,4%).
-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα (14,9%).
Παράλληλα, οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (20%).
-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (19,2%).
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου –με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα– με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2022 ανήλθε σε 1,07 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 0,91 δισ. ευρώ.
Ενώ, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 0,93 δισ. ευρώ, σημείωσε αύξηση 15,7%.
Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (28,8%) και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (24,5%).

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Οι τυχεροί των φορολογικών δηλώσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέοι επαγγελματίες, φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι ανακαίνισαν την κατοικία τους ή πλήρωσαν με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, συνταξιούχοι που συμπλήρωσαν το 65 έτος της ηλικίας τους, έμποροι 62 ετών και άνω, επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια θα δουν τον «λογαριασμό» της Εφορίας να είναι ελαφρύτερος.

Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες για να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων προχωρώντας στον σχεδιασμό των νέων φορολογικών εντύπων και ανεβάζοντας τον αριθμό των κωδικών οι οποίοι θα είναι προσυμπληρωμένοι φέτος.

Ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογουμένους, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024. Οι «τυχεροί» των νέων φορολογικών δηλώσεων είναι:

1. Πώς… ξεφουσκώνει ο φόρος

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να «ξεφουσκώνει» έως και 2.200 ευρώ. Με τις νέες φορολογικές δηλώσεις κάνει πρεμιέρα και η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος το φορομπόνους, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων, καθώς αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Για να έχει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ, θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44%, που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

2. Νέοι επαγγελματίες

Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2022 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%.

Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν και από τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, ενώ για όσους δηλώσουν για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου «κουρεύεται» κατά 50%.

3. Επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για τρεις μήνες θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

4. Φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2022 θα απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά. Για να κερδίσουν την απαλλαγή, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

5. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω

Εχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά.

6. Φιλοξενούμενοι

Απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

7. Φορολογούμενοι χωρίς αποδείξεις

Οσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, καθώς και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Εμποροι 62 ετών και άνω

Εξαιρούνται αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

www.tanea.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Βαρύ το κόστος ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με νέα δεδομένα θα βρεθούν οι οδηγοί που απέκτησαν δίπλωμα οδήγησης το 2013 ή το απέκτησαν από αντικατάσταση λόγω απώλειας ή φθοράς του παλαιού διπλώματος, καθώς το 2028 πρόκειται να ανανεώσουν το δίπλωμα τους και να περάσουν ξανά από γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα αξίας 128 ευρώ.

Οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το κόστος ανανέωσης είναι όσοι απέκτησαν δίπλωμα μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 οπότε και οι διευθύνσεις μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες που λήγουν το 2028. Ακόμη, αντιμέτωποι με την νέα πραγματικότητα θα είναι και οι οδηγοί που πρέπει θα αντικαταστήσουν το χάρτινο ροζ- δίπλωμα με την νέα πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης.

Για να ανανεώσει κανείς το δίπλωμα οδήγησης θα πρέπει να πληρώσει 128 ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει

  1. ένα παράβολο αξίας 50 ευρώ για ανανέωση,
  2. ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση διπλώματος
  3. ένα παράβολο παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων αξίας 18 ευρώ
  4. δύο παράβολα γιατρών με 10 ευρώ έκαστος

Τι ισχύει για το παλιό δίπλωμα οδήγησης

Όσοι έχουν κρατήσει το ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 να το ανανεώσουν.  Άλλωστε υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα,  καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών. Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα