Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η πολιτική να ξαναγίνει σύνθημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Τόνια Παπαλεξατου, Οικονομολόγος ΜΒΑ, μέλος κεντρικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ

Η ανεργία παραμένει πρωταθλητής στη χώρα μας. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη δήθεν επιτυχία της σχετικά με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το ποσοστό απασχόλησης αν συγκριθούν με άλλα μέλη κρατών είναι πολύ χαμηλά Η πλήρης απασχόληση παραμένει πρωταρχικός σκοπός ώστε να υπάρχουν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Στον τομέα της ελληνικής οικονομίας το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης αν δεν υπάρχουν μέτρα ανακούφισης η πιθανότητα ύφεσης είναι πλέον ορατή.
Η χώρα μας πρέπει να διαθέσει τα επόμενα χρόνια δημόσιους πόρους έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ώστε να ενισχυθεί η δημόσια υγεία ,η παιδεία, η άμυνα της χώρας, οι κοινωνικές δαπάνες.
Έχουμε μια δημογραφική γήρανση που πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική οικογένεια, καθώς και η στέγη κατοικίας, καθώς και η οικονομική ενίσχυση σε παραμεθόριες περιοχές και σε ορεινές περιοχές που τείνουν να απομονωθούν.
Η φοροδιαφυγή πρέπει επιτέλους να συζητηθεί, η οποία πλήττει τους αδύνατους και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που στο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα σύμμαχος πρέπει να εξαφανιστεί το φαινόμενο της παραοικονομίας.
Ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος στο τομέα τουρισμού, είναι η τρίτη κατά σειρά 7% αύξηση .Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες το κάνουν λόγω ραγδαίας αύξησης των καυσίμων. Η αδιαφορία της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα έχει καταστήσει ανέφικτη την μετακίνηση των επιβατών προς τα νησιά. Πρέπει να υπάρχει πλαφόν τιμών, προσωρινή μείωση καυσίμων, μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους για επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τους.
Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται σεβασμό και γενναίες πρωτοβουλίες. Άμεσες λύσεις. Έχουμε 40 οινοποιητικούς συνεταιρισμούς και πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέοι. Έλλειψη νερού καθιστά μεγάλο πρόβλημα, άμεση λύση του αρδευτικού δικτύου. Η κλιματική κρίση με τα έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα θέλει άμεσες λύσεις πρέπει άμεσα να υπάρχει χωροταξικός χάρτης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με αποκέντρωση και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.
Πρέπει να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν προληπτικά να έχουν διασφαλίσει τη προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει να μπουν ενεργά τα επιμελητήρια και οι επιστημονικοί φορείς να υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα.
Στο εξοικονομώ να υπάρχει άμεση πληρωμή, οι πληρωμές γίνονται με ρυθμούς χελώνας, και να υπάρχει ισονομία περιφερειών, περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πρέπει να αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα της ανεργίας, έλλειψη χεριών στο αγροτικό τομέα, στο χώρο του τουρισμού, της εστίασης, στα εμπορικά μαγαζιά.
Άμεσα αύξηση βασικού μισθού, ασφάλισης. Πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο για την ανεργία.
Τελειώνοντας το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει και ήδη κάνει αισθητή τη παρουσία του στη κοινωνία στο προσκήνιο, σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς πρέπει στις εκλογές να έχουμε συστράτευση όλων των γενεών της παράταξης, με αποκλειστικό στόχο την ενδυνάμωση του κινήματος, την καλλιέργεια μιας πολιτικής ατζέντας με δημόσιο προσκλητήριο στη κοινωνία με συσπείρωση με μοναδικό σκοπό την επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο.
Με συναισθήματα για μια πλατιά κοινωνική μάζα, με έντονο συμβολισμό, με ιδεολογική αναφορά, μαζί με τη κοινωνία να δείξουμε ποιοί είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε.
Το ΠΑΣΟΚ ήρθε ξανά για να μείνει, το χρειάζεται η κοινωνία, η χώρα μας, πρέπει η πολιτική να ξαναγίνει σύνθημα, και να πάψει να είναι εξάρτηση μηχανισμών και παραγόντων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement