Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις-Ακόμα και σήμερα ή το αργότερο αύριο, οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι βάσεις 2022 θα ανακοινωθούν σήμερα ή το αργότερο, αύριο.

Αυτό αποκάλυψε η Νίκη Κεραμεώς σε δηλώσεις που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ χθες το πρωί. Η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως προς το παρόν δεν μπορεί να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι βάσεις εισαγωγής θα είναι έτοιμες μέχρι την Παρασκευή. Μάλιστα, ο υποψήφιος, όπως είπε, μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό του, αν έχει γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως τόνισε και η ίδια, τα φετινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια φέτος, από σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου, της οικογένειας για τον καλύτερο προγραμματισμό όλων και ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι για ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων μέχρι το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε.
Αναφορικά με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η υπουργός σημείωσε πως ώθησε τους μαθητές να προσπαθήσουν περισσότερο και όπως είπε αυτό θα φανεί και στα αποτελέσματα. Τέλος η υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ.

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ results.it.minedu

Φέτος, έχουμε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συνολικών μορίων, διαφορετικούς συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά σχολή και νέα δεδομένα στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όπως και πέρσι, οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:
• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
• τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2022 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Γενική πτώση, σχεδόν παντού
Οι ειδικοί «βλέπουν» γενική πτώση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία. Την μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να δουν οι υποψήφιοι στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ μεγάλη πτώση θα παρουσιάσει και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών). Ακολουθεί το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας) φαίνεται ότι θα έχουμε αυξομειώσεις. Τη μεγαλύτερη πτώση θα έχουν τα τμήματα που επηρεάζονται από τα Μαθηματικά, αλλά και από τη Φυσική, τη Βιολογία, τα Λατινικά και τα Αρχαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας παρέδωσαν φέτος γραπτά χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχουν τμήματα σχολών στα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, ωστόσο, να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση.
Εδώ, εξαίρεση θα αποτελέσουν – πιθανότατα – συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά (φέτος ήδη αναφέρθηκε ότι είχαμε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά), καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Και τη φετινή χρονιά – δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ – θα επανεμφανιστούν οι περιπτώσεις τμημάτων με λιγότερους των 10 εισακτέους, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μας. Η διαδικασία, μάλιστα, αναμένεται φέτος να είναι ευκολότερη, αφού ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων μειωμένου ενδιαφέροντος, με σχετική ευελιξία.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, είναι οι εξής:
• 1ο Επιστημονικό πεδίο: Κάτω από το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθήνας, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν μεταξύ 17.550 και 17.650, μια μείωση άνω των 500 μορίων. Απώλειες άνω των 500 μορίων υπολογίζονται και στο μάθημα της Ψυχολογίας, με τις δημοφιλείς σχολές να κινούνται στα όρια των 16.000 με 17.500 μορίων. Σε όλες τις σχολές και τα τμήματα αναμένεται πτώση των βάσεων, μιας και ο ανταγωνισμός μέσα σ’ ένα χρόνο έχει συρρικνωθεί στο 80% σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές που κινούνται μεταξύ 12.000 και 14.000 μορίων, όπου σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καταγραφούν και μικρές αυξήσεις έως και 100 μορίων.
• 2ο Επιστημονικό πεδίο: Από 200 έως και 500 μόρια κινούνται οι εκτιμήσεις για τις απώλειες στις βάσεις 2022 του 2ου επιστημονικού πεδίου, με τις πολυτεχνικές σχολές σε κεντρικά ιδρύματα αλλά και περιφερειακά να κινούνται κάτω από το όριο των 18.000, ένα όριο που είχαν χάσει σχεδόν όλες από πέρσι. Η κύλιση προς χαμηλότερες βαθμολογίες, στις πιο δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου συνεχίζονται, σταματούν όμως στο όριο των 14.000 μορίων, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και μικρή αύξηση. Και σε αυτή την περίπτωση οι υψηλόβαθμες σχολές εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση ακόμα και 400 μορίων, ενώ σε όσες κινούνται μεταξύ 10.000 και 14.000 μορίων αναμένεται συγκράτηση των βάσεων με μικρές μεταβολές που δεν θα ξεπερνούν τα 100 με 150 μόρια.
• 3ο επιστημονικό πεδίο: Η Ιατρική Αθήνας φαίνεται να μένει σταθερά υψηλά και να μην πέφτει κάτω από τα 18.600 μόρια. Από την άλλη, η τελευταία στην κατάταξη των βάσεων εισαγωγής Ιατρική, αυτή της Αλεξανδρούπολης, οριακά μπορεί να πέσει κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, χωρίς όμως σοβαρές απώλειες σε σχέση με πέρσι. Περιορισμένη αναμένεται να είναι η πτώση στις βάσεις 2022 και στις χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς οι επιδόσεις σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι διαχρονικά οι καλύτερες. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για μικρή άνοδο σε κάποιες περιπτώσεις. Σε άλλες δημοφιλείς σχολές του πεδίου, όπως η Οδοντιατρική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εκτιμάται ότι θα χάσουν 100-200 μόρια και τις Φαρμακευτικές να προβλέπεται να έχουν αντίστοιχες απώλειες. Επίσης, η πτώση στις βάσεις 2022 σε αρκετές σχολές θα οφείλεται στα μαθήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα ίδια τα τμήματα όπως η Φυσική, που δεν κατεγράφησαν τόσο υψηλές επιδόσεις όσο αναμένονταν.
• 4ο επιστημονικό πεδίο: Η μεγάλη έκπληξη για τις βάσεις 2022 φαίνεται να είναι οι σχολές και τα τμήματα Οικονομίας, καθώς στο σύνολό τους θα καταγράψουν άνοδο της τάξης των 200-300 μορίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, οι λίγες υψηλόβαθμες σχολές άνω των 17.000 μορίων θα εμφανίσουν μία μικρή πτώση έως και 250 μορίων, ενώ από τις σχολές που κινούνται από 16.000 και κάτω, θα καταγραφούν ανοδικές τάσεις. Μία από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές η Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ αναμένεται να πέσει από τα 18.422 μόρια στα 18.150 έως 18.250 μόρια. Αντίθετα, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο ΕΚΠΑ, που πέρσι είχε βάση εισαγωγής 13.617, υπολογίζεται άνοδος 200 έως 300 μορίων. Παρά τις χαμηλές βαθμολογίες που κατέγραψε το εν λόγω πεδίο, οι επιδόσεις δεν είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρσι, ενώ στις μεσαίες βαθμολογίες υπήρξε μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων.


Ροή ειδήσεων

Advertisement