Connect with us

Ελλάδα

Όταν το κινητό γίνεται παγίδα-Πώς και γιατί τα κακόβουλα λογισμικά πρωταγωνιστούν στο ηλεκτρονικό έγκλημα

Published

on

Η μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για το γεγονός ότι παραλίγο να πέσει θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, επανέφερε στην επιφάνεια ένα μείζον πρόβλημα με απροσδιόριστες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από τα λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας, από τα οποία πέφτουν καθημερινά θύματα πολλοί ανυποψίαστοι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων.
Άλλωστε, τα λογισμικά κακόβουλης λειτουργίας σχεδιάζονται από τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες κατά κύριο λόγο για να παράξουν έσοδα. Μπορούν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να κάνουν τη συσκευή να στείλει μηνύματα sms με μεγάλο κόστος ή να εγκαταστήσουν λογισμικό που προβάλει ιστοσελίδες ή να κάνετε λήψη εφαρμογών.
Τα λογισμικά – πληροφοριοδότες μπορούν να κλέψουν λίστες επαφών, προσωπικά στοιχεία, την τοποθεσία, τους κωδικούς πρόσβασης, ακόμα και να διεξάγουν παρακολούθηση συνομιλιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με τη βοήθεια του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας, οι χάκερς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συσκευές και να κλέβουν πληροφορίες για δική τους χρήση ή για να τις πουλήσουν.
Οι χάκερς χρησιμοποιούν επίσης εξειδικευμένα προγράμματα που κλειδώνουν συσκευές και κρυπτογραφούν προσωπικά δεδομένα. Τότε μπορούν να απαιτήσουν μια πληρωμή από το θύμα, ώστε να ανακτήσει κάποιος την πρόσβαση στα αρχεία του.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ ΛΟΓΩ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Καθώς στο κινητό, με το πάτημα ενός κουμπιού, θα βρίσκονται πλέον η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, είναι προφανές ότι θα απαιτείται πλέον μεγαλύτερη προσοχή. Κι αυτό διότι αναμένεται ότι οι επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένου ότι τόσο η ταυτότητα όσο και το δίπλωμα θα λειτουργούν σαν μαγνήτες για τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Οι ενδείξεις λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας στο κινητό ενδέχεται να εμφανίζονται με αυτούς τους τρόπους:
*Το τηλέφωνό να είναι πολύ αργό.
*Η φόρτωση των εφαρμογών διαρκεί περισσότερο.
*Η μπαταρία αποφορτίζεται ταχύτερα από το ότι συνηθίζεται.
*Υπάρχει πληθώρα αναδυόμενων διαφημίσεων (τύπου cookies).
*Το τηλέφωνό έχει εφαρμογές που δεν θυμάται ο κάτοχος του ότι τις έχει εγκαταστήσει.
*Παρουσιάζεται ανεξήγητη χρήση δεδομένων χωρίς την έγκριση και γνώση του χρήστη.
*Φτάνουν υψηλότεροι λογαριασμοί και σε διάφορες περιπτώσεις υψηλές και ανεξήγητες χρεώσεις.
Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές για λογισμικά προστασίας. Μερικά διατίθενται δωρεάν και κάποια πωλούνται.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο το λογισμικό ασφαλείας να εκτελεί μια πλήρη σάρωση και δεν παραβλέπει τυχόν τρωτά σημεία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PREDATOR
Στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίστηκε ύποπτος σύνδεσμος (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords) αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή).
Το Predator μπορεί επίσης να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη στο κινητό του, καθώς και να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.
Επιπλέον, το Predator επιτρέπει στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών) καθώς επίσης και απλές τηλεφωνικές κλήσεις.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement