Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

 ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτική Επιθυμία- Μίλα μου ψιθυριστά, αν μου μιλάς γι’ αγάπη… Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ο Γουόνγκ Καρ-Γουάι άπλωσε ένα ποίημα στις οθόνες, σαν ευωδιαστό σεντόνι πάνω σε ολόγυμνο σώμα και μας μίλησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο για την φθορά της απώλειας, τις αιχμές της  προδοσίας, τον ανολοκλήρωτο, βασανιστικό έρωτα και τη μοναξιά μέσα σε μια πόλη αφιονισμένη, κατακερματισμένη, αλλοπρόσαλλη. Ο σκηνοθέτης δεν πατάει τα πλήκτρα του «πιάνου», τα χαϊδεύει , αγγίζει τις χορδές της άρπας, δεν τις τεντώνει, μας ψιθυρίζει μια ερωτική ιστορία δεν μας την αφηγείται, γιατί αν μας την πει φωναχτά θα σπάσει σε χίλια κομμάτια, θα θρυμματιστεί κάτω από το βάρος του πόθου, θα εξαϋλωθεί στο αχανές του έρωτα. Η ταινία αναπτύσσεται ανάμεσα σε ημιτόνια και αποχρώσεις, ανάμεσα σε σιωπές και ανείπωτες κραυγές, ανάμεσα στο γεγονός και τη φαντασίωση, ανάμεσα στην αβεβαιότητα και την πραγματικότητα, ανάμεσα στη θλίψη και τη συγκρατημένη ευτυχία. Ο Γουόγκ Καρ-Γουάι πιστός στα κελεύσματα του ποιητή, μας ψιθυρίζει μια ερωτική ιστορία, η οποία εμπεριέχει όλες τις ερωτικές ιστορίες που έχουμε μέχρι τώρα ζήσει, έχουμε ακούσει ή που έχουμε φανταστεί. 

-Θυμάται αυτά τα χρόνια που χάθηκαν πια σαν να τα βλέπει από ένα παράθυρο με σκονισμένα τζάμια. Το παρελθόν είναι κάτι που μπορεί να το δει αλλά όχι να το αγγίξει. Αυτές οι γραμμές είναι ο επίλογος της ταινίας και μας οδηγούν γραμμή στα λόγια του Ουγκό  «Αγάπη είναι ο ασπασμός των αγγέλων προς τ’ άστρα».

 

Άνθρωποι, νέοι κυρίως, φεύγουν από την κομουνιστική Σαγκάη και τον αποπνικτικό εναγκαλισμό του ολοκληρωτισμού το 1962, με σκοπό να φτάσουν στο Χονγκ Κονγκ και να φτιάξουν μια άλλη ζωή και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Η ζήτηση κατοικίας μετατρέπει τα διαμερίσματα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τους ορόφους σε πολύβουες γειτονιές και τις πολυκατοικίες σε μικρές, ανερμάτιστες κοινωνίες. 

Αυτό το κύμα παρασύρει τον ήρωα μας, ένα νέο δημοσιογράφο,  τον Γουάν και την κυρία Τσαν γραμματέα σε εταιρία και ενοικιάζουν διπλανά διαμερίσματα. Είναι και οι δυο παντρεμένοι. Γρήγορα θα καταλάβουν ότι οι σύζυγοί τους έχουν γίνει εραστές. Έτσι οι χαμογελαστές καλημέρες, οι διακριτικές ματιές, οι ψιθυριστές καληνύχτες θα μεταλλαχθούν αθόρυβα, ανεπαίσθητα σε ανάγκη να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον για να τεμαχίσουν την προδοσία, να  μοιράσουν τον πόνο, να επιβραδύνουν τη θλίψη. Σε αυτή την υπέροχη ελεγεία για τον έρωτα, που προβάλλεται από την πλατφόρμα του Cinobo, όλα μοιάζουν τετελεσμένα πριν καν ξεκινήσουν να συμβαίνουν.

Προσπαθούν οι δυο «εραστές» μέσα από ανολοκλήρωτες φράσεις, μισοειπωμένες σκέψεις, τα τυχαία αγγίγματα, τα εσκεμμένα χάδια, τις ανολοκλήρωτες θωπείες να βάλουν μια τάξη σε αυτό που τους καταπίνει. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η κάμερα του Γουόνγκ Καρ-Γουάι, «δειλιάζει» να μπει στο δωμάτιο και μένει στο κάσωμα της πόρτας να ακούει τον ανέκφραστο πόθο του ζευγαριού ή μένει κάτω από τον ηλεκτρικό λαμπτήρα της γωνίας να φωτίζει το απροσμέτρητο χάος, που ανοίγει ο ανομολόγητος έρωτας του Γουάν και της κυρίας Τσαν. Όλα ξεφτίζουν στα δωμάτια των ενοίκων, στους διαδρόμους της πολυκατοικίας, τους βρεγμένους δρόμους της πόλης. Το  μόνο που  φουντώνει είναι η αγάπη των δυο «εραστών» που πρέπει να την κρύψουν από γείτονες και γνωστούς για να μην τους βάλουν στο ρεπερτόριο των σχολίων τους, αλλά πρέπει και οι ίδιοι να συγκρατηθούν να μην γίνουν προδότες σαν τους συζύγους τους. Το μαρτύριο μεγαλώνει καθώς η ερωτική επιθυμία γιγαντώνεται χωρίς να λυτρώνεται και η  αυτοσυγκράτηση του κόβει σαν δίκοπο μαχαίρι. Ξέρει το ζευγάρι ότι ποτέ δεν θα ολοκληρώσει αυτό που νιώθει και  το απωθημένο τους λιώνει στην οθόνη, το ανολοκλήρωτο θραύει τα στήθη τους και η επιθυμία γυρίζει ίδιο δηλητηριώδες φίδι και τους αποτελειώνει.

Μόνο στον έρωτα η αβάσταχτη ευτυχία πορεύεται χέρι, χέρι  με την ανείπωτη δυστυχία και τα δάκρυα που κυλούν καίνε όλο το κορμί, παγώνουν τον χρόνο και αφανίζουν τον χώρο, μόνο στον έρωτα. Γι αυτό όλο το δίκιο το έχει ο μεγάλος  Αλμπέρ Καμύ όταν  γράφει «Πρέπει να έχει κανείς έναν έρωτα, έναν μεγάλο έρωτα, για να του εξασφαλίζει άλλοθι στις αδικαιολόγητες απελπισίες που κυριεύουν όλους μας».

Άρθρα-Συνεργασίες

Πατρινολάτρης: Ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη;- Γράφει ο Νίκος Γ. Σουγλέρης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Οι εκλογές στη γειτονική μας Ιταλία και η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώνουν μια στροφή των ψηφοφόρων προς την άκρα δεξιά σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι αιτίες λίγο-πολύ μοιάζουν να είναι κοινές. Πρώτα απ’ όλα η οικονομική κρίση και το άκαμπτο δημοσιονομικό μοντέλο που επέβαλαν οι χώρες του βορρά και ιδιαίτερα η γερμανική αλαζονεία των τελευταίων ετών. Οι γραφειοκρατικές ιδιαιτερότητες της Κομισιόν και η απογοητευτική ανικανότητα των κεφαλών της στη διαχείριση κρίσεων, κάτι που έγινε ολοφάνερο τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τις παλινωδίες για τα εμβόλια όσο και στην έλλειψη διορατικότητας για τις προθέσεις του Πούτιν και την χάραξη κοινής ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και το πρόβλημα των συνεχών εισροών χιλιάδων μεταναστών έχουμε την απάντηση για την ανάδειξη ακροδεξιών κομμάτων στην εξουσία.

Εάν θέλουμε όμως να εντοπίσουμε τον κυριότερο λόγο αυτής της ψήφου-διαμαρτυρίας θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα πως είναι το μεταναστευτικό. Στη Γηραιά Ήπειρο το αίσθημα του Κράτους-Έθνους είναι βαθύτατο και μετρά αιώνες ύπαρξης. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ένας μεγάλος αριθμός γηγενών Ευρωπαίων πολιτών (τουλάχιστον ένας στους τρεις) δεν μπορεί να αποδεχθεί, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί: Μετανάστες από την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Αφρική να διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα διαθέτοντας σημαντικά χρηματικά ποσά (άγνωστο πού τα βρίσκουν), να παρακάμπτουν ομόθρησκες ειρηνικές χώρες και να έρχονται στην Ευρώπη. Και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, υποτιθέμενα χωρίς στον ήλιο μοίρα αλλά με πανάκριβα κινητά. Και το κυριότερο να μην θέλουν να αποδεχθούν τους κανόνες των μελών-κρατών της Ε.Ε., αντιθέτως να θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους ήθη και έθιμα, ακόμα και το δικό τους δικαιικό σύστημα, την σαρία.

Δημιουργούν έτσι τα δικά τους κρατίδια -τα γνωστά γκέτο- μέσα στην καρδιά των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Κάτι που βλέπει κανείς ακόμα και στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα έλεγα σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν συμπαραστάτες “εντός των τειχών” από τα κόμματα της Αριστεράς. Κάτι που βλέπουμε και στη χώρα μας, με κάποιες περσόνες δογματικής ιδεοληψίας να έχουν αυτοανακηρυχτεί προστάτες – άγγελοι των μεταναστών.

Όλο αυτό το σκηνικό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό να εκφραστεί πολιτικά όταν φτάσει η ώρα των εκλογών. Και μάλιστα να πλειοψηφήσει (όπως έγινε στην Ιταλία). Όσοι λοιπόν ενοχλήθηκαν από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων ας κοιτάξουν στον καθρέφτη τους μπας και συνειδητοποιήσουν το πόσο συνέβαλαν σε αυτό οι ίδιοι με τις ιδεοληπτικές τους πολιτικές και τον ανερμάτιστο διεθνισμό τους.

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Κανένας δεν είναι παντοτινός

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το μόνο βέβαιο, ως προς τον κάθε άνθρωπο, είναι ότι κάποτε έρχεται για όλους το… πλήρωμα του χρόνου. Είτε αυτό αφορά έναν κύκλο της ζωής και της δράσης του κάθε ανθρώπου, είτε και τον ίδιο τον κύκλο της ζωής.

Κανένας δεν είναι παντοτινός!

Ούτε ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα είναι, όσο ισχυρά πλέγματα εξουσίας κι αν έχουν διαμορφώσει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δύο ηγέτες που έχουν συμπληρώσει 20 ή και περισσότερα χρόνια στο προσκήνιο και μοιραία υπόκεινται στη φθορά του χρόνου αλλά και της διαχείρισης εξουσίας.

Το θέμα όμως δεν είναι «πως και πότε» μπορεί να απομακρυνθούν αυτοί οι δύο από την εξουσία – όπως εσχάτως αναζητούν (για ευνόητους λόγους) αναλυτές στην Ελλάδα και στον κόσμο – αλλά «τι θα αφήσουν πίσω τους» όταν εγκαταλείψουν την εξουσία, όπως και «ποιος θα τους διαδεχθεί».

Πρόκειται για δύο πολιτικούς με κοινά χαρακτηριστικά. Η πολυετής εξουσία διαμορφώνει «μεγαλοϊδεατισμούς» και τις περισσότερες φορές, οι ηγέτες που έχουν πολλά χρόνια στην εξουσία χάνουν το μέτρο. Ίσως και την ίδια την πραγματικότητα.

Νομίζει ο Πούτιν πως η ιστορία με την Ουκρανία θα συνεχιστεί ευθύγραμμα ή ότι οι Ρώσοι στηρίζουν τον πόλεμό του; Νομίζει ο Ερντογάν ότι μπορεί να πείσει τους Τούρκους ότι η Ελλάδα απειλεί την χώρα τους; Νομίζουν και οι δύο ότι είναι πολλοί αυτοί που είναι διατεθειμένοι να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε πολεμικά χαρακώματα, στο όνομα οποιασδήποτε νέας «αυτοκρατορίας»;

Ίσως και να το νομίζουν… Μόνο που οι λαοί τους – και γενικότερα οι λαοί – μάλλον έχουν άλλη άποψη. Έχουμε μπει για τα καλά πλέον στον 21ο αιώνα. Ο Έλληνας, ο Τούρκος, ο Ρώσος, ο Αμερικάνος, ο Γερμανός, κλπ, μοιράζονται τις ίδιες εικόνες μέσα από τα social media. Το γούστο, η αισθητική, η αντίληψη περί δικαίου και πολλά άλλα, έχουν αποκτήσει πλέον μία παγκόσμια διάσταση που ξεπερνάει τις απόψεις και τα «νομίζω» οποιουδήποτε, όσο ισχυρού και να είναι.

Όσοι το αντιλαμβάνονται αυτό, προσαρμόζονται και διασώζουν, τουλάχιστον την υστεροφημία τους. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, απλά περνούν στη λήθη…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Άρχισε η μάχη των αεριο-αγωγών και αλλά!- Tου Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

-Από την Βαλτική άρχισε η καταστροφική μάχη των αεριο-αγωγών.

-Ψάχνουν να βρουν ποιός το έκανε αυτό. Καλά ξεμπερδέματα.

-Άρχισε η μάχη της Λάμπας. Όλοι τρέχουν να τις αντικαταστήσουν με σύγχρονες LED. Κατάφερε ο Πούτιν να μας αλλάξει τα φώτα.

-Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.  Οι ορατοί και αόρατοι υποψήφιοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι πανταχού παρών στην πρώτη γραμμή.

-Το ψάξιμο για Δημάρχους συνεχίζεται. Πόλυ προσοχή γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

-Ο Απόστολος έφυγε από την περιφερειακή σκηνή. Παραμένει όμως ενεργός, ελεύθερος να

επιλέξει την Βουλή ή το Δημαρχείο.

– Και στα καφενεία άρχισαν οι προεκλογικές συζητήσεις. Το ενδιαφέρον τους περισσότερο για τον Δήμαρχο της Πάτρας.

-Ίσως και μια δυναμική γυναίκα να είναι υποψήφια

-Ο Αλέξης ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία για μια διαφορετική εξουσία αλλά ο ψηφοφόρος που κάηκε στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

-Και ο Μαντινείας Αλέξανδρος κυκλοφορεί και οδηγεί το μικρό λευκό σκαραβαίο. Απλά και ταπεινά, όπως ο Ζιχνών Ιερόθεος.

-Ο θεσμός «προσωπικός γιατρός» προχωράει με αργό ρυθμό. Κουραστικό το ραντεβού.

-Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» θα οργώνει το Αιγαίο άγρυπνος φρουρός.

-Ο Σουλτάνος τον χαβά του, για γαλάζιες πατρίδες και όνειρα θερινής νυκτός.

-Η ψηφιακή τεχνολογία της σύγχρονης επικοινωνίας, δημιούργησε προβλήματα στην ζωντανή ανθρώπινη επικοινωνία.

– Όλα, εδώ και τώρα, με ένα απλό «κλικ». Προσοχή όμως γιατί καραδοκεί και η ηλεκτρονική χρηματο-κλοπή.

-Κάθε εποχή έχει και τους ευρεσιτέχνες παγιδο-κλέφτες.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα