Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Η αύξηση φοιτητών στην έδρα του Πανεπιστημίου προκαλεί πρωτοφανή ζήτηση για σπίτια

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Πάνου Σακελλαρόπουλου

Αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση φοιτητικής στέγης ξεκινούν, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των τελικών βαθμολογιών τους, οι 4.153 πρωτοετείς φοιτητές που θα εγκατασταθούν φέτος στις σχολές της έδρας του Πανεπιστημίου, στην Πάτρα.

Φέτος η ζήτηση για Φοιτητική Κατοικία στην Πάτρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς στους πρωτοετείς θα πρέπει να προστεθούν και οι φοιτητές όλων των ετών από σχολές που μετακινούνται από πόλεις της περιφέρειας, – Αίγιο, Πύργο και Αγρίνιο στην Πάτρα.

Είναι γνωστό, με βάση τις αλλαγές που περιλαμβάνει ο νέος Ακαδημαϊκός χάρτης του Πανεπιστημίου Πατρών, από το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2022-’23 προβλέπεται:
@ Συνένωση των Τμημάτων Γεωργικής Μηχανικής και Γεωπονίας» από Μεσολόγγι και Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι (Γεωπονικό).
@ Συνένωση του Τμήματος Μουσειολογίας και «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» σε Πύργο και Αγρίνιο στην Πάτρα (Ιστορίας – Αρχαιολογίας)
@Μεταφορά έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, από το Αίγιο στην Πάτρα (Σχολή Επιστημών Υγείας).
Υπολογίζεται ότι περί τους 2.000 φοιτητές από περιφερειακές πόλεις μετακινούνται φέτος στην Πάτρα.
Αυτή η νέα συνθήκη προκαλεί πλέον ιδιαίτερο… συνωστισμό καθώς το ενδιαφέρον για Φοιτητική Στέγη στην πόλη είναι πρωτοφανές με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα ενοίκια σ ένα ποσοστό της τάξης του 20%.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, με βάση τη ζήτηση, οι τιμές για την φοιτητική στέγη θα μπορούσαν να… εκτοξευτούν όμως, η οικονομική κρίση αλλά και η ανασφάλεια σε σχέση με την πορεία της ύφεσης σε επίπεδο Ευρωζώνης, συγκρατούν μεγάλο μέρος των πιέσεων.
Στελέχη της αγοράς ακινήτων καλούν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να σπεύσουν στην Πάτρα άμεσα καθώς υπάρχει πιθανότητα το… απόθεμα στέγης να εξαντληθεί άμεσα και οι επιλογές να περιοριστούν.
«Τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων που προσφέρονται για φοιτητική στέγη καθώς γενικότερα οι τιμές των ακινήτων στην πόλη, σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις, παραμένουν σχετικά χαμηλά. Αυτό αυξάνει την απόδοση της επένδυσης στην αγορά ακινήτου η οποία στην Πάτρα είναι σήμερα η μεγαλύτερη στη χώρα σε αυτόν τον τομέα.
Η πόλη λόγω των μικρών αποστάσεων αλλά και της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο, μέσω Προαστιακού αλλά και Αστικής Συγκοινωνίας, είναι μια μεγάλη φοιτητική αγορά στέγης.

Που κυμαίνονται οι τιμές

Μπορεί η Πάτρα, καθώς δεν είναι τουριστική περιοχή και δεν έχει πολλές μισθώσεις τύπου airbnb, να διαθέτει περισσότερες επιλογές ως προς την φοιτητική κατοικία, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, πριν μερικές μέρες, τα μισθώματα και στην αχαϊκή πρωτεύουσα ακολουθούν τη γενικότερη αυξητική τάση. Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, του Πυροσβεστείου και της Ελ. Στρατιώτου. Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ – 45τμ κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη. Σε σχέση με τη περσινή χρονιά το ζητούμενο μίσθωμα καταγράφει αύξηση της τάξεως του 28,5% στην ανώτερη τιμή, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ καταγράφεται αύξηση κατά 31,5% στην ανώτερη τιμή. Στο κέντρο της Πάτρας, στη περιοχή των Ψηλών Αλωνίων, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 400€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Παράλληλα, για κατοικία 50τμ-60τμ στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 300€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία ανακαινισμένη ή νεόδμητη, όταν το 2021 το ζητούμενο μίσθωμα ήταν από 250€/μήνα έως 380€/μήνα. Η αύξηση του ζητούμενου μισθώματος κυμαίνεται από 20% στη κατώτατη τιμή έως και 18,4% στην ανώτατη τιμή.

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Προχειρότητες…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Εικόνες που αδικούν την tρίτη πόλη της χώρας συναντά κανείς συχνά πυκνά σε τούτη την πόλη. Αυτό όμως που κατέγραψαν οι συμμετέχοντες στην λιτανεία, ανήμερα του πολιούχου μας, στην συμβολή των οδών Μαιζώνος και Σαχτούρη, ξεπερνά τη φαντασία πολλών. Εκτός από το σχοινί επί της Μαιζώνος που οριοθετούσε την διαδρομή της λιτανείας, υπήρξε μια κόκκινη κορδέλα δεμένη από τον κάδο ανακύκλωσης! Ποιος ο λόγος αυτής, κανείς δεν τον κατάλαβε…

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

  Ονομαστικές ευχές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την γιορτή του είχε χθες ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης και δέχθηκε εγκάρδιες ευχές εκτός από φίλους και συναδέλφους του, από εκπροσώπους αρχών και φορέων της περιοχής μας. Στην φωτό με την αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη μετά το πέρας της δοξολογίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Χρόνια Πολλά και πάντα επιτυχίες του ευχήθηκαν.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ: “Εφυγε” οπρώην αντινομάρχης Θανάσης Κυριακόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας, η είδηση του θανάτου του Θανάση Κυριακόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 68 ετών μετά από μάχη με ασθένεια.

 

Ο Θανάσης Κυριακόπουλος ήταν οικονομολόγος, ενώ ασχολήθηκε με τα κοινά, καθώς διετέλεσε αντινομάρχης Αχαΐας, επί νομαρχίας Δημήτρη Κατσικόπουλου. Παράλληλα, εργάστηκε επί σειρά ετών στον ΟΛΠΑ ως διευθυντής.

 

Ο Θανάσης Κυριακόπουλος είχε αποκτήσει με τη σύζυγό του δύο κόρες, ενώ η κηδεία του, πιθανότατα θα γίνει αύριο Πέμπτη, στον ΙΝ Αγίου Ανδρέα και η ταφή στο Ίσωμα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα