Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο… μεγάλος χειμώνας μπροστά μας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού όμως οι… υπενθυμίσεις του χειμώνα που φτάνουν από την Ευρώπη, είναι απαισιόδοξες.

Μπορεί να φτάσουμε λοιπόν σε μία νέα εποχή… συσκότισης;

Στο Μόναχο κάνουν ήδη πρόβες νυχτερινής συσκότισης κλείνοντας τα φώτα σε δημόσια κτίρια και μνημεία, στο Ανόβερο ο Δήμος έχει βάλει προληπτικό «κόφτη» σε ζεστό νερό και θέρμανση, και η Νυρεμβέργη βάζει λουκέτο σε δημόσια κολυμβητήρια και υπαίθριες πισίνες. Πιο νότια, στην Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πετάει σακάκια και γραβάτες και καλεί τους υπουργούς του να κάνουν το ίδιο για να ζεσταίνονται λιγότερο και να μην χρειάζεται να κάνουν μεγάλη χρήση κλιματισμού. Και στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μας πληροφορεί, μέσω της «Καθημερινής», ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε… Σβηστά φώτα στα μνημεία μετά τις 3 τα ξημερώματα, κλειστή η παροχή ρεύματος στους λαμπτήρες οδοφωτισμού σε ποσοστό 10%. Και βλέπουμε…

Παρατήρηση πρώτη: Οι προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας καταρρίπτουν τις διαβεβαιώσεις ενεργειακής επάρκειας που δίνονταν στην Ευρώπη μέχρι πρότινος.

Παρατήρηση δεύτερη: Ενδεχόμενη έλλειψη ενέργειας σημαίνει πως οι τιμές θα σκαρφαλώσουν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη και τότε, ίσως να μην είναι αναγκαία τα κυβερνητικά μέτρα καθώς όλοι θα… κατεβάζουν από μόνοι τους τον διακόπτη.

Παρατήρηση τρίτη:  Αν ο Πούτιν καταφέρει να στριμώξει την Ευρώπη θα έχει κερδίσει έναν μεγάλο «πόλεμο», που δεν θα αφορά μόνο την Ουκρανία.

Παρατήρηση τέταρτη: Τώρα αποδεικνύεται πως όσοι έλεγαν πως η Ευρώπη – με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία – ήταν «γυμνή», μάλλον είχαν δίκιο.  Η προσπάθεια της «πράσινης» ενεργειακής μετάβασης αποδεικνύεται ένα μετέωρο βήμα με πολλά κενά, αφού αυτή η προσπάθεια στηρίχθηκε μεταβατικά, αλλά παντελώς μονοδιάστατα, μόνο στο φυσικό αέριο (το εκ Ρωσίας προερχόμενο).

Παρατήρηση πέμπτη (τελευταία και πιο… ανησυχητική): Μπορεί εδώ στην Ελλάδίτσα με το μεσογειακό κλίμα να τα κουτσοκαταφέρουμε, όμως μία κεντρο-βορειο-ευρωπαϊκή κοινωνία που θα είναι παγωμένη, φοβισμένη και οικονομικά ξεθεωμένη, θα πυροδοτήσει έναν… βαρύ πολιτικό χειμώνα. Οι λαϊκιστές θα βρουν λαμπρό πεδίο δόξης και… ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement