Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δεν δεχόμαστε άλλη υποβάθμιση»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 7:30 μ.μ. στην Παραλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση του Πράσινου Σημείου

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση κεντρικού πράσινου σημείου σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας. Καλούμε τον Δήμο να πάρει πίσω την απόφασή του που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και την αξία της ιδιοκτησίας μας. Δεν θα ανεχθούμε να γίνει η Παραλία η αποθήκη της Πάτρας».

Τα παραπάνω διαμήνυσαν με αυστηρό τόνο οι τοπικοί σύμβουλοι Παραλίας Παναγιώτης Ψυχογιόπουλος, Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος και Αγγελική Φωτοπούλου, και το μέλος της Περιβαλλοντικής Λέσχης Αχαΐας Δημήτρης Αλεξίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», γνωστοποιώντας πως όλοι οι κάτοικοι της Παραλίας και οι πολίτες που έχουν ακόμα τους νεκρούς τους στο κοιμητήριο της περιοχής είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει το Πράσινο Σημείο.

Ήδη, αύριο στις 7:30 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας- ανοικτή λαϊκή συνέλευση στο επίμαχο σημείο που έχει επιλεγεί, στην παιδική χαρά δίπλα από το κοιμητήριο Παραλίας, κατά την οποία θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους και παράλληλα θα καθορίσουν τις επόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις τους.

Όπως τόνισαν, οι κάτοικοι της Παραλίας είναι ανάστατοι καθώς θεωρούν πως το Πράσινο Σημείο στην ουσία θα μετατραπεί σε… χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και το περιβάλλον, που ήδη είναι επιβαρυμένο από την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ο Παναγιώτης Ψυχογιόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κανείς δεν γνώριζε για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα το Τοπικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (5-2) απέρριψε την εν λόγω εγκατάσταση του Πράσινου Σημείο στον χώρο της κοινότητας.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πλέον οχλητική εγκατάσταση που επιχειρούν στο χώρο της Παραλίας. Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να ακούσει τη φωνή των πολιτών της Παραλίας και επιβάλλεται η επανεξέταση της θέσης του Πράσινου Σημείου, το οποίο σε λίγα χρόνια θα γίνει ΣΜΑ. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απόφασή της…» ανέφερε.

Την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο Τοπικό Συμβούλιο και την «ψυχρολουσία» στους δημότες της περιοχής μετέφερε ο τοπικός σύμβουλος Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας πως «σήμερα 10 χρόνια μετά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ πως ένας δήμαρχος θα ερχόταν να προτείνει την συγκεκριμένη περιοχή για να γίνει η εγκατάσταση του Πράσινου Σημείου. Πρόκειται για έναν χώρο που εφάπτεται του αστικού ιστού, ανήκει στις μεγαλύτερες συνοικίες Χαραλαμποπούλου και Μουρτά της Παραλίας, είναι δίπλα στο κοιμητήριο της περιοχής και σε απόσταση 100 μέτρων από το 3ο Νηπιαγωγείο Παραλίας αλλά και 30 μέτρα από την παιδική χαρά. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έργο».

Για εν κρυπτώ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2021 και για απόφαση ερήμην του λαού,  χωρίς να γίνει διαβούλευση με τους φορείς και το Τοπικό Συμβούλιο έκανε λόγο ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Αλεξίου, τονίζοντας πως «ο συγκεκριμένος χώρος έχει ταυτότητα, έχει αγοραστεί από τον πρώην Δήμο Παραλίας και έχει χαρακτηριστεί από το Δημ. Συμβούλιο επί του αείμνηστου δημάρχου Ηλία Ζαχαρόπουλου ως χώρος άθλησης και αναψυχής» και συνέχισε: «Δεν δεχόμαστε την αιτιολογία της Δημοτικής Αρχής – ό,τι ήταν ο μόνος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου- και την καλούμε να αναλογεί το λάθος της και να πάρει πίσω την απόφαση αυτή, αναγνωρίζοντας το λάθος της και να βρει εναλλακτική λύση».

Η Αγγελική Φωτοπούλου, τοπική σύμβουλος εκλεγμένη με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία καταψήφισε την πρόταση του Δήμου υπογράμμισε από την πλευρά της τα εξής: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία του εργοστασίου στερεών αποβλήτων που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται Πράσινο Σημείο στην Παραλία. Είναι υπερβολικό να υπάρχουν σε ένα τοπικό διαμέρισμα δύο εργοστάσια αποβλήτων γιατί υποβαθμίζεται η περιοχή μας ακόμα περισσότερο και η ποιότητα ζωής μας» και σημείωσε με έμφαση: «Περιμένουμε από τον Δήμαρχο που εκφράζει την λαϊκή τάξη, η οποία του έδωσε υψηλά ποσοστά στην Παραλία, να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση». Τέλος, ανέφερε πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

Από την έντυπη έκδοση της ΓΝΩΜΗΣ

 

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ο ποδηλατόδρομος που έγινε κωπηλατόδρομος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συμπολίτες με χιούμορ που έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν τα προβλήματα της πόλης με ευρηματικό τρόπο…

Ανάμεσά τους, ο γνωστός για τις δράσεις του, Οδυσσέας Ξεριζωτής, ο οποίος πήρε δύο κουπιά και χθες το πρωί πήγε για… κωπηλασία στο νέο ποδηλατόδρομο, στο ύψος της Ηρώων Πολυτεχνείου (κοντά στο θεατράκι της μαρίνας) που λόγω της βροχής μετατράπηκε σε «λίμνη».

Το μήνυμα της φωτογραφίας είναι… «τώρα η Πάτρα έχει και κωπηλατόδρομο»! Πέρα από το αστείο της υπόθεση πάντως, το ουσιαστικό μήνυμα και το νόημα της ανάρτησης είναι άλλο: Να αφυπνίσει τους αρμόδιους, ώστε να διορθωθούν, έστω και τώρα, τα λάθη που έχουν γίνει και δεν είναι καθόλου για γέλια…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Κλείνει σήμερα τα 99 χρόνια – Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η γυναίκα που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και που σε προσωπικό επίπεδο έδωσε πολλές μάχες για να καταργηθούν οι ανισότητες ανάμεσα στα δυο φύλα.

Τα γενέθλιά της Μαργαρίτας Παπανδρέου μάς θύμισε σήμερα ο γιος της και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με ανάρτησή του στο facebook.

Διαβάστε επίσης: Μια ημέρα στο Μπέρκλεϊ με τον Ανδρέα και τη Μαργαρίτα

«99 χρόνια. Μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά. Μας έμαθες τι σημαίνει να μάχεσαι για ιδανικά ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες. Μητέρα χρόνια πολλά» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η γυναίκα που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και που σε προσωπικό επίπεδο έδωσε πολλές μάχες για να καταργηθούν οι ανισότητες ανάμεσα στα δυο φύλα.

Τα γενέθλιά της Μαργαρίτας Παπανδρέου μάς θύμισε σήμερα ο γιος της και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με ανάρτησή του στο facebook.

«99 χρόνια. Μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά. Μας έμαθες τι σημαίνει να μάχεσαι για ιδανικά ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες. Μητέρα χρόνια πολλά» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα