Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Σε κατάσταση συναγερμού η Ταϊβάν: Βίντεο με άρματα στους δρόμους

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν, μετά τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν σήμερα οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε έξι ζώνες γύρω από τη νήσο.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου αλλά και νέες απειλές από την Κίνα οι οποίες συνοδεύτηκαν χθες και προχθές μέ ένα μπαράζ υπερπτήσεων από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ζώνη Αεράμυνας της Ταϊβάν.

Οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση από την Κίνα.

Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε, δηλώνει η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν

Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε πριν από λίγο η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, απαντώντας στα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί.

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε ένα ταξίδι διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Οι ασκήσεις των Κινέζων

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Η κρατική εφημερίδα της Κίνας Global Times δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την εκτόξευση κινεζικών πυραύλων νωρίτερα σήμερα με στόχο τα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

 

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.

Nωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει βίντεο που κατέγραφε την εκτόξευση βλημάτων στα στενά της Ταϊβάν:

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, και θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος «πλοίων και αεροσκαφών» στα πεδία όπου θα γίνονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε.

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

Ροή ειδήσεων

Advertisement