Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Απολογήθηκαν… για την άρνηση μεταγωγών- Στο πλευρό τους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Κωστίκας

Χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πατρών οι 14 υπάλληλοι εξωτερικής φρουράς της φυλακής του «Αγ. Στεφάνου»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας πέρασαν χθες οι 14 υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς του κλειστού καταστήματος κράτησης στον «Άγιο Στέφανο» προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα σχετικά με την άρνησή τους να εκτελέσουν έκτακτη μεταγωγή τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι εξωτερικοί φρουροί είχαν κηρύξει επαναλαμβανόμενες απεργίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία όρισε να διενεργούν οι εξωτερικοί φρουροί τις μεταγωγές κρατουμένων, κι όχι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αφορμή αποτέλεσε το έγγραφο της τότε γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου να εφαρμοστεί ο νόμος στο κατάστημα Κράτησης Πατρών δηλαδή οι έκτακτες μεταγωγές να γίνονται από τους εξωτερικούς φρουρούς, όπως ίσχυε σε όλα τα υπόλοιπα Καταστήματα Κράτησης και όχι από τους αστυνομικούς.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι υπάλληλοι εξωτερικής φύλαξης της φυλακής του «Αγίου Στεφάνου» κήρυξαν απεργία έχοντας τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας διεκδικώντας τα απαιτούμενα εχέγγυα προκειμένου να αναλάβουν τις έκτακτες μεταγωγές των κρατουμένων.

Η απεργία των υπαλλήλων συνοδεύτηκε και με …συλλήψεις και σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης για άρνηση καθήκοντος και διατάχθηκε και ΕΔΕ, ενώ ζητήθηκε και η παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής.

Χθες οι 14 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Πάτρας βρέθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο, έχοντας στο πλευρό τους τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργο Κωστίκα και τους νομικούς συμβούλους, οι οποίοι κατέθεσαν απολογητικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προέβησαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

«Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΓΙΝΕ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΛΗΞΕΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Γ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΕΦ

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) Γεώργιος Κωστίκας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους του.

Ο κ. Κωστίκας ερωτηθείς από την «Γ» υπογράμμισε πως «παίχτηκε η τελευταία πράξη της πειθαρχικής δίωξης, την οποία είχαν προαναγγείλει ως μέσον πίεσης όταν κάναμε τις κινητοποιήσεις. Δεκατέσσερις συνάδελφοι κατόπιν κλήσης της τότε Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου στον Εισαγγελέα Πατρών στις 6 Δεκεμβρίου 2021 απολογήθηκαν με αυτοπρόσωπη παρουσία. Αν και οι κινητοποιήσεις είχαν λήξει τον περασμένο Δεκέμβριο η κα Νικολάου είχε ζητήσει την πειθαρχική δίωξη για τους συναδέλφους. Το επισημαίνω αυτό για να αντιληφθεί ο καθένας το μένος και το πολιτικό βάθος αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα δει τα στοιχεία και θα εκτιμήσει τα γεγονότα».

Ο κ. Κωστίκας επισημαίνει πως «η στάση μας είναι καθαρή. Είχαμε εξαγγείλει κινητοποιήσεις, η πολιτεία δεν προσέφυγε για την ακύρωσή της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής, ενώ δεν προκλήθηκε βλάβη σε βάρος κανενός από τις κινητοποιήσεις αυτής».

Υπογράμμισε πως η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκε στους συναδέλφους λέγοντας πως «όλα αυτά αποσκοπούν καθαρά στον εκφοβισμό του προσωπικού, ενώ προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι το έγγραφο στην Εισαγγελία εστάλη μετά την λήξη των κινητοποιήσεων».

ΕΛΕΝΗ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement