Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εξηγήσεις για το Πράσινο Σημείο

Η δημοτική Αρχή προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Παραλίας μιλώντας για «αναβάθμιση της περιοχής»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

«Στο Πράσινο Σημείο δεν μεταφέρονται ούτε γίνονται αποδεκτά υπολείμματα τροφίμων ή απορρίμματα πράσινου κάδου», είναι η απάντηση του Δήμου Πατρέων στις αντιδράσεις των κατοίκων της Τοπικής Κοινοτήτων Παραλίας, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί το έργο.

Ανυποχώρητη εμφανίζεται από την άλλη πλευρά και η Δημοτική Αρχή, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την εγκατάσταση και τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων, ενημερώνει τους δημότες τα εξής: «Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος και ελεγχόμενος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει, αποκλειστικά, ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικά, μέταλλα κλπ), ογκώδη, ρούχα, παιχνίδια, ποδήλατα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και άλλα μικρά υλικά (μπαταρίες, χρώματα). Επίσης κλαδιά και φύλλα που θα θρυμματίζονται επιτόπου για να μεταφέρονται για κομποστοποίηση. Ο κύριος σκοπός λειτουργίας των Πράσινων σημείων είναι η συμβολή στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Εθνική Νομοθεσία για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, συμπληρωματικά με το δίκτυο Διαλογής στην Πηγή το οποίο λειτουργεί στο Δήμο (μπλέ και κίτρινος κάδος)».

ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Επίσης, γνωστοποιεί ότι στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρέων προβλέπεται η δημιουργία τριών ακόμα Πράσινων Σημείων, σε άλλες κοινότητες και δημοτικά διαμερίσματα.

«Με την λειτουργία του Πράσινου Σημείου επιτυγχάνονται μεταξύ των άλλων :

 Η μείωση της ανεξέλεγκτής και παράνομης διάθεσης αποβλήτων

 Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

 Η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων

 Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές

 Η ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς

 Περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα πυρκαγιάς από την ανεξέλεγκτη απόθεση κλαδιών, πράσινων απορριμμάτων και άλλων εύφλεκτων υλικών σε δρόμους και ανοικτούς χώρους».

«ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»

Για το συγκεκριμένο Πράσινο Σημείο, σημειώνει ότι «προβλέπεται από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρέων και έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει δε χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» της ΠΔΕ. Επίσης έχει εγκρίσεις από τις σχετικές υπηρεσίες που αφορούν στο περιβάλλον, την αρχαιολογία κλπ.

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Η Δημοτική Αρχή αντικρούει τους ισχυρισμούς των κατοίκων για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αναφέροντας τα εξής.  Οσον αφορά στη χωροθέτηση και διαμόρφωσή του υπογραμμίζει ότι «προβλέπεται να κατασκευαστεί στη θέση «Παλουργιά», η οποία ανήκει διοικητικά στη Κοινότητα Παραλίας του Δήμου Πατρέων. Η θέση του είναι εύκολα προσβάσιμη, είσοδος και έξοδος από τον παράδρομο της περιμετρικής. Ο χώρος του Π.Σ. θα διαμορφωθεί με ενιαίο πλατώ, στο οποίο περιλαμβάνονται η «κεντρική» πλατεία του Π.Σ. που χρησιμοποιείται τόσο από τα οχήματα αποκομιδής των κάδων για τα διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα όσο και από τους επισκέπτες – πολίτες για την απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών. Το Π.Σ. του Δήμου Πατρέων θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.000 τ.μ. μέσα σε δημοτικό χώρο 3.938,51 τ.μ. Θα αποτελείται από στεγασμένους χώρους εμβαδού περίπου 330 τ.μ. . Οι χώροι αυτοί θα στεγάσουν επίσης τον χώρο εκπαίδευσης, τον χώρο επαναχρησιμοποίησης και τον χώρο ελέγχου. Θα διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Η λειτουργία του Πράσινου Σημείου αναβαθμίζει την περιοχή εγκατάστασης και βελτιώνει την εικόνα της. Θα περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό όπως: Τεμαχιστή κλαδιών, πρέσα συμπίεσης/δεματοποίησης, μεγάλους κάδους, μεταλλικούς και πλαστικούς κάδους διάφορων χωρητικοτήτων».

Αναφέρει ακόμα πως «ο χώρος θα είναι περιφραγμένος και ελεγχόμενος, και θα λειτουργεί με εργαζόμενους του Δήμου από 08.00-16.00. Το χώρο εκπαίδευσης θα επισκέπτονται σχολεία και άλλες ομάδες πολιτών προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα ανακύκλωσης και εδικά στη Διαλογή στην Πηγή. Τα τεμαχισμένα πράσινα απορρίμματα (κορμοί, κλαδιά κ.α.) θα μεταφέρονται σε μονάδες κομποστοποίησης ή και θα διανέμονται δωρεάν στους πολίτες (για λίπανση κήπων κλπ) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

 

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά στη Σπιάτζα του Πύργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για δύο πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στη Σπιάτζα, στην περιοχή της Σαρακίνας, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα και στο Πελόπιο Ηλείας με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να μην πάρει διαστάσεις.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραυματισμός ηλικιωμένου σε τροχαίο στην«111» στην Δαφνούλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στην “111”, στο ύψος της Δαφνούλας. Συγκεκριμένα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δύο οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας ηλικιωμένος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του. Στο σημείο βρέθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, ενώ επί τόπου έσπευσε και η Πυροσβεστική η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τον ηλικιωμένο άνδρα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Χ. Μπονάνος: Ξεκινά σύντομα η νέα Μονάδα Σπαστικών Παίδων-Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος με τον Διοικητή του Καραμανδανείου Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών Παύλο Αθανασόπουλο και το Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Φώτη Δημακόπουλο επισκέφθηκαν την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 τη νέα Μονάδα Σπαστικών Παίδων-Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, που βρίσκεται επιτέλους στο τελικό στάδιο για τη λειτουργία της δώδεκα χρόνια μετά από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

«Από την αρχή της θητείας μας βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την άμεση λειτουργία του νέου κτιρίου της Μονάδας Σπαστικών Παίδων – Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας στην Παραλία Πατρών. Μετά από συσκέψεις και με συντονισμό ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτέλους ολοκληρώθηκαν και άμεσα ξεκινά η λειτουργία της νέας μονάδας, προκειμένου να παρέχεται η καλύτερη δυνατή ημερήσια φροντίδα στα πενήντα έξι παιδιά που αυτή τη στιγμή προσέρχονται καθημερινά στη Μονάδα.»σημειώνει ο κ. Μπονάνος.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα