Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο Έκο έπεσε έξω, οι εκλογές πλησιάζουν

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤOY ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Ήταν Σεπτέμβριος του 1990 όταν ο Ουμπέρτο Έκο έγραψε στην «Espresso» το περίφημο άρθρο του με τίτλο: «Δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο».

Βέβαια, όταν ο αείμνηστος κορυφαίος Ιταλός σημειολόγος και φιλόσοφος προέβη στην προαναφερόμενη επισήμανση μάλλον είχε δίκιο, αν και στην πραγματικότητα δεν εννοούσε αυτό που μετέπειτα τού χρέωσαν.
Απομονωμένος κάπου στα νησιά Φίτζι, μακριά από ανούσια νέα, μηδαμινής χρησιμότητας και αξίας, ο Ουμπέρτο Έκο τόνιζε ότι η ποιότητα, η αξία και η εγκυρότητα της ενημέρωσης για τον αναγνώστη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η δημοσιογραφία αποκοπεί από τον λώρο της ματαιοδοξίας της και επικεντρωθεί στις πραγματικές ειδήσεις.
Εκείνα τα χρόνια, που δεν υπήρχε το διαδίκτυο, ο Έκο είχε ως μοναδικό μέσο για την ενημέρωση του ένα τετρασέλιδο εφημεριδάκι. Απ’ αυτό διάβαζε τα νέα από τον Πόλεμο του Κόλπου, όπως ακριβώς τα προσδιορίζει η έννοια της είδησης. Τουτέστιν, νέα μεστά και ουσιαστικά.
Τότε, λοιπόν, ο Έκο συνειδητοποίησε ότι τον Αύγουστο (μήνας διακοπών για τους περισσότερους) τα μέσα ενημέρωσης γέμιζαν με ανούσιες «ειδήσεις». Αλλά και γενικότερα τροφοδοτούσαν το κοινό τους με άχρηστες πληροφορίες, καθώς οι σελίδες των εφημερίδων έπρεπε να γεμίσουν και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων να καλύψουν τον προβλεπόμενο χρόνο τους.
Υπό το πρίσμα αυτό, ήταν σωστή εκείνη η προσέγγιση του Έκο, δεδομένου ότι και ο ίδιος ζούσε σε μια (όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται) αθώα εποχή.
Πράγματι, η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ευρώπη, τέτοιες μέρες παραδίδονταν στη θερινή ραστώνη, καθώς οι διακοπές για πολλούς ήταν δεδομένες. Πώς να προέκυπταν κυριολεκτικά ειδήσεις όταν τα πάντα «νέκρωναν» και ο κόσμος την έβγαζε στις παραλίες;
Ήταν κι αυτή μια από τις πολλές κατακτήσεις σε κοινωνικό επίπεδο, μεταπολεμικά, της γηραιάς ηπείρου. Όπως μια εξίσου μεγάλη κατάκτηση ήταν και η αίσθηση ελευθερίας και ασφάλειας που απολάμβαναν οι λαοί της, κυρίως αυτοί της δυτικής Ευρώπης.
Δυστυχώς, ζούμε πλέον σε μια ταραγμένη εποχή που παράγει κυριολεκτικώς ειδήσεις, πολλές ειδήσεις, πρωτίστως θλιβερές, ακόμη και τον Αύγουστο. Στο πολιτικό επίπεδο, οι χθεσινές εξελίξεις έρχονται με τη σειρά τους να διαψεύσουν τον Ουμπέρτο Έκο, ενώ οδηγούν αναπόφευκτα στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο τρέχων Αύγουστος είναι πολύ πιο ήρεμος και ήπιος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως με τον αντίστοιχο του 2015, τότε που αγγίξαμε τον απόλυτο εφιάλτη.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement