Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Covid-19: Πώς οι επαναμολύνσεις μπορεί να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα ποσοστά επαναμόλυνσης αυξάνονται με την εμφάνιση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Omicron, με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν ακόμη και την τρίτη ή τέταρτη μόλυνσή τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι υποπαραλλαγές Omicron είναι πιο ικανές να αποφεύγουν την προηγούμενη ανοσία.

Τον Ιούνιο, ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, Ziyad Al-Aly δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναλύοντας περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία βετεράνων του στρατού, τα οποία έδειξαν ότι κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου τους από σχεδόν οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, ενίσχυε τις πιθανότητες άλλων ανησυχητικών αποτελεσμάτων για την υγεία από διαταραχές της καρδιάς, του αίματος και του εγκεφάλου, καθώς και από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η χρόνια κόπωση και το long Covid.

Ωστόσο, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι επαναμολύνσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αυτών των εκβάσεων υγείας μεταξύ των βετεράνων – ενός πληθυσμού που δεν αντικατοπτρίζει το ευρύτερο κοινό, επειδή έχει τάση προς τους ηλικιωμένους, τους λευκούς και τους άνδρες. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασθενίσει η ανοσία και να σε αφήσει ευάλωτο σε επαναμόλυνση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement