Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ευθύμης Γεωργακόπουλος: Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ήδη γερασμένο  

Published

on

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων πυρόσβεσης, σε προσωπικό και μέσα, επισημαίνει σε συνέντευξη του στη «Γ» ο υποστράτηγος ε.α του Πυροσβεστικού Σώματος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος. «Οι ελλείψεις σε επίγειες δυνάμεις είναι αυξημένες, γιατί το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ήδη γερασμένο και τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί συνάδελφοι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ευθύμης Γεωργακόπουλος αναφέρεται σε αυτά που πρέπει να γίνουν στον τομέα της πρόληψης, διαμηνύοντας ότι τη φωτιά δεν θα πρέπει να την υποτιμάμε γιατί έχει μεγάλη δύναμη.

 

Πώς κρίνετε την (έως σήμερα) αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Είναι ικανοποιητική ή θα μπορούσε να ήταν αποτελεσματικότερη;

 

Βρισκόμαστε μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, κι επειδή οι πυροσβεστικές δυνάμεις και γενικότερα η Πολιτική Προστασία της χώρας καλούνται να ανταπεξέλθουν στα διάφορα συμβάντα και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε κριτική, γιατί τώρα είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων μας, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όμως, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θα μπορούμε να μιλήσουμε και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το πού οφείλεται το γεγονός ότι κάθε χρόνο, όπως και φέτος, έχουμε μεγάλες απώλειες, τόσο σε περιουσίες και υποδομές, όσο και στο αγροτοδασικό περιβάλλον.

Τη φωτιά, την πυρκαγιά, δεν θα πρέπει να την υποτιμάμε γιατί έχει μεγάλη δύναμη. Θα πρέπει να τη σεβόμαστε, και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν έχουμε εξασφαλίσει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για την αντιμετώπιση της.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, κατακαίοντας κατοικίες και περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, δεν με προβληματίζουν μόνο ως ανώτατο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και ως δασοπόνο και διαχειριστή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ελπίζω, ωστόσο, μετά από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει λεπτομερής αποτίμηση των καταστροφών, ανάλυση των αιτιών και λήψη αντίστοιχων, στοχευμένων, μέτρων για την κάθε περιοχή, έτσι ώστε στο μέλλον να είναι καλύτερα προετοιμασμένη η χώρα και να μην έχει τέτοιας εκτάσεως καταστροφές.

 

Σε ποια σημεία πάσχει κατά την άποψη σας ο επιχειρησιακός σχεδιασμός;

 

Όπως σας προείπα, δεν θα ήθελα να κάνω κάποια τοποθέτηση σχετικά με τα σημεία που πάσχει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Αυτά, άλλωστε, τα έχω αναφέρει κατά το παρελθόν σε διάφορες επιχειρησιακές συσκέψεις, καθώς ήμουν εν ενεργεία αξιωματικός, στις οποίες συμμετείχαν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Θεωρώ ότι ισχύουν και παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.

 

Μήπως θα έπρεπε να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη;

 

Εννοείται ότι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη. Η έγκαιρη προνοητικότητα μάς βοηθά στο να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις, τόσο  καταστροφικές.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι για την πρόληψη, να γίνονται παρεμβάσεις χωρίς να διαταράσσεται το οικοσύστημα, να γίνεται ο καθαρισμός των οικοπέδων και υπαίθριων χώρων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η εξασφάλιση και η παροχέτευση νερού μέσω κρουνών, καθώς και να υπάρχουν δεξαμενές νερού.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο περί του εθελοντισμού, να γίνεται αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, και να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των δασικών χαρτών.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνονται επίγειες περιπολίες από τους συναρμόδιους φορείς, καθώς και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των πολιτών, ως προς την πρόληψη.

 

Γίνεται μια μόνιμη κριτική για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, πολλοί πιστεύουν ότι αυτά δεν είναι επαρκή. Ποια είναι η δική σας άποψη;      

 

Πάντα θα είναι ανεπαρκή τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, όταν δεν είναι σωστός ο συντονισμός και όταν δυστυχώς είναι ταυτόχρονη η ανάγκη για πυρόσβεση σε πολλές περιοχές.

Επιπλέον, θα ήθελα να προσθέσω ότι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους, τα εναέρια μέσα είναι αναποτελεσματικά, διότι είναι αδύνατον να

επιχειρήσουν. Άρα, θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη σωστή αξιολόγηση των διαχειριστών στα διάφορα συμβάντα, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

Καθώς τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα, υπάρχει και η άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις, κυρίως με δασοκομάντος; Τι λέτε επ’ αυτού;  

 

Σαφέστατα, οι ελλείψεις σε επίγειες δυνάμεις είναι αυξημένες, γιατί το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ήδη γερασμένο και τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί συνάδελφοι. Επομένως, χρειαζόμαστε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ χρειάζεται και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού από έμπειρους και επιστημονικά καταρτισμένους  αξιωματικούς, προκειμένου να αυξηθεί το αξιόμαχο του.

 

Τελικά, σε ποιο βαθμό μάς λείπουν προσωπικό και μέσα;

 

Όπως προείπα, λείπουν το προσωπικό, αλλά και τα μέσα, τα οποία λόγω της συνεχούς χρήσης τους πρέπει να επισκευάζονται, να συντηρούνται τακτικά και να αντικαθίστανται.

 

Καθώς κατάγεστε από τη Φωκίδα και είστε άριστος γνώστης της περιοχής, τι πήγε στραβά με τη φωτιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας και σε ποια έκταση αυτός επλήγη;

 

Και για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν θα κάνω καμία τοποθέτηση, γιατί γνωρίζω ότι η καταστροφή στον Ελαιώνα της Άμφισσας έχει τα ίδια αίτια με τις άλλες, εξίσου μεγάλες, φωτιές που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας κάνω σαφές πως το ότι περιορίζομαι να κάνω οποιαδήποτε κριτική, τούτο δεν σημαίνει ότι δεν έχω άποψη. Αλλά όταν το κρίνω θα επανέλθω για να τοποθετηθώ και σίγουρα θα αναδειχθούν πολλές παθογένειες της Πολιτικής Προστασίας.

 

Ποιος είναι

 

Ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στο Καστράκι Δωρίδας το 1963 και το 1991 κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι μέλος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών του Π.Σ. και στο παρελθόν, ως μέλος της Ένωσης Αξιωματικών, έχει εκλεγεί για πέντε συνεχείς διετίες εκπρόσωπος της Ένωσης στη Δυτική Ελλάδα.

Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτος της Ακαδημίας Πυροσβεστικού Σώματος – Σχολής Αξιωματικών (1992-1995) και Πτυχιούχος τμήματος Δασοπονίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου.

Διαθέτει πυκνό επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει σε πλείστες μετεκπαιδεύσεις και σεμινάρια. Έχει διατελέσει διοικητής στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, έχει προαχθεί σε όλους τους βαθμούς κατ΄ εκλογήν και έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις.

Για τη διαχείριση συμβάντος «Διαρροή υγρού καυσίμου μετά από ανατροπή βυτιοφόρου οχήματος με 45 τόνους κηροζίνη» του απονεμήθηκε η ηθική αμοιβή του «ΕΠΑΙΝΟΥ»  τον Ιούνιο του 2009.

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Ροή ειδήσεων

Advertisement