Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ύφεση σε κρούσματα και νοσηλείες

Τι δηλώνουν οι Καθηγητές Νικόλαος Τζανάκης και Αργύρης Τζουβέλεκης, για το νέο  κύμα και τα  επικαιροποιημένα εμβόλια που θα έρθουν το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ύφεση με περαιτέρω κλιμάκωση σημαντικής πτώσης σε κρούσματα αλλά και νοσηλείες αποτυπώνονται από τα νέα δεδομένα δίνοντας ευοίωνη προοπτική, σύμφωνα με τις δηλώσεις στην «Γ» του Καθηγητή Πνευμονολογίας Νικόλαου Τζανάκη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα υπάρξει ευρεία αποκλιμάκωση κρουσμάτων και νοσηλειών αν ληφθούν τα απαραίτητα και μέτρα κατά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να ανασταλεί μια νέα έξαρση διασποράς. Όσον αφορά τα πολυαναμενόμενα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον ο Καθηγητής Τζανάκης τα αναμένει με βάση τα δεδομένα περί τα τέλη του Φθινοπώρου. Προς επίρρωση της άποψής του οι φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 προσαρμοσμένο στα στελέχη BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον. Η BioNTech παράγει δόσεις του πρώτου της εμβολίου για την Όμικρον με στόχο το BA.1 — από την Άνοιξη και είναι έτοιμο να παραδοθεί όποτε εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την παράδοση των σκευασμάτων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 από τον Οκτώβριο, εφόσον λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών φορέων. Εν τω μεταξύ Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα ζητήσει κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που στοχεύει τα στελέχη BA.4 και BA.5, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα είναι έτοιμη να εγκρίνει το σκεύασμα ενόσω οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΑ

Καμπανάκι επαγρύπνησης και αυστηρής τήρησης των μέτρων ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα για τους επισκέπτες ασθενειών στα Νοσοκομεία, γεγονός που αποτελεί σημαντική αιτία διασποράς στους ασθενείς, κρούει ο αν Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρών / Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης, επικαλούμενος την μελέτη που διενεργήθηκε στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Βοστώνη και του Harvard.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει διπλασιασμό των ενδονοσοκομειακων COVID-19 λοιμώξεων από την Όμικρον παραλλαγή συγκριτικά με τα άλλα στελέχη. Πιθανότατα αίτια τα επισκεπτήρια και οι μολύνσεις του προσωπικού. Στη χώρα μας δεν επιδεικνύεται η αναγκαία υπευθυνότητα των επισκεπτών για τους ανθρώπους τους αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς. Προστατεύστε τους «ανθρώπους σας» τουλάχιστον φορώντας μάσκα και περιορίστε τα επισκεπτήρια σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», επισημαίνει ο Καθηγητής Τζουβελέκης.

Επιπρόσθετα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με έγκριτη Ιαπωνική μελέτη τα αντι-ιικά που διατίθενται είναι αποτελεσματικά και έναντι των υποπαραλλαγών της Ομικρον (BA4.5).Στο πλαίσιο ο Καθηγητής Τζουβελέκης επισημαίνει, ότι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το αντιϊκό (Paxlovid) για τον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον παρά τις πολλές μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχός της.

Ως το φθινόπωρο που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία θα ολοκληρωθούν και θα εγκριθούν τα επικαιροποιημένα νέα εμβόλια που θα καλύπτουν τις παραλλαγές της Όμικρον, ο Καθηγητής Τζουβελέκης συνιστά επαγρύπνηση στην τήρηση των μέτρων και ειδικότερα για τους πολίτες της 3ης ηλικίας με συνοδά προβλήματα υγείας και τους ανοσοκατασταλμένους .

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΖΑΝΑΚΗ

Αισιόδοξος εμφανίζεται και για το φθινόπωρο ο Καθηγητής Τζανάκης που θεωρεί ότι υπάρχει σημαντική πτωτική τάση σε κρούσματα και νοσηλείες που θα επεκταθεί και το φθινόπωρο αν ξεπεράσουμε με τήρηση μέτρων τον σκόπελο του 15Αύγουστου., τονίζει με δηλώσεις στην «Γ» ο κ. Τζανάκης.

Στο ερώτημα της «Γ» γιατί έχουμε αυξημένους θανάτους ενώ οι συγκεκριμένες παραλλαγές προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό ερμηνεύει γεγονός ότι η βαριά νόσηση αφορά τους έχοντες υποκείμενα νοσήματα και τους ανοσοκατασταλμενους. Σχετικά με τις επαναμολύνσεις επισημαίνει « όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων. Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη»

Της Τέτας Γιαννάρου

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τραπεζοκαθίσματα-Παράταση στη δωρεάν επέκταση κοινόχρηστου χώρου μετά από αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ και παρεμβάσεις βουλευτών Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023 η δυνατότητα των Δήμων να παραχωρούν δωρεάν κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κλπ) να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να καταθέτει χθες Πέμπτη τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και να κάνει δεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας (ΣΚΕΑΝΑ), με την σύμφωνη γνώμη και του Δήμου Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο των αυστηρών διατάξεων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού και είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών, χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
Στην ανάγκη παράτασης του μέτρου δωρεάν παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα από καταστήματα εστίασης συμφώνησαν πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Κατσανιώτης σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών μετέφερε το αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης στην Αχαΐα οι οποίοι λόγω της ενεργειακής κρίσης ζητούν παράταση των μέτρων στήριξης που τους παρείχε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κ. Κατσανιώτης και Πέτσας συμφώνησαν να παραταθεί το μέτρο ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.
Αναφορά προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την επέκταση της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης, είχε καταθέσει και η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
“Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση και το πλήρες άνοιγμά του συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κληθούν να επωμιστούν δυσανάλογα βάρη από την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Είναι σίγουρο ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν τις προτάσεις με μεγάλη προσοχή και θα πράξουν το καλύτερο για τα καταστήματα, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους” σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου.
Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η δωρεάν επέκταση των κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο της κανονικής αδειοδότησης και διευκρινίζεται ότι επί των πρόσθετων χώρων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τοποθετούν μόνιμες κατασκευές ή να βγάζουν ηχεία.
“ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Το θέμα της επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου ατελώς τέθηκε σε συνάντηση του ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Διονύση Πλέσσα πραγματοποίησε ο ΣΚΕΑΝΑ. Στην συνάντηση συμμετείχαμ ενώ εκ μέρους του ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσος Γιατράς και ο Κωνσταντίνος Μπουρδόπουλος.
Ο δήμος Πατρέων έδωσε “πράσινο φως” τόσο για την παράταση των ατελώς παραχωρούμενων τετραγωνικών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους όσο και στην επαναφορά των 100 δόσεων για τα χρέη προς τους Δήμους.
“Οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως με την γεωπολιτική, οικονομική και υγειονομική κρίση καθώς και η ενεργειακή κρίση, έχουν καταστήσει μη βιώσιμη την λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επομένως η παραχώρηση κάποιων επιπλέον μέτρων είναι μια ‘ανάσα ζωής’ για τα καταστήματα” σύμφωνα με τον ΣΚΕΑΝΑ.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Ο ποδηλατόδρομος που έγινε κωπηλατόδρομος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συμπολίτες με χιούμορ που έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν τα προβλήματα της πόλης με ευρηματικό τρόπο…

Ανάμεσά τους, ο γνωστός για τις δράσεις του, Οδυσσέας Ξεριζωτής, ο οποίος πήρε δύο κουπιά και χθες το πρωί πήγε για… κωπηλασία στο νέο ποδηλατόδρομο, στο ύψος της Ηρώων Πολυτεχνείου (κοντά στο θεατράκι της μαρίνας) που λόγω της βροχής μετατράπηκε σε «λίμνη».

Το μήνυμα της φωτογραφίας είναι… «τώρα η Πάτρα έχει και κωπηλατόδρομο»! Πέρα από το αστείο της υπόθεση πάντως, το ουσιαστικό μήνυμα και το νόημα της ανάρτησης είναι άλλο: Να αφυπνίσει τους αρμόδιους, ώστε να διορθωθούν, έστω και τώρα, τα λάθη που έχουν γίνει και δεν είναι καθόλου για γέλια…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Κλείνει σήμερα τα 99 χρόνια – Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η γυναίκα που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και που σε προσωπικό επίπεδο έδωσε πολλές μάχες για να καταργηθούν οι ανισότητες ανάμεσα στα δυο φύλα.

Τα γενέθλιά της Μαργαρίτας Παπανδρέου μάς θύμισε σήμερα ο γιος της και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με ανάρτησή του στο facebook.

Διαβάστε επίσης: Μια ημέρα στο Μπέρκλεϊ με τον Ανδρέα και τη Μαργαρίτα

«99 χρόνια. Μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά. Μας έμαθες τι σημαίνει να μάχεσαι για ιδανικά ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες. Μητέρα χρόνια πολλά» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η γυναίκα που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και που σε προσωπικό επίπεδο έδωσε πολλές μάχες για να καταργηθούν οι ανισότητες ανάμεσα στα δυο φύλα.

Τα γενέθλιά της Μαργαρίτας Παπανδρέου μάς θύμισε σήμερα ο γιος της και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με ανάρτησή του στο facebook.

«99 χρόνια. Μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά. Μας έμαθες τι σημαίνει να μάχεσαι για ιδανικά ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες. Μητέρα χρόνια πολλά» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτησή του

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα