Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ύφεση σε κρούσματα και νοσηλείες

Τι δηλώνουν οι Καθηγητές Νικόλαος Τζανάκης και Αργύρης Τζουβέλεκης, για το νέο  κύμα και τα  επικαιροποιημένα εμβόλια που θα έρθουν το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ύφεση με περαιτέρω κλιμάκωση σημαντικής πτώσης σε κρούσματα αλλά και νοσηλείες αποτυπώνονται από τα νέα δεδομένα δίνοντας ευοίωνη προοπτική, σύμφωνα με τις δηλώσεις στην «Γ» του Καθηγητή Πνευμονολογίας Νικόλαου Τζανάκη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι θα υπάρξει ευρεία αποκλιμάκωση κρουσμάτων και νοσηλειών αν ληφθούν τα απαραίτητα και μέτρα κατά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να ανασταλεί μια νέα έξαρση διασποράς. Όσον αφορά τα πολυαναμενόμενα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον ο Καθηγητής Τζανάκης τα αναμένει με βάση τα δεδομένα περί τα τέλη του Φθινοπώρου. Προς επίρρωση της άποψής του οι φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 προσαρμοσμένο στα στελέχη BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον. Η BioNTech παράγει δόσεις του πρώτου της εμβολίου για την Όμικρον με στόχο το BA.1 — από την Άνοιξη και είναι έτοιμο να παραδοθεί όποτε εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την παράδοση των σκευασμάτων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 από τον Οκτώβριο, εφόσον λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών φορέων. Εν τω μεταξύ Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα ζητήσει κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο που στοχεύει τα στελέχη BA.4 και BA.5, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα είναι έτοιμη να εγκρίνει το σκεύασμα ενόσω οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΑ

Καμπανάκι επαγρύπνησης και αυστηρής τήρησης των μέτρων ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα για τους επισκέπτες ασθενειών στα Νοσοκομεία, γεγονός που αποτελεί σημαντική αιτία διασποράς στους ασθενείς, κρούει ο αν Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρών / Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης, επικαλούμενος την μελέτη που διενεργήθηκε στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Βοστώνη και του Harvard.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει διπλασιασμό των ενδονοσοκομειακων COVID-19 λοιμώξεων από την Όμικρον παραλλαγή συγκριτικά με τα άλλα στελέχη. Πιθανότατα αίτια τα επισκεπτήρια και οι μολύνσεις του προσωπικού. Στη χώρα μας δεν επιδεικνύεται η αναγκαία υπευθυνότητα των επισκεπτών για τους ανθρώπους τους αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς. Προστατεύστε τους «ανθρώπους σας» τουλάχιστον φορώντας μάσκα και περιορίστε τα επισκεπτήρια σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς», επισημαίνει ο Καθηγητής Τζουβελέκης.

Επιπρόσθετα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με έγκριτη Ιαπωνική μελέτη τα αντι-ιικά που διατίθενται είναι αποτελεσματικά και έναντι των υποπαραλλαγών της Ομικρον (BA4.5).Στο πλαίσιο ο Καθηγητής Τζουβελέκης επισημαίνει, ότι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το αντιϊκό (Paxlovid) για τον κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον παρά τις πολλές μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχός της.

Ως το φθινόπωρο που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία θα ολοκληρωθούν και θα εγκριθούν τα επικαιροποιημένα νέα εμβόλια που θα καλύπτουν τις παραλλαγές της Όμικρον, ο Καθηγητής Τζουβελέκης συνιστά επαγρύπνηση στην τήρηση των μέτρων και ειδικότερα για τους πολίτες της 3ης ηλικίας με συνοδά προβλήματα υγείας και τους ανοσοκατασταλμένους .

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΖΑΝΑΚΗ

Αισιόδοξος εμφανίζεται και για το φθινόπωρο ο Καθηγητής Τζανάκης που θεωρεί ότι υπάρχει σημαντική πτωτική τάση σε κρούσματα και νοσηλείες που θα επεκταθεί και το φθινόπωρο αν ξεπεράσουμε με τήρηση μέτρων τον σκόπελο του 15Αύγουστου., τονίζει με δηλώσεις στην «Γ» ο κ. Τζανάκης.

Στο ερώτημα της «Γ» γιατί έχουμε αυξημένους θανάτους ενώ οι συγκεκριμένες παραλλαγές προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό ερμηνεύει γεγονός ότι η βαριά νόσηση αφορά τους έχοντες υποκείμενα νοσήματα και τους ανοσοκατασταλμενους. Σχετικά με τις επαναμολύνσεις επισημαίνει « όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προστατεύονται για χρονικό διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων. Μη φανταστείτε ότι προστατεύεστε από τη μόλυνση 100% εάν υπάρξει μια επόμενη μετάλλαξη»

Της Τέτας Γιαννάρου


Ροή ειδήσεων

Advertisement