Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

«Καταλαλιά: θάνατος με το στόμα, θάνατος με το αυτί», Οσίου Εφραίμ του Σύρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αδελφέ, να μην ανέχεσαι αυτόν που καταλαλεί, ακόμη και αν λέει την αλήθεια, για να μη γίνεις συμμέτοχός του στην καταστροφή.

Γιατί αν συμβεί να πει κάποιος δίκαια κακό τον βασιλιά που έσφαλε, κανείς από τους παρόντες δεν ανέχεται να ακούσει αυτά που λέγονται εναντίον του βασιλιά. Αν όμως σταθεί κανείς και ακούσει, μία τιμωρία αποφασίζεται και για τους δυο: ο ένας θανατώνεται γι’ αυτά που είπε, και ο άλλος επειδή τα άκουσε. Μιλά για κάποιον ο ψεύτης και εσύ στρέφεις το αυτί σου σε αυτόν, και τον θάνατο που βγάζει από το στόμα του τον δέχεται η αγκαλιά της ακοής σου· και παίρνοντας το φαρμακερό προζύμι του ψεύδους το ζυμώνεις μέσα σου.

Από πού βρήκε είσοδο ο θάνατος στον άνθρωπο; Δεν ήταν από την ακοή; Με αυτήν η Εύα δέχτηκε τα λόγια του φιδιού και μέσω αυτής, από τότε μέχρι σήμερα, συνηθίζει να εισέρχεται η καταστροφή. Γιατί ο διάβολος μπορεί να θανατώνει αυτόν που σωπαίνει μέσω εκείνου που μιλά· και αυτόν που δεν μπορεί να τον θανατώσει με το στόμα, τον θανατώνει με το αυτί.

Κάποτε, παρόλο που οι δαίμονες έλεγαν την αλήθεια, ο Σωτήρας δεν ανέχτηκε να τους ακούσει (Λουκ. 4:35). Επίσης και οι απόστολοι δεν δέχτηκαν να ακούσουν τον δαίμονα που τους εγκωμίαζε (Πραξ. 16:16-18), για να μη φωλιάσει η φαρμακερή φωνή του στην καθαρή ακοή τους, και έτσι να μη δέχονται ούτε το ψέμα. Γιατί ο πανούργος δαίμονας συνηθίζει να ανακατώνει το ψέμα με την αλήθεια, και αφού εξαπατήσει έτσι τους απλοϊκούς, τους γκρεμίζει στο βάραθρο της απώλειας.

Το φίδι, αν και τρώει γλυκιά τροφή, τη μεταβάλλει αμέσως σε δηλητήριο, και αν το μεταδώσει σε κάποιον, αλίμονο σε εκείνον. Έτσι και μέσα από την αλήθεια μπορεί να διοχετευτεί το ψέμα, σαν δηλητήριο γεμάτο με θάνατο. Μέσα δηλαδή στα γλυκύτατα λόγια του δαίμονα κρύβεται φοβερό και ολέθριο δηλητήριο, που δεν το καταλαβαίνουν οι πολλοί.

Παρόμοια και ο Ισκαριώτης, με το να κρύψει την απάτη στο φίλημα του στόματος και στην ειρηνική γλώσσα, ετοίμασε την προδοσία του καρδιογνώστη Κυρίου (Μαρκ. 14:43-46). Αν ο ψεύτης φάνηκε τέτοιος απέναντι στον Δημιουργό, σ’ εσένα πώς θα φερθεί; Ο Σωτήρας παρέδωσε τον εαυτό του στον θάνατο, αλλά δεν παρέδωσε την ακοή του στη φωνή του ψεύτη. Άνοιξε το στόμα του και γεύτηκε ξίδι με χολή (Ματθ. 27:34), δεν πρόσφερε όμως το αυτί του να δεχτεί τα λόγια του βρωμερού. Έδωσε το στόμα του να το φιλήσει ο προδότης, δεν έδωσε όμως απόκριση στον απατεώνα.

Και εσύ, δίνε το στόμα σου να το φιλήσει ο ψεύτης, μην του δώσεις όμως την ακοή σου· γιατί το φίλημα αυτόν θα καταδικάσει, ενώ με την ακοή θα σε θανατώσει η γεύση των λόγων του. Καλύτερα όμως θα κάνεις αν αποφύγεις εντελώς τη μυρωδιά και τη γεύση του δηλητηρίου.

Γιατί από τον καπνό φεύγεις αμέσως, ενώ τον ψεύτη τον ακούς ευχάριστα; Αποστρέφεσαι τη δυσωδία, και κάθεσαι κοντά στον φιλοκατήγορο; Όλα τα μέλη σου οφείλεις να τα φυλάξεις όπως πρέπει από τα βλαβερά. Αν το σώμα σου είναι αθώο από την πορνεία, φύλαξε το στόμα σου από την καταλαλιά. Το στόμα δεν μπορεί να μοιχεύσει, μπορεί όμως να πει ψέματα και να συκοφαντήσει και να σου προξενήσει την ίδια καταστροφή. Γιατί αν ένα μέλος σου είναι ένοχο, θα τιμωρηθείς ολόκληρος, εξαιτίας του μέλους εκείνου που θα καταδικαστεί.

Ο στρατιώτης έχει όλο το σώμα καλυμμένο με σιδερένιο θώρακα· αν όμως μια από τις πολύ μικρές τρύπες του θώρακα ανοίξει περισσότερο και αφήσει το βέλος να περάσει, προξενεί τον θάνατο στον γενναίο. Έτσι και με τη θύρα του αυτιού· αν βρεθεί ανοιχτή σε εκείνον που καταλαλεί, αφήνει να εισχωρήσει φοβερή καταστροφή γι’ αυτόν που ακούει. Αυτή μάλιστα η θύρα είναι τόσο μεγάλη, ώστε από αυτήν χώρεσε ο τόσο μεγάλος θάνατος και μπήκε μέσα στον κόσμο, και ενώ καταπίνει όλες τις γενεές, μένει αχόρταστος. Ας κλείσουμε λοιπόν καλά τα αυτιά μας με πόρτες και αμπάρες, για να μην μπει μέσα η κακολογία.

Μην καταφρονήσεις την καταλαλιά σαν κάτι το ασήμαντο και όχι θανατηφόρο. Η Μαριάμ έγινε λεπρή σαν το χιόνι, επειδή τιμωρήθηκε για έναν κακό λόγο (Αριθ. 12:10 και 1-2). Αν εκείνη, ενώ ήταν προφήτισσα, τιμωρήθηκε φρικτά για την κακολογία, πόσο μεγάλη θα είναι η τιμωρία γι’ αυτούς που επιδίδονται στις καταλαλιές; Αν και η Μαριάμ είπε την πραγματικότητα, αποδοκιμάστηκε η αλήθεια της, επειδή την είπε με κακολογία. Το ίδιο και αν πει κανείς καταλαλιά δίκαια, το δίκιο του είναι γεμάτο με άδικο. Δηλαδή, ή έλεγξε τον άλλο δίκαια ή μην τον κατηγορήσεις κρυφά. Γιατί η δικαιοσύνη περιφρονείται, όταν είναι ανακατωμένη με την κακία της δολιότητας. Η τροφή θανατώνει, όταν μέσα της κρύβει δηλητήριο.

Από τα φανερά να καταλάβουμε εκείνα που δεν φαίνονται. Στη Μαριάμ ας δούμε να απεικονίζεται η αλήθεια. Όλο της το σώμα έγινε λεπρό στα φανερά, επειδή με όλη την ψυχή αμάρτησε χωρίς να φανεί. Με τη βλάβη που φαινόταν αντιλήφθηκε τη βλάβη που έπαθε χωρίς να το καταλάβει. Με την αποκρουστική λέπρα έμαθε πόσο κακή και μισητή είναι η κακολογία, και το ορατό σώμα έγινε καθρέφτης τής μέσα σε αυτό αόρατης ψυχής. Με τη φθορά της σάρκας διδάχτηκε πώς διαφθείρεται η καρδιά που αγαπά την καταλαλιά. Με τον εξωτερικό άνθρωπο κατάλαβε τι έπαθε ο εσωτερικός της άνθρωπος. Όπως δηλαδή εκείνη στράφηκε εναντίον του αδελφού της, έτσι στράφηκε εναντίον της το ίδιο της το σώμα, ώστε από τον ίδιο τον εαυτό της να μάθει πόσο μεγάλο καλό ήταν γι’ αυτήν η ένωση της αγάπης. Τα μέλη της έγιναν αντίπαλοί της, επειδή και εκείνη έγινε αντίπαλος του αδελφού της, έτσι ώστε με την αντιπαλότητα του σώματος να φροντίσει να αποκτήσει ειρήνη και ομόνοια με τον αδελφό της.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Συγκίνηση στην λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Σμυρνιάς στα Προσφυγικά της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με συγκίνηση τιμήθηκε χθες στην Πάτρα η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου, ενώ ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας τη; Παναγίας της Σμυρνιάς στα Προσφυγικά μέχρι την πλατεία Ελευθερίας, όπου στο μνημείο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και φορέων.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Ο ναός της Αγίας Φωτεινής κτίσθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες σε ανάμνηση του ομώνυμου Ναού που βρισκόταν στη Σμύρνη ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι Μικρασιάτες συνολικά εμπλούτισαν την κοινωνία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Στον Ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής Πάτρας, στον οποίο φυλάσσονται ιερά κειμήλια που μεταφέρθηκαν από την μαρτυρική και αιματοβαμμένη γη της Σμύρνης, το ιερό και περίπτυστο εικόνισμα της Παναγίας της Σμυρνιάς και ο Σταυρός Ευλογίας του θρυλικού και μαρτυρικού ιερομάρτυρος Μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσόστομου.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΤΑΛΑΡΑ

Εξ άλλου σήμερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία αγάπης και μνήμης που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως. Πρόκειται για τη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια», που θα φιλοξενηθεί στις 8 μ.μ., στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Τα έσοδα (12 ευρώ κοστίζει το κάθε κουπόνι) θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των κοινωνικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Ημέρα εθνικής μνήμης- Δοξολογία σήμερα στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ελευθερίας με αφορμή τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τιμάται την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2023, στην Πάτρα, η ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που έχει καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού έχουν προγραμματιστεί τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στις 10 το πρωί, μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας λειτουργίας, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Πατρών και στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνα της Παναγίας μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας, όπου στο μνημείου του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην πλατεία Ελευθερίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες.

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, θα, όπου και θα τελεστεί δέηση και θα ακολουθήσουν ομιλίες.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καλεί τον πατραϊκό λαό να παραστεί στις εκδηλώσεις και να τιμήσει τα θύματα της Μικρασιατικής Γενοκτονίας.

Σημείο αναφοράς αποτελεί σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίας Φωτεινής στην Πάτρα, στην συνοικία των Προσφυγικών, εκεί που μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα πολλές οικογένειες Ελλήνων Μικρασιατών, που έφθασαν ως πρόσφυγες στο λιμάνι της πόλης. Αρχικά στεγάστηκαν σε σχολεία και σε σταφιδαποθήκες. Το 1926 άρχισε η κατασκευή των προσφυγικών συνοικισμών, τα λεγόμενα Προσφυγικά.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής κτίσθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες σε ανάμνηση του ομώνυμου Ναού που βρισκόταν στη Σμύρνη ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι Μικρασιάτες συνολικά εμπλούτισαν την κοινωνία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όπως ανέφερε, προχθές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος προσκαλώντας τον λαό να στηρίξει με την παρουσίαση του τις διήμερες εκδηλώσεις, που θα γίνουν στον Ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής Πάτρας, στον οποίο φυλάσσονται ιερά κειμήλια που μεταφέρθηκαν από την μαρτυρική και αιματοβαμμένη γη της Σμύρνης, το ιερό και περίπτυστο εικόνισμα της Παναγίας της Σμυρνιάς και ο Σταυρός Ευλογίας του θρυλικού και μαρτυρικού ιερομάρτυρος Μητροπολίτη της Σμύρνης Χρυσόστομου.

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΝΤΑΛΑΡΑ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συναυλία αγάπης και μνήμης που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Μητροπόλεως. Πρόκειται για τη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και με τίτλο «Σμύρνη Αιώνια», που θα φιλοξενηθεί στις 8 μ.μ. της Δευτέρας, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Τα έσοδα (12 ευρώ κοστίζει το κάθε κουπόνι) θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών

των κοινωνικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

 

 

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού-Τιμάται σήμερα η μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης,

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης η σημερινή, κατά την οποία τιμάται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο και στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Σε όλους τους ιερούς ναούς της Πάτρας και της Αχαΐας θα τελεστούν θείες λειτουργίες κατά τη διάρκεια των οποίων ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…».
Στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας.

Πανηγυρίζει η Κάτω Αχαΐα
Σήμερα η Κάτω Αχαΐα γιορτάζει πανηγυρικά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό «Τιμίου Σταύρου Κάτω Αχαΐας».
Την αρχιερατική θεία λειτουργία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.
Θα ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση για τους αγωνιστές της Κύπρου, στην οποία θα ομιλήσει ο Μητροπολίτης και ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.
Στις 7 το απόγευμα θα τελεστούν οι ακολουθίες του Εσπερινού μετά των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού και μετά θα ομιλήσει ο προϊστάμενος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Δύμης, π. Απόστολος Δημητρόπουλος.

Γιορτάζει ο Παντοκράτορας
Στην Πάτρα πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παντοκράτορος Πατρών τιμώντας την εορτή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Σήμερα, θα τελεστεί θεία λειτουργία και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ώρα 7:00-10:00 π.μ., ενώ στις 6 μ.μ. θα τελεστεί ο μεθέορτιος εσπερινός και οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό και στους δύο Ιερούς Ναούς.
ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ Ο ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ
Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος θα τελέσει αρχιερατική θεία λειτουργία σήμερα το πρωί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Ανθούπολη.
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Χθες ο κ. Χρύσανθος τέλεσε τον εσπερινό στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στα Σύνορα Πατρών, παρουσία πλήθους πιστών, στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο ανηγέρθη το 1982 προς τιμήν της ευρέσεως του αχειροποίητου Βυζαντινού Σταυρού, όπου βρίσκεται θεϊκώς χαραγμένος σε τεμάχιον ξύλου από πεύκο, εγκανιάστηκε από τον Μητροπολίτη πρ. Πατρών κυρό Νικόδημο το 1986.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα