Connect with us

Ελλάδα

Σε συναγερμό για 72 ώρες το Πεντάγωνο – Οι κινήσεις της Τουρκίας

Published

on

Ο Ερντογάν μίλησε. Και έστειλε το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Κοντά στις ακτές της Αττάλειας. Είναι αυτό αρκετό για να δοθεί το παράγγελμα «ανάπαυση» στις Ενοπλες Δυνάμεις; Να χαλαρώσει η επιφυλακή και να περάσουμε σε κατάσταση καλοκαιρινής ραστώνης στο Αιγαίο; Μάλλον όχι.

Αφού το Πεντάγωνο ιδιαίτερα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου θα παραμείνει σε αυξημένη επιφυλακή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προγραμματίζεται να είναι στην Τήνο, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ωστόσο η πλειονότητα των συνεργατών του θα είναι στα γραφεία τους και το στράτευμα σε αυξημένη επαγρύπνηση. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Πηγές του Πενταγώνου άλλωστε τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι το σύνολο του σχεδιασμού ετοιμότητας είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ενεργοποιηθεί και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι σε ετοιμότητα άνθρωποι και στελέχη που μπορούν να χειριστούν οποιαδήποτε ενδεχόμενη κρίση με την ψυχραιμία και την πολιτική αντίληψη που απαιτείται, χωρίς δεύτερες σκέψεις και κυρίως χωρίς να παρασύρονται από «θερμόαιμες αντιδράσεις», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του Πενταγώνου.

Οι 4 πιθανές εκδοχές
Πριν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις Ερντογάν για το πού θα κατευθυνθεί τελικά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», το ΥΠΕΘΑ εξέταζε τέσσερα σενάρια βάσει των εισηγήσεων από τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα δύο που ήταν σενάρια υψηλής έντασης αφορούσαν το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί είτε στην περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, είτε στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με στόχο μία επανάληψη της έντασης του 2020. Το τρίτο σενάριο που ήταν το σενάριο μεσαίας έντασης προέβλεπε το γεωτρύπανο να κινηθεί σε περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement