Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο γνωστός Πατρινός, Οδυσσέας Ξεριζωτής  ταξίδεψε στην Τουρκία και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του

«Η Άγκυρα που είδα…»

Published

on

Ο γνωστός συμπολίτης Οδυσσέας Ξεριζωτής είναι ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους Πατρινούς. Πρόσφατα ταξίδεψε στην Τουρκία, πηγαίνοντας και στην Άγκυρα. Μιλώντας στη «Γ» μάς μεταφέρει τις εντυπώσεις από την τουρκική πρωτεύουσα.

«Καθαρή πόλη, χωρίς αφισορύπανση, γκράφιτι, πράσινο, χωρίς αστυνόμευση σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσο για το πώς τον αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι  όταν καταλάβαιναν ότι είναι Έλληνας («Γιουνάν», στην τουρκική γλώσσα), αναφέρει πως δεν είχαν κανένα πρόβλημα και του ζητούσαν να καθίσει μαζί τους για να φάνε, να πιούν και να συζητήσουν για τους Έλληνες που παίζουν στις τουρκικές ποδοσφαιρικές ομάδες.

 

 

Πώς και αποφάσισες να πας αυτήν την περίοδο στην Τουρκία;

 

Είναι ένα ταξίδι που ήθελα να κάνω τα τελευταία χρόνια και δεν έτυχε, καθώς έχω ρίζες  από του Μάρμαρα της Κωνσταντινούπολης από πάππου και Σμύρνη από την γιαγιά.  Όσα χρόνια ζω, πάντα εντάσεις υπήρχαν στα ελληνοτουρκικά, δεν ήταν λοιπόν αυτός λόγος να με εμποδίσει να ταξιδέψω εκεί.

 

Πάντως, πολλές και πολλοί έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία, αλλά έχουν πάει ως επί το πλείστον στην Κωνσταντινούπολη, άντε και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Από πού ορμώμενος πήγες στην Άγκυρα;

 

Στο  πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ήταν μια ευκαιρία να βρεθώ πιο ανατολικά στα βάθη της Τουρκίας, καθώς το 2019 βρέθηκα στην Αρμενία. Κοντά στα σύνορα, βλέποντας τον  Όρος Αραράτ με μάγεψε το άγριο τοπίο.

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την τουρκική πρωτεύουσα;

 

Η Άγκυρα δεν είναι Κωνσταντινούπολη, θα έλεγα ότι βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ. Καθαρή πόλη, χωρίς αφισορύπανση, γκράφιτι, πράσινο, χωρίς αστυνόμευση σε σύγκριση με την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι νέοι σέβονται  τους μεγαλύτερους.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι οδηγούν απρόσεκτα, και παρόλο που η ποιότητα των δρόμων στην Τουρκία είναι καλή, τα χαρακτηριστικά του δρόμου (σήραγγες, ορεινά περάσματα) συχνά οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου αισθάνθηκες να επικρατεί εκεί κάποιο ανθελληνικό κλίμα; Όταν καταλάβαιναν ή τούς έλεγες ότι είσαι Έλληνας («Γιουνάν») πώς σε αντιμετώπιζαν;

 

Δεν είχαν κανένα πρόβλημα όταν τους έλεγα ότι είμαι Έλληνας («Γιουνάν»), κάθε άλλο. Μού ζήταγαν να καθίσω μαζί τους για φαγητό, για ένα ποτήρι ρακί, πιάναμε κουβεντούλα για τους Έλληνες παίκτες που παίζουν σε τουρκικές ομάδες, δεν τούς ενδιέφεραν οι πολιτικές αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οι άνθρωποι στην Τουρκία είναι χαμογελαστοί και φιλικοί.

 

Θα ξαναπήγαινες στην Τουρκία; Σε όσες και όσους δεν έχουν πάει, θα τους συνέστηνες να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα;

 

Φυσικά και θα ξαναπάω, καθώς θέλω από κοντά να δω τις αλησμόνητες  πατρίδες των παππούδων μου, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία ). Συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα να επισκεφτούν την Τουρκία. Υπάρχουν παντού μέτρα ασφαλείας, φοβερές γεύσεις, αρώματα, μουσική, φθηνές αγορές. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό από πολιτισμούς, Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Ανατολή και Ισλάμ .

Σημειώστε δε ότι από την Πάτρα μπορεί κάποιος με οργανωμένο οδικό γκρουπ να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, μόνο με 280 ευρώ.

 

Ποιο είναι το επόμενο ταξίδι που έχεις προγραμματίσει να κάνεις;

 

Δεν έχω προγραμματίσει κάποιο ταξίδι, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε, οι συνθήκες ενός ταξιδιού αλλάζουν, ανά πάσα στιγμή. Πάντα έχω την βαλίτσα μου έτοιμη μαζί με τους ταξιδιωτικούς μου οδηγούς,  ώστε με την πρώτη ευκαιρία να φύγω, για οπουδήποτε. Μελλοντικά ταξίδια που έχω στο μυαλό μου αφορούν το Ουζμπεκιστάν, την Ιαπωνία, την Αφρική, καθώς και αρχαίους πολιτισμούς . Με τα ταξίδια ανοίγει η ψυχή και το μυαλό, και να θυμάστε πως το πιο όμορφο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο.

 

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Ροή ειδήσεων

Advertisement