Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μπακογιάννης: Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οραματικής ανάπλασης στην Ακαδημία Πλάτωνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εκτός από την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία που έχει για την πρωτεύουσα η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους θα προσφέρει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, προσφέροντας αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Συνεχίζουμε, συστηματικά, το πρόγραμμα του ανάπλασης του εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Παράλληλα με την τεκμηρίωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, που συνδέεται με το Γυμνάσιο της Ακαδήμειας και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πλάτωνος, δρομολογήσαμε, μέσω της «Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.», τις διαδικασίες για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Είναι ένα στρατηγικό οραματικό σχέδιο δεκαετιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αθήνα.

Συνεργαζόμαστε στενά με τον Δήμο Αθηναίων και με την Ακαδημία Αθηνών για την ανάδειξη της ιστορίας της πρωτεύουσας, πολλώ δε μάλλον, όταν στο ίδιο κτήριο θα συλλειτουργεί το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών. Η Αθήνα, με ιστορία χιλιετιών, είναι ίσως το μοναδικό μητροπολιτικό κέντρο, το οποίο δεν διαθέτει Μουσείο της ιστορίας και της αρχαιολογίας της. Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προσβλέπουμε σε προτάσεις, που με ευρηματικότητα και σεβασμό στην ιστορικότητα του τόπου και στο περιβάλλον, θα καλύψουν το σημερινό κενό αναδεικνύοντας τον μοναδικό πλούτο των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας στη γη της Αθήνας, από το 1960 και εξής, στην μεγάλη ιστορική διαχρονία, και δεν θα μπορούσαν παρά να εκτεθούν σε ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και την αρχαιολογία της πρωτεύουσας. Χιλιάδες ευρήματα από την Αθήνα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Πολλά εξ αυτών συμπληρώνουν με καθοριστικό τρόπο την γνώση μας για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική τέχνη. Μέσα στον αναγεννημένο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε ένα κτήριο σχεδιασμένο με βιοκλιματικές αρχές, οι θησαυροί αυτοί θα παρουσιάζουν την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης, με την πιο σύγχρονη προσέγγιση».

Ροή ειδήσεων

Advertisement