Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Να δοθεί μόνιμη λύση για την επάρκεια αίματος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Όπως διαβάσατε χθες στη «Γ», αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της έλλειψης αίματος, για ακόμη ένα καλοκαίρι, βρίσκονται δεκάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία συμπολίτες μας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ως εκ τούτου χρήζει μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης, υπό την έννοια της εξεύρεσης μιας μόνιμης λύσης.

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας, η θεραπεία των οποίων βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος, ανά δεκαπενθήμερο, από τη βρεφική κιόλας ηλικία των πασχόντων. Κατά συνέπεια, η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος.

Ως εκ τούτου, καθώς συμβαίνει, κατά καιρούς, το αίμα να είναι δυσεύρετο, η εξασφάλιση της επάρκειας του είναι πρώτιστο ζητούμενο. Υπό το πρίσμα αυτό, η αιμοδοσία θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με μια συντονισμένη ενημερωτική καμπάνια, η οποία θα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Διαφημιστικά σποτ που να προτρέπουν τους πολίτες να δώσουν αίμα, αντίστοιχα αυτών που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (με σλόγκαν «δίνουμε αίμα» κατά το πρότυπο του «μένουμε σπίτι») θα μπορούσαν να έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη.

Κι επειδή το 112, όπως αποδείχθηκε και την αντιπυρική περίοδο λειτουργεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την κινητοποίηση των πολιτών να δώσουν αίμα σε περιστάσεις κατά τις οποίες υπάρχει έλλειψη, όπως αυτή που διανύουμε.
Επιπλέον, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αιμοδοσιών των νοσοκομείων, κατά τις απογευματινές ώρες, θα ήταν ένας επιπρόσθετος καθοριστικός παράγοντας στην επιθυμητή κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, ας συνομολογήσουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση της υγείας των ατόμων με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αλλά και όλων όσοι χρειάζονται αίμα, προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement