Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έβρος: Δεν υπάρχει στο Εθνικό Κτηματολόγιο η επίμαχη νησίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε γύρω από τη διάσωση των προσφύγων που βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, στην οποία αναφερόταν ότι η επίμαχη νησίδα ανήκει στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Οι βουλευτές ζητούν διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας, όμως, όπως αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η περιοχή που επικαλούνται με συγκεκριμένο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, μοναδικός για κάθε ακίνητο), δεν περιλαμβάνει καμία νησίδα.

Συγκεκριμένα ο ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 αντιστοιχεί σε ειδική έκταση, που μπορεί να είναι δρόμος, αιγιαλός, παραλία, λίμνη, παρόχθια – παραλίμνια έκταση, ποταμός – ρέμα. Νομικοί και τοπογράφοι παρουσιάζονται έκπληκτοι στην εφημερίδα και τονίζουν πως αν υπήρχε νησίδα στην περιοχή θα εμφανιζόταν ως περίκλειστο γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ που δεν θα περιείχε τα γράμματα «ΕΚ», τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη ειδικής έκτασης.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μια διοικητική πράξη όπως είναι το Κτηματολόγιο, είναι δεσμευτική για ένα κράτος άρα δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση για περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας. «Ειδικά για τον Έβρο, αυτό που βλέπεις στον χάρτη δεν μπορείς να ξέρεις αν απεικονίζεται ακριβώς την πραγματικότητα, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαιτίας του ποταμού», τονίζουν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τα σύνορα έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και δεν ακολουθούν την κοίτη του ποταμού που αδειάζει ή γεμίζει» σημειώνουν.

Και προσθέτουν: «Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή η χρήση αεροφωτογραφιών, καθώς πρέπει να ξέρεις ποια χρονολογία λήφθηκαν, και των συντεταγμένων, καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς, αν είναι το GPS ή το HEPOS. Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο ζήτημα που αφορά τη μηχανική και την τοπογραφία».

Ανάρτηση για το θέμα έκανε στο Facebook ο δικηγόρος Μιχάλης Χατζηφώτης, ο οποίος έχει πείρα δεκαετιών στα θέματα που αφορούν το Κτηματολόγιο. Ο κ. Χατζηφώτης μεταξύ άλλων αναφέρει: «… Ο ΚΑΕΚ που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, όπως και όλα τα λοιπά στοιχεία είναι προσωρινά, διότι η περιοχή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ11. Δεν υπάρχει κτηματολογικό γραφείο για την πε

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Ροή ειδήσεων

Advertisement