Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ενοίκια-φωτιά στην Πάτρα!

Στο 30% οι αυξήσεις στα νέα μισθώματα, ενώ η αγορά πιέζεται από φοιτητές και νέα ζευγάρια, «πάγωσαν» προσωρινά οι μακροχρόνιες μισθώσεις, αποκλιμάκωση μετά το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέοι ενοικιαστές, κατά βάση φοιτητές αλλά και νέα ζευγάρια-οικογένειες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο πληθωρισμού και ακρίβειας το οποίο πλήττει την τοπική οικονομία κατά το τελευταίο έτος (φθινόπωρο 2021-καλοκαίρι 2022).

Μετά από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης (2010-2019) αλλά και τη διετία της πανδημίας του Covid (2020-2021), τα ενοίκια στην Πάτρα έχουν ανέβει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έως και τις αρχές καλοκαιριού, πάνω από 20%.

Εμφανής είναι πλέον και η έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων λόγω της επιστροφής των φοιτητών στις εστίες τους και, ιδιαίτερα για την Πάτρα, το γεγονός ότι ο «φοιτητόκοσμος» της πόλης αυξάνεται φέτος κατά 2.000 άτομα περίπου λόγω της συγχώνευσης σχολών και τμημάτων που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα σε περιφερειακές πόλεις (Πύργος, Μεσολόγγι και Αίγιο).

Μεσίτες εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα πιεστούν ακόμη περισσότερο, έως και 30%, αναμένοντας μια πιθανή εξομάλυνση μετά το φθινόπωρο.

«Η οικονομία θυμίζει κινούμενη άμμο. Πολλοί ιδιοκτήτες, παρά την αύξηση του κόστους συντήρησης αλλά και την αύξηση του κόστους ζωής, διστάζουν επί του παρόντος να προτείνουν νέες αυξήσεις όσον αφορά στις χρόνιες μισθώσεις.

Πρόκειται για μισθώσεις που αναπροσαρμόσθηκαν προ διετίας, αλλά  πλέον θα πρέπει πιθανότατα να πάμε και σε νέα αναπροσαρμογή. Από την άλλη πλευρά, νέες μισθώσεις, φοιτητές αλλά και νέα ζευγάρια πιέζονται να βρουν σπίτι άμεσα στην Πάτρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα μισθώματα. Αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, ανάμεσα σε παλιές και νέες μισθώσεις, παλιές και νέες οικονομικές συνθήκες, μπορεί να δούμε κάποιες ανισόρροπες καταστάσεις-χρεώσεις» αναφέρει ο μεσίτης Γιώργος Κοπανιτσάνος.

«Η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη. Πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν πλέον μόνο κάποιες βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένοντας την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία. Αποκλιμάκωση των αυξήσεων μισθωμάτων θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, όταν ενδεχομένως θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα και στις μακροχρόνιες-συμβατικές μισθώσεις» δηλώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής δικτύου real estate, Θέμης Μπάκας.

«Φοιτητές εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδυναμία εύρεσης στέγης, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας περιόδου στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η Πάτρα παρέμενε από τις πιο οικονομικές πόλεις σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενοικίων» υποστηρίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κυριακή Αθανασιάδη.

Το γεγονός ότι η αγορά ακινήτου στην Πάτρα παραμένει σχετικά οικονομική φαίνεται πως είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελπίδα όσον αφορά στις νέες μακροχρόνιες μισθώσεις κυρίως από νέα ζευγάρια και οικογένειες οι οποίες, εφόσον πιεστούν υπέρμετρα σε επίπεδο μίσθωσης κατοικίας, μπορεί να οδηγηθούν στη λύση της αγοράς ακινήτου.

 

 

Ο χάρτης  των ενοικίων

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, αυτή την περίοδο στην Πάτρα οι τιμές των διαμερισμάτων καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα:

-Γκαρσονιέρες ενοικιάζονται από 250-400 ευρώ τον μήνα σε ακριβές περιοχές όπως τα Ψηλά Αλώνια. Προ διετίες οι τιμές για κατοικίες έως 25 τ.μ. ξεκινούσαν από τα 120 ευρώ τον μήνα και έφταναν έως τα 240 ευρώ που ήταν τιμή-οροφή.

-Τα δυάρια κυμαίνονται από 250 έως 500 ευρώ τον μήνα, σε ακριβές περιοχές, ενώ προ διετίας οι τιμές για διαμερίσματα έως 45 τ.μ. ξεκινούσαν από 180 και έφταναν τα 350 ευρώ.

-Τριάρια και διαμερίσματα ξεκινούν πλέον από 350 ευρώ και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ τον μήνα, ενώ προ διετίας για κατοικίες έως 60 τ.μ. είχαμε μια τιμή εκκίνησης από 300 έως 450 ευρώ.

Η ζήτηση θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές το επόμενο δίμηνο, καθώς οι φοιτητές έχουν φέτος απαλλαγεί και από το άγχος του Covid και την πιθανότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

 

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟΤΕΡΗ ΣΤΕΓΗ ΒΑΖΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στο «τραπέζι» ενοίκια, αναξιοποίητα ακίνητα, Airbnb

Στο σχεδιασμό για τη στεγαστική πολιτική αλλά και στο project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, από το οποία θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ετησίως, αναφέρθηκε χθες ο υπ. Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Σε συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Άκης Σκέρτσος ξεκίνησε λέγοντας πως η κυβέρνηση, με τρόπο συστηματικό και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, εδώ και 1-1,5 χρόνο, έχει προχωρήσει στη «συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία». Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την φθηνότερη στέγη, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας. Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων θα επιφέρει τη μείωση των τιμών με τα ενοίκια να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, συμπλήρωσε και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, ανέφερε. Δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «Μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Στον ίδιο σχεδιασμό, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «σε ό,τι αφορά το σχέδιο για φτηνή στέγη σε νέα ζευγάρια τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της τοποθέτησής του. Πρόκειται για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή την πολιτική είναι που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Η νέα στεγαστική πολιτική θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια. Είναι υψηλό το κόστος στέγης στην Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη πίεση στα νέα ζευγάρια και αυτό επιτείνει και το δημογραφικό. Γιατί είναι ένας από τους λόγους που τα νεαρά ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά».

 

 

 

Του ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διαβάσεις έξω από σχολεία

Συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν τη διαγράμμιση από το 6ο Ειδικό Δημοτικό Κωφών και Βαρηκόων και το ΕΕΕΚ Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων ξεκίνησαν χθες τη δημιουργία ειδικών διαγραμμίσεων σε οδούς της πόλης, που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, για την ασφαλή διέλευση των μαθητών και των γονιών τους.

Οι εργαζόμενοι άρχισαν τις διαγραμμίσεις από την οδό Διοδώρου 11 στην οποία βρίσκονται το 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πάτρας, το Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων και το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Αχαΐας.

Οι διαγραμμίσεις διαμορφώθηκαν με μοτίβα ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά, ενώ προειδοποιούν τους οδηγούς για τη διέλευσή τους μπροστά από τα σχολεία.

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα τις παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων δημοτών, προχωρά στην οριζόντια σήμανση για τη διευκόλυνση και την ασφάλεια των μαθητών.

Στο σημείο μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος, Μιχάλης Αναστασίου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κομμάτια μου που να σας βρω;»

Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από τη θεατρική ομάδα «από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η θεατρική ομάδα ”από κοινού” της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας και η ορχήστρα και χορωδία Amabile Πατρών, με τη στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση ”κομμάτια μου που να σας βρω;”, ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Επιλογή κειμένων, θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία  Φώτης Λάζαρης Ενορχήστρωση, σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας  Τάσος Καραγιάννης.

Η παράσταση θα ανέβει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Θέατρο Σχολικού Συγκροτήματος Κουκούλι, καθώς και την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση αξιοποίησε μια θεατρική φόρμα που συνδυάζει την ζωντανή μουσική και το τραγούδι, με την δραματοποιημένη αφήγηση.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Δαλαμήτρου, Μαρία Κυπραίου, Νίκος Κωσταντόπουλος, Φώτης Λάζαρης, Δέσποινα Μάη, Κωσταντίνα Νικολακοπούλου, Ελένη Νταή, Γιώτα Παναγοπούλου, Νίκος Παναγόπουλος, Ελένη Σιγαλού, Παύλος Τσεκούρας, Μαρία Φωτίου. Συμπράττουν η ορχήστρα και χορωδία Amabile Πάτρας υπό την διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Καραγιάννη.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Παρωχημένο αφήγημα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Στο σύνηθες, παρωχημένο, ιδεολογικό αφήγημα του ΚΚΕ κατέφυγε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατά την ομιλία του για την απελευθέρωση της Πάτρας. Καμία έκπληξη. Θα ξάφνιαζε ευχάριστα ο δήμαρχος αν ανέφερε ότι αντίσταση δεν έκανε μόνο ο ΕΛΑΣ, αλλά και ο ΕΔΕΣ, καθώς και άλλες αντιστασιακές ομάδες, όπως και αν αναγνώριζε ότι σελίδες δόξας έγραψαν και οι ελληνικές δυνάμεις, μαχόμενες εναντίον του Άξονα  στη Μέση Ανατολή.

Ευτυχώς, όμως, που το συγκεκριμένο αφήγημα το πιστεύουν στο πέρασμα των χρόνων όλο και λιγότεροι, που είναι πλέον μια ισχνή μειοψηφία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα