Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Παγώνη: Η υποπαραλλαγή Ο5 είναι άκρως μεταδοτική

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πορεία του κορωνοϊού και τα νέα στελέχη της Όμικρον μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Αρχικώς αναφέρθηκε στο ζήτημα του ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται σε αναστολή, επισημαίνοντας πως δεν έχουν επιστρέψει όλοι και υπάρχει μία εκκρεμότητα με το θέμα.

«Τον Ιούλιο είχαμε συνάντηση με τον υπουργό, του ζητήσαμε να το ξαναδεί το θέμα, να δούμε τι θα γίνει και μας είπε θα δει και θα απαντήσει, προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απάντηση» συμπλήρωσε.

Εξήγησε πως τα νοσοκομεία λειτουργούν με έναν αριθμό προσωπικού που πρέπει να πάει διακοπές και ανέφερε πως όσοι νοσούν από τον κορωνοϊό βρίσκονται σε απλές κλίνες και όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Προς το παρόν τα πράγματα είναι νορμάλ, γιατί έχουμε περισσότερα εξιτήρια από εισιτήρια στο ισοζύγιο» προσέθεσε η κ. Παγώνη.

Αναφορικά με τις επιστροφές των αδειούχων, η πρόεδρος τόνισε πως είναι επικίνδυνες και συνέστησε να φοράμε όλοι μάσκες.

«Ένα τεστ μόλις γυρίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας πριν έρθει σε επαφή με τα συγγενικά του πρόσωπα να ελεγχθεί γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδώσει» δήλωσε η ίδια, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια υποπαραλλαγή ιδιαίτερα μεταδοτική.

Long Covid
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος και στη Long Covid, τα συμπτώματα δηλαδή που ταλαιπωρούν όσους νόσησαν και ανέρρωσαν από τον ιό.

«Το 30% κάνει Long Covid και είναι μία δύσκολη φάση» τόνισε.

Εξήγησε πως πέρα από τις επιπλοκές στην καρδιά και τα πνευμόνια, πολλοί αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν ειδική αντιμετώπιση.

Αναμνηστική δόση
Η κ. Παγώνη ανέφερε αρχικώς πως πολλοί πολίτες δεν έχουν λάβει ακόμη την 3η δόση και έκανε έκκληση να τη λάβουν μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές τους. Αναφορικά με την 4η δόση, η πρόεδρος δήλωσε πως είναι απαραίτητη για τους άνω των 60 και τόνισε πως δεν είναι σωστό να περιμένουμε τα νέα εμβόλια καθώς θα καθυστερήσουν.

«Θα έρθουν προς τα τέλη Νοέμβρη, γιατί θέλουν κάποιες διαδικασίες, κάποιες υπογραφές και εγκρίσεις τα εμβόλια. Ο κόσμος να πάει να κάνει αυτά που έχουμε τώρα» συμπλήρωσε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement