Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Λίγα λόγια, πολλή μουσική

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η είδηση μιλάει από μόνη της. Υπεύθυνοι καταστημάτων εστίασης συνελήφθησαν, είτε επειδή παραβίασαν το ωράριο λειτουργίας μουσικών οργάνων είτε επειδή η ένταση της μουσικής ήταν πάνω από τα προβλεπόμενα όρια.

Πρόκειται για μια παλιά και πονεμένη ιστορία, που κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει ένα τέλος. Η εστίαση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μουσική, και για της διαπίστωσης το αληθές ας αναλογιστούμε, απλώς, τους εαυτούς μας. Εκτός από τις εξόδους που κάνουμε για να διασκεδάσουμε, θα μάς άρεσε να φάμε ή να πιούμε σε ένα κατάστημα εστίασης χωρίς μουσική υπόκρουση; Προφανώς, όχι.

Άλλωστε, δίχως τη μουσική, τα μαγαζιά εστίασης μοιάζουν άδεια. Κι αυτό διότι η μουσική αυτή καθαυτή ενισχύει την καλή διάθεση και προάγει την κοινωνικότητα. Ακόμα και αν κάποιες φορές στις καφετέριες παίζονται κακόηχα ρεμίξ και μουσική όχι και τόσο καλαίσθητη, αυτό και πάλι δεν σημαίνει πως η ίδια δεν αποτελεί μία μόνιμη «παρέα» για όλους τους πελάτες, φυσικά  και για τους εργαζόμενους.  Σε κάθε περίπτωση, η μουσική ομορφαίνει την αλληλεπίδραση και καθιστά πιο έντονη τη ζύμωση μεταξύ των ανθρώπων. Διόλου τυχαία, αποτελεί το πιο μελετημένο χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος των υπηρεσιών εστίασης και τουρισμού. Από εκεί ξεκινούν κι εκεί καταλήγουν όλα.

Ως εκ τούτου, η πολιτεία οφείλει να κατοχυρώσει το δικαίωμα των καταστημάτων εστίασης στη μουσική, θέτοντας παράλληλα ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην προκαλούνται παρενέργειες όχλησης. Αρκεί η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί ένα κοινώς αποδεκτό και επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν θα ξύνει πληγές.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο κλάδος της εστίασης επλήγη  σκληρά από την πανδημία. Η απουσία της μουσικής υπήρξε ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα. Υπήρξε ένα χτύπημα κατά της ανθρώπινης οντότητας, καθώς η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ενέργειας.

Τώρα πια μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η μουσική ακόμα και την ώρα που απολαμβάνουμε έναν καφέ, πόσο «γεμίζει» την ώρα της διαμονής μας σε έναν χώρο εστίασης και πόσο νοστιμίζει τον διάλογο, την κοινωνικότητα, μία σημαντική κοινωνική εκδήλωση.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement