Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη… με τον εαυτό της

Published

on

 

 

Εδώ και αρκετό καιρό, έχουμε γράψει στη συγκεκριμένη στήλη για τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Όμως τώρα, που κοντοζυγώνει το τέλος των διακοπών, σχεδόν για το σύνολο των Ελλήνων και παράλληλα αρχίζουν να βγαίνουν και ειδήσεις όπως αυτή για την τιμή της κιλοβατώρας από τις εταιρείες ενέργειας, αρχίζουμε όλοι να συνειδητοποιούμε σιγά – σιγά, το μέγεθος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε, ως πολίτες, ως νοικοκυριά και ως λαός.

Προφανώς, αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς τους Έλληνες. Αφορά όλους τους Ευρωπαίους. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή επάρκεια, ακόμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής (το είδαμε και με τους καύσωνες που έπληξαν τις χώρες της βόρειας Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι), απασχολεί το σύνολο της Ευρώπης.

Οι κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με έναν διπλό εφιάλτη που καλούνται να διαλύσουν: Από τη μία πλευρά το πλήγμα στην βιομηχανία, το εμπόριο, τις μεταφορές, δηλαδή σε κάθε οικονομική δραστηριότητα. Και από την άλλη, το άγχος της αντοχής των νοικοκυριών.

Στη Γερμανία, την πιο ισχυρή οικονομία της Ε.Ε. αλλά και την πιο εξαρτώμενη ίσως από το ρωσικό φυσικό αέριο, όσοι έδιναν μέχρι πέρυσι 1.000 ευρώ τον μήνα για το σπιτικό τους, καλούνται να δίνουν τώρα πάνω από 3.000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι τεράστιο…

Και στην Ελλάδα όμως, όπου έχουμε μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ ποντάρουμε και σε πιο ήπιο χειμώνα, το πρόβλημα της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία θα μετατρέψει τον χειμώνα σε… μαραθώνιο για όλους.

Και το μεγάλο, κεντρικό ερώτημα που τίθεται, είναι: Θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενιαία τις προκλήσεις ή όταν αρχίσουν τα δύσκολα… ο σώζων εαυτόν σωθήτω; Θα δούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να λαμβάνουν άμεσες και ουσιαστικές αποφάσεις ή θα οδηγηθούμε σε ακόμα περισσότερες, μακρόσυρτες και βασανιστικές συσκέψεις γεμάτες… θεωρία και καθόλου πρακτικό αποτέλεσμα;

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement