Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Εφορία: Ενεργοποιεί δύο νέες ψηφιακές εφαρμογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο ιδιαίτερα σημαντικές εφαρμογές ενεργοποιούνται τον Σεπτέμβριο και στοχεύουν αφενός στη διευκόλυνση των φορολογούμενων, αφετέρου στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η πρώτη εφαρμογή που ενεργοποιείται με καθυστέρηση λίγων μηνών, αφορά τις δηλώσεις κληρονομιών. Με τη νέα διαδικασία που θα ακολουθήσουν κληρονόμοι και συμβολαιογράφοι μπαίνει τέλος στην ουρά της εφορίας αφού όλα θα γίνονται με λίγα κλικ, ενώ η δεύτερη που αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων αφορά το σύστημα Eispraxis.

Τα  στοιχεία που θα έχει στη διάθεση της η εφορία:

Από το Μητρώο των Πολιτών θα είναι εφικτή η λήψη Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης .
Από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αναζητούνται στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου.

Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης

Στοιχεία Σύστασης Εταιρειών στην ΥΜΣαπό το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ.

Δήλωση φόρου κληρονομιών

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (My Property) και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου όπως ήδη συμβαίνει για τις γονικές παροχές και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Έτσι οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στην Εφορία. Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που εφαρμόζεται για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια).

Δεν είναι όμως οι μόνες εφαρμογές που θα ενεργοποιηθούν. Σύντομα μπαίνουν σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές που αφορούν την αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty  και ενεργοποίηση  ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία, καθώς και η επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς και Γονικής Παροχής.


Ροή ειδήσεων

Advertisement