Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσα θα γλιτώσουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την επιδότηση – Νέα παραδείγματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Όφελος της τάξης του 80% προκύπτει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κρατική επιδότηση αφαιρείται από τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνοντας δραστικά την τελική τιμή που καταβάλουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Για κατανάλωση 300 kwh τον Σεπτέμβριο, η συνολική χρέωση για την τιμή του ρεύματος θα είναι 236,4 ευρώ. Από αυτά τα 191,7 ευρώ θα τα επιδοτεί το κράτος και τα υπόλοιπα 44,7 ευρώ θα τα πληρώνει ο καταναλωτής.

Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 315 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση η χρέωση μειώνεται στα 60 ευρώ.

Για κατανάλωση 600 kwh η συνολική χρέωση για την τιμή του ρεύματος θα είναι 472,8 ευρώ. Από αυτά τα 383,4 ευρώ θα τα επιδοτεί το κράτος και τα υπόλοιπα 89,4 ευρώ θα τα πληρώνει ο καταναλωτής.

Μια μικρομεσαία επιχείρηση με εγκατάσταση ισχύος μέχρι 35 KVa, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ.

Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου (αφορά περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές) διαμορφώνεται σε 639 ευρώ/MWh.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh.


Ροή ειδήσεων

Advertisement