Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Προ των πυλών το θεματικό πάρκο-Πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης- Καρναβάλι Πάτρας για κατάθεση καλλιτεχνικών ιδεών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημιουργία θεματικού πάρκου- χώρου αναψυχής και καλλιτεχνικών δράσεων στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων της Πάτρας.

Χθες η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας εξέδωσε την πρόσκληση για την κατάθεση καλλιτεχνικών σχεδίων, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί πως η κατασκευή θα γίνει από το Καρναβαλικό εργαστήριο του Δήμου Πατρέων υπό την επίβλεψη-εποπτεία της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου –Η/Μ.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από το Δ.Σ., το οποίο θα επιλέξει μέχρι τρεις από τις υποβληθείσες προτάσεις ως αρτιότερες και καταλληλότερες, ενώ στη συνέχεια, εντός 15 ημερών οι τρεις προτάσεις που θα κριθούν ως καλύτερες  θα

κληθούν να καταθέσουν οικονομική προσφορά, προϋπολογισμού έως 3.000.00 €.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Ο ελεύθερος αδόμητος χώρος, ο οποίος βρίσκεται παραπλεύρως του κτιριακού συγκροτήματος των Παλαιών Σφαγείων, είναι ιδανικός χώρος για την ανάπτυξη ενός χώρου δραστηριοτήτων – αναψυχής με δράσεις με τη μορφή παιχνιδιού αναζήτησης και περιήγησης, ο οποίος θα συμπληρώνει τις πολιτιστικές και δημιουργικές λειτουργίες που θα αναπτυχθούν και θα στεγάζονται στα κτήρια του συγκροτήματος.

Καθώς το κτιριακό συγκρότημα των Παλαιών Σφαγείων θα στεγάσει τις δύο σημαντικές πολιτισμικές οντότητες της πόλης, το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, πλαισιωμένες από χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, με τη λειτουργία σχετικών δημιουργικών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη ενός Θεματικού Πάρκου, το οποίο θα έχει ως στόχο να απασχολήσει με φαντασία τους  επισκέπτες του χώρου.

Οι συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πάρκο αναψυχής, το οποίο θα συνιστά μία πρωτότυπη θεματικά και αισθητικά πρόταση και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τα εξής χαρακτηριστικά στις ολοκληρωμένες προτάσεις που θα καταθέσουν για τον σωστό σχεδιασμό του εν λόγω πάρκου αναψυχής:

Ο χώρος πρέπει να έχει τη μορφή ενός Θεματικού Πάρκου Αναψυχής με κατασκευές που θα συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίες θα έχουν πρωτότυπο εικαστικό χαρακτήρα και ενιαίο ύφος.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα που να αποτελεί αφορμή για παιχνίδι περιήγησης και αναζήτησης (πχ. Κυνήγι Θησαυρού), το οποίο να εξυπηρετείται από τη διάταξη και τον σχεδιασμό των στοιχείων – κατασκευών που θα αποτελούν το χώρο.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η σχέση του χώρου με το περιβάλλον του και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται (κτιριακό Συγκρότημα Παλαιών Σφαγείων με τις πολιτιστικές του λειτουργίες, Προαστιακός – Τρένο, Λιμάνι και επικοινωνία με την Ευρώπη).

Ο καλλιτέχνης – σχεδιαστής που θα καταθέσει την πρόταση θα πρέπει να διατυπώσει μέσα από σχετικά επεξηγηματικά κείμενα και σχέδια (επιμέρους λεπτομέρειες και συνολική ζωγραφική μακέτα) την πρότασή του ως προς την θεματολογική αλλά και τη σχεδιαστική – αισθητική άποψη, λαμβάνοντας υπόψη πρακτικά λειτουργικά θέματα, όπως η ευκολία κίνησης και η ασφάλεια των παιδιών.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Οι βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι:

-Κατασκευή θεματικού πάρκου εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με θεματικές ενότητες και παιχνίδια, χώρους απασχόλησης είτε με εμψυχωτή είτε χωρίς εμψυχωτή

-Ανάδειξη του Θεματικού Πάρκου Αναψυχής σε ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής

-Κατασκευή και λειτουργία του Θεματικού Πάρκου Αναψυχής με την βοήθεια των εργαστηρίων του καρναβαλικού οργανισμού

-Το πάρκο πρέπει να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες, χωρίς οποιουδήποτέ είδους διάκριση και να ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, τη χαρά, την ομαδικότητα, τη δράση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι, τον συναγωνισμό, και την ανακάλυψη.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να εμπνευστούν ως προς τη θεματολογία του πάρκου, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, από το Πατρινό Καρναβάλι, από τον Καραγκιόζη, από την τοπική παράδοση και κοινωνία, από το «ταξίδι» σαν έννοια, από «την ανακάλυψη ενός Κρυμμένου Θησαυρού», από την Ελληνική Μυθολογία και άλλα.

Το πάρκο δεν πρέπει να έχει φυσιογνωμία παιδικής χαράς, καθώς θα ανακατασκευαστεί δίπλα παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες

Οι δραστηριότητες στο πάρκο είναι επιθυμητό να εμπεριέχουν στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας, επί παραδείγματι έξυπνο φωτισμό, για τη διάδραση με τον επισκέπτη.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Τα Θεματικά Πάρκα διεθνώς στοχεύουν κατά κύριο λόγο στη ψυχαγωγία – διασκέδαση του κοινού (Amusement Theme Parks). Στις λειτουργίες τους εντάσσουν, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, συμπληρωματικές θεματικές δραστηριότητες και εκθέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονα με ανάλυση, πληρότητα, συνέχεια και αφοσίωση τείνοντας όλο και περισσότερο να προσθέτουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να προσελκύσουν τις νεότερες ηλικίες.

Στην πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να προταθεί ο χαρακτήρας του Πάρκου (εκπαιδευτικός/επιμορφωτικός, ψυχαγωγικός, συνδυασμός των δύο) και κατ’ επέκταση το μείγμα δραστηριοτήτων του (development mix), δηλαδή τα εκθέματα, οι δραστηριότητες, οι συμπληρωματικές υποδομές και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης, που θα εξασφαλίζουν την όσο δυνατόν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και διάρκεια παραμονής του κοινού σ’ αυτό.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement