Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Υγεία

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσετε σοβαρά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κορωνοϊός είναι ένας ιός του αναπνευστικού, που «χτυπά» τους πνεύμονες, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.

Στα 2,5 χρόνια της πανδημίας COVID-19 στη ζωή μας, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τους παράγοντες που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους περισσότερο επιρρεπείς τόσο στη νόσο, όσο και στις επιμέρους συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει, με σκοπό να συμβάλλουν στις πολιτικές πρόληψης των σοβαρών περιπτώσεων νόσησης.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, αναδεικνύει την δυνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει το κάπνισμα στη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19. Παρά το ενισχυμένο ενδιαφέρον να καθοριστεί αυτή η σχέση, ο συντριπτικός όγκος των ασθενών περιόρισε τη δυνατότητα των ερευνητών να αφιερώσουν χρόνο σε αυτή την έρευνα. Η νέα μελέτη εξετάζει τις δυνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στη μετάδοση του κορωνοϊού, τις παθοφυσιολογικές αλλαγές που ενδέχεται να προκαλεί ο καπνός, αλλά και τις επιδράσεις της χρήσης του καπνού στις ανοσοποιητικές και αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού απέναντι στην COVID-19.

Το ζητούμενο αυτής της μελέτης ήταν να διευκρινίσει κατά πόσο οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό με συμπτώματα, σοβαρής νόσησης ή και θνησιμότητας, καθώς και εάν το κάπνισμα επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Μια σειρά από παλαιότερες μελέτες έχει επιβεβαιώσει την επιβλαβή επίδραση του καπνίσματος στους πνεύμονες, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα, γρίπη, πνευμονία και φυματίωση. Τα βλαβερά χημικά του καπνού επηρεάζουν τόσο το επιθήλιο, όσο και το ενδοθήλιο των αγγείων των πνευμόνων.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην μόλυνση από κορωνοϊό, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Πιο συγκεκριμένα, διάφορες ουσίες που εμπεριέχονται στον καπνό θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα επιθηλιακά κύτταρα, επηρεάζοντας τον επιθηλιακό φραγμό και τη βλεννογόνο κάθαρση.

Οι μελετητές αναζήτησαν βάσεις δεδομένων από τα PubMed και Embase, ψάχνοντας για άρθρα σχετικά με το κάπνισμα και τον κορωνοϊό. Αναζητήθηκαν, επιπλέον, πηγές από τα Web of SciencePsycINFOCINAHL και Sociological Abstracts. Συλλέχθηκε, τελικά, ένα σύνολο 2.151 επιλεγμένων άρθρων για ανασκόπηση.

Κατόπιν επεξεργασίας, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19. Οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν δυσμενείς συνέπειες από τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων η ανάγκη νοσηλείας, καθώς και ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια. Παράγοντες όπως η καταστολή του ανοσοποιητικού, το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή και ο αγγειακός τραυματισμός ενδεχομένως αποτελούν τη βάση της σχέσης μεταξύ του καπνίσματος και της σοβαρής COVID-19. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων πνευμονικών παθήσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, τα οποία, με τη σειρά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό.

Τα προϊόντα καπνού περιέχουν μια ευρεία γκάμα από δυνητικά τοξικά χημικά, ενώ διάφορα βλαβερά χημικά διαμορφώνονται επίσης εξαιτίας της θέρμανσης ή καύσης του προϊόντος. Εκτός από τη μειωμένη βλεννογόνο κάθαρση στους πνεύμονες, η αυξημένη διαπερατότητα των πνευμόνων, η μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, η καρδιαγγειακή δυσλειτουργία, καθώς και ιογενείς λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μπορεί να είναι συχνότερα στους καπνιστές.

Επιπλέον, τον κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού ενισχύει και η κοινή χρήση των προϊόντων καπνού από περισσότερα άτομα, το παθητικό κάπνισμα, αλλά και η εισπνοή των αερολυμάτων του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Συμπερασματικά, οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρότερες συνέπειες της COVID-19. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να διαφωτιστεί το κατά πόσο τα συστατικά των προϊόντων καπνού συμβάλλουν στην ευαλωτότητα σε ασθένειες, καθώς και να διαμορφωθεί αποτελεσματικότερα η πολιτική για τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη των ασθενών με ιστορικό καπνίσματος.

www.ygeiamou.gr

Υγεία

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή, με έναν ολοένα αυξανόμενο όγκο μελετών να το επιβεβαιώνουν – Διαβάστε τα νέα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Άλλη μια έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την υγεία του οργανισμού. Όπως δείχνουν όλα τα επιστημονικά στοιχεία, μια ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη από ωφέλιμες τροφές μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από διάφορες απειλές, ακόμη και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Jihye Kim από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Νότιας Κορέας συσχετίζει τη θετική επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές με την πρόληψη κατά του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο BMC Medicine.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι 1 προς 23 για τους άνδρες και 1 προς 25 για τις γυναίκες», σχολιάζει ο δρ. Kim. Προγενέστερες έρευνες είχαν αναδείξει τον ρόλο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η νέα μελέτη, ωστόσο, καταδεικνύει τη σημασία της ποιότητας αυτής της φυτικής δίαιτας στη θωράκιση του οργανισμού. Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προστατευτικά μπορεί να λειτουργήσει μια διατροφή αποτελούμενη από υγιεινές φυτικές τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και όσπρια και όχι τρόφιμα όπως επεξεργασμένα δημητριακά, τυποποιημένοι χυμοί και πρόσθετα σάκχαρα.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ενηλίκων από τη Χαβάη και το Λος Άντζελες των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη Κοόρτης μεταξύ 1993 και 1996. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ήταν ηλικίας 60 ετών και οι γυναίκες 59 ετών στην αρχή της περιόδου μελέτης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη πρόσληψη φαγητού και ποτών κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ώστε οι ερευνητές να αξιολογήσουν τη διατροφή τους και να την κατατάξουν σε υγιεινή ή ανθυγιεινή φυτική διατροφή. Στη συνέχεια, υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μέχρι το 2017, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα καρκίνου.

Έλαβαν υπόψη τους εξής παράγοντες:

  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
  • ΔΜΣ
  • Ιστορικό καπνίσματος
  • Επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση και θεραπεία πολυβιταμινών και
  • Ημερήσια πρόσληψη ενέργειας.

Συνυπολόγισαν, επιπλέον, την πιθανή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης από γυναίκες συμμετέχουσες.

Οι ερευνητές εντόπισαν τελικά ότι, συνολικά, 4.976 συμμετέχοντες (2,9%) ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά την περίοδο της μελέτης. Μεταξύ ενός πληθυσμού 79.952 Αμερικανών ανδρών, εκείνοι που έτρωγαν την υψηλότερη μέση ημερήσια ποσότητα υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες ποιοτικές φυτικές τροφές. Ωστόσο, δεν εντόπισαν καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε έναν πληθυσμό 93.475 Αμερικανών γυναικών.

Ο Jihye Kim σχολίασε επί των αποτελεσμάτων: «Εικάζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δεδομένου ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν εκ φύσεως υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από τις γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες».

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, τέλος, ότι η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου διέφερε ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα των ανδρών.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης δεν τους επιτρέπει συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ φυτικής τροφής και κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η διατροφή που δήλωσαν οι συμμετέχοντες ότι ακολουθούν μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική των διατροφικών συνηθειών που ακολούθησαν γενικότερα στη ζωή τους.

ygeiamou.gr

Περισσότερα

Υγεία

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

 τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Πρόεδρος: Σοφιανόπουλος Ανδρέας (ομόφωνα)
Αντιπρόεδρος: Τσάρα Μαρίνα (ομόφωνα)
Γενικός Γραμματέας: Κατερίνης Ιωάννης (ομόφωνα)
Ταμίας και Δ. Σύμβουλος του ΔΙ.ΛΟ.ΦΑΡ. Αχαΐας: Σκαρλάτος Ιωάννης (ομόφωνα)
Ειδικός Γραμματέας: Μαγκώτσιος Δημήτριος (ομόφωνα)

Σημειώνεται πως το ίδιο Δ.Σ., σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Φ.Σ. Αχαΐας, ισχύει και για τον ΔΙ.ΛΟ.ΦΑΡ. Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος: Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας: Κατερίνης Ιωάννης
Η Αντιπρόεδρος: Τσάρα Μαρίνα
Ο Ταμίας: Σκαρλάτος Ιωάννης
Ο Ειδ. Γραμματέας: Μαγκώτσιος Δημήτριος
Τα Μέλη: Αγγελόπουλος Νικόλαος, Ευσταθίου Αθανάσιος, Λάτσης Δημήτριος, Πάλμος Σπυρίδων

Περισσότερα

Υγεία

Διαταραχές ύπνου: Φρένο σε αυτά τα χάπια για την αϋπνία συστήνουν οι ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χρήση των βενζοδιαζεπίνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης στους νέους, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Λόγω της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους, αλλά και της μεγάλης συχνότητας του άγχους και της αϋπνίας στον πληθυσμό, οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ευρύτατη χρήση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών. Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.

Η δρ. Greta A. Bushnell από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το κατά πόσον η θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες για τις διαταραχές ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας σε νεαρότερες ηλικίες, από το 2009 έως 2018, σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες, όπως η τραζοδόνη, η υδροξυζίνη, η ζολπιδέμη, η ζαλεπλόνη και η εσσοπικλόνη.

Εστίασαν σε 23.084 νέους (10 έως 29 ετών) με διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου που ξεκίνησαν τη χορήγηση μιας βενζοδιαζεπίνης και 66.706 που ξεκίνησαν μια συγκριτική φαρμακολογική θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της υπερδοσολογίας φαρμάκων στους έξι μήνες ήταν 0,9% για όσους ξεκινούσαν τη λήψη βενζοδιαζεπίνης και 0,8% για όσους λάμβαναν τη συγκριτική θεραπεία, αποδίδοντας αυξημένο κίνδυνο για υπερδοσολογία φαρμάκων με βενζοδιαζεπίνες έναντι των συγκριτικών θεραπειών σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση.

Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη μεταξύ των νέων με πρόσφατη συνταγογράφηση οπιοειδών έναντι εκείνων χωρίς πρόσφατη συνταγογράφηση.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπερδοσολογίας φαρμάκων με τη θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας κατά τη θεραπεία των νέων», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

ygeiamou.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα