Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορυφώνεται σήμερα η κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Προς την κορύφωσή του οδεύει το κύμα κακοκαιρίας που χτυπά τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και το οποίο αποτέλεσε μια… φθινοπωρινή παρένθεση μέσα στον Αύγουστο.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα το τελευταίο διήμερο αφήνοντας αρκετές περιοχές της χώρας στο «σκοτάδι» για ώρες, ενώ σοβαρά ζητήματα προέκυψαν και στους δρόμους από φερτά υλικά που παρέσυραν οι ισχυρές -κατά διαστήματα- νεροποντές.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύει παραμένει και σήμερα το μήνυμα που απέστειλε χθες το 112 προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε επτά περιοχές της χώρας. Το μήνυμα από το 112 που εστάλη ανέφερε: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας- Θράκης και Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν Στερεάς Ελλάδας και Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις- Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών».

Πότε κορυφώνεται το κύμα της κακοκαιρίας
Όπως δήλωσε χθες στο iefimerida.gr ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας και σήμερα αναμένεται μια δύσκολη μέρα με έντονα φαινόμενα, ωστόσο από Παρασκευή αυτά θα αρχίσουν να εξασθενούν και το σκηνικό θα αρχίσει να θυμίζει και πάλι καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη (25/8) αναμένονται έντονες κατά διαστήματα καταιγίδες σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, των Σποράδων, της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας (κυρίως Μαγνησία) και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Αναφορικά με την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Αττική ο κ. Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για εντονότερα φαινόμενα από το μεσημέρι προς το απόγευμα μέχρι αυτά να εξασθενήσουν την Παρασκευή (26/8).

 

Το έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα φαινόμενα από την ΕΜΥ
Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένει και το Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξαιτίας των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων που αναμένονται έως το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.
Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής,Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.
Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας καιΛάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.
Η πρόγνωση του Meteo για την κακοκαιρία
Η «ψυχρή λίμνη» που προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την διατήρηση της αστάθειας για πέμπτη μέρα σήμερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα είναι:

Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου.
Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Αν. Στερεάς και της Πελοποννήσου θα είναι έντονα και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Φωτογραφία: meteo.gr<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/koryfonetai-simera-sfodro-kyma-kakokairias”>Κορυφώνεται σήμερα η κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» -Δείτε live την πορεία της [χάρτης] – iefimerida.gr</a></p>

Ροή ειδήσεων

Advertisement