Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Ρεβιθάδα φούρνου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. ρεβίθια

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)

2 κρεμμύδια ξερά, ξεφλουδισμένα, ολόκληρα

1 φύλλο δάφνης

3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

250γρ. ντομάτες λιαστές, σε λάδι (δεν τις στραγγίζετε από το λάδι τους), κομμένες σε λωρίδες

1/2 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο

χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, σε σκόνη

2 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό (ή 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνετε τη σόδα, και ανακατεύετε. Την επόμενη ημέρα στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτετε καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτετε τα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο. Βάζετε τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνετε στο μέτριο και ξαφρίζετε για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζετε για 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στραγγίζετε τα ρεβίθια, κρατάτε κατά μέρος το νερό τους και τα ρίχνετε σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Ρίχνετε 3 φλιτζάνια (600ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσετε γάστρα, τη σκεπάζετε με το καπάκι της). Ψήνετε τα ρεβίθια για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement