Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Συγκίνηση και κατάνυξη-Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος θεμελίωσε τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Δέρκων στην Ζουμπάτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ορεινή Ζουμπάτα των Πατρών, στο Παναχαϊκό όρος, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πολύς και μέγας Γρηγόριος, ὁ Ἐθνοιερομάρτυς Μητροπολίτης Δέρκων, ο από Λακεδαιμονίας και Βιδύνης, Ιεράρχης, ὁ οποίος έδωσε την ζωή του ὑπέρ της  Ορθοδόξου ημών πίστεως και πατρίδας, θεμελιώθηκε ο πρώτος ναός του.

Με την αγιοκατάταξη του Γρηγορίου, ιστορήθηκε η εικόνα του και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, όπου γιορτάστηκε η πανσεβάσμια μνήμη του, τον περασμένο Ιούνιο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, πλησίον της προτομής του μεγάλου Ιεράρχου, που στήθηκε προ ετών από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομος στη γενέτειρα του, έγινε η θεμελίωση του πρώτου ιερού ναού προς τιμήν του.

Στην ιερή τελετή προέστη ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιος, ως διάδοχος του Αγίου Γρηγορίου Δέρκων, ο οποίος χρημάτισε πρώτος Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας.

Ο κ. Ευστάθιος έγινε δεκτός με εκκλησιαστικές τιμές, ενώ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Γρηγορίου και στη συνέχεια τέλεσε τον αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ιερού ναού.

Τον φιλοξενούμενο λαμπρό ιεράρχη της Εκκλησίας, προσφώνησε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μαρτυρική και ένδοξη βιοτή του Γρηγορίου Δέρκων, ενώ προσέφερε στον Σπάρτης, ιερή εικόνα του ενδόξου ιερομάρτυρος, σε ανάμνηση της λαμπρής ημέρας θεμελίων του ναού.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευστάθιος βαθύτατα συγκινημένος μίλησε με τον μελίρρυτο λόγο του, τόσο για τον ΄Άγιο Γρηγόριο, όσο και για τις θυσίες των άλλων ιερών σφαγίων της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος κατά τα δύσκολα χρόνια της πικρής και μαύρης τουρκικής σκλαβιάς, όπως του πρόσφατα αγιοκαταταγέντος επίσης προκατόχου του, Εθνοιερομάρτυρος Ανανίου, τον οποίο διαδέχτηκε ο Άγιος Γρηγόριος Δέρκων αλλά και σε άλλες μεγάλες προσωπικότητες ηρώων και μαρτύρων, υπέρ πίστεως και πατρίδος, που μας συγκινούν, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν, κυρίως στην εποχή μας, ώστε να στεκόμαστε όρθιοι, ενάντια στο κύμα της ισοπεδώσεως που απειλεί την πατρίδα μας.

Ευχαρίστησε τέλος, τον κ. Χρυσόστομος και ευχήθηκε σύντομα να τελεστούν και τα ιερά εγκαίνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευχαριστίες απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πατρών, στον ιερέα Μοίρα-Ζουμπάτας, π. Αλέξιο Γιαννακόπουλο και στον δραστήριο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement