Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια στο πήλινο   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο σπαγγέτι

3 κεφαλάκια μοτσαρέλα, σε φέτες

Για τα κεφτεδάκια

600γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη

4 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο

3 φέτες ψωμί μουλιασμένο στο κρασί και στυμμένο-μόνο την ψίχα

1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό, τριμμένο

1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

λίγο λάδι για το τηγάνισμα

 

Για τη σάλτσα ντομάτας

600γρ. ντομάτα κονκασέ

2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνετε για 5 λεπτά. Ύστερα πλάθετε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε λάδι να καλυφθεί ο πάτος του και τοποθετείτε μια δόση κεφτεδάκια, πιέζοντάς τα λίγο να πλατύνουν ελαφρά. Τα γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και τα βγάζετε στην άκρη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία. Βάζετε να βράσει το σπαγγέτι al dente και ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο, προσθέτετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικά, ανάλογο αλατοπίπερο και βράζετε μέχρι να δέσει. Ρίχνετε το φρέσκο βασιλικό και τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και αφήνετε να πάρουν μια-δυο βράσεις μαζί. Με τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα κεφτεδάκια από τη σάλτσα. Ρίχνετε στη σάλτσα το στραγγισμένο σπαγγέτι και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κάνετε μια στρώση με σπαγγέτι σε 5-6 πήλινα ατομικά γιουβετσάκια, τοποθετείτε από πάνω τρία κεφτεδάκια κομμένα στη μέση και σκεπάζετε με μια στρώση από φέτες μοτσαρέλας. Κάνετε δεύτερη στρώση από σπαγγέτι και κεφτεδάκια και τελειώνετε με φέτες μοτσαρέλας. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει όμορφα το τυρί και σερβίρετε τα γιουβετσάκια μέσα σε πιάτα.

Μαγειρική

Χοιρινό με δαμάσκηνα    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

140 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κιλό χοιρινό µπούτι ή σπάλα, σε κύβους

1 κρεμμύδι, σε κύβους

1 καρότο, σε κύβους

1 κλωνάρι σέλερι, σε κύβους

1 πράσο, το άσπρο µέρος, σε κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, σε φετες

1 φύλλο δάφνης

1 ξύλο κανέλας

3 γαρίφαλα

3 κόκκους µπαχάρι

250 ml λευκό ξηρό κρασί

3 κουτ. σούπας συµπυκνωµένο χυµό τοµάτας

100 γρ. βούτυρο

2 κυδώνια χωρίς κουκούτσια, σε φέτες

12 δαµάσκηνα ξερά

1 κουτ. σούπας µέλι θυµαρίσιο

1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό

ανθό αλατιού

µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση:

Σε µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και θωρακίζετε το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύοντας µε σπάτουλα να µαραθούν και να καραµελώσουν. Προσθέτετε τα µπαχαρικά και σβήνετε µε το κρασί. Μόλις εξατµιστεί προσθέτετε τον χυµό της τοµάτας, λίγο νερό, αλατοπιπερώνετε, κλείνετε µε το καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να µαλακώσει για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό. Ταυτόχρονα, σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις φέτες κυδωνιών στο βούτυρο, τα δαµάσκηνα, το µέλι και σβήνετε µε το ξίδι. Μαγειρεύετε µέχρι να γλασαριστούν. Δοκιµάζετε το κρέας και, όταν είναι σχεδόν έτοιµο, αραδιάζετε τα φρούτα στην κατσαρόλα. Δίνετε µια βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να µαγειρευτούν µαζί για 15΄ µέχρι να µελώσει ωραία το φαγητό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα ψωμιού (Bacalhau com Broa)  

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6-8 κομμάτια παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο

800 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, βρασμένες

40 ml ε.π. ελαιόλαδο

πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα κρεμμύδια:

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1.000 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες

1 λουκάνικο, σε φέτες

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρούστα:

250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

60-80 ml ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνετε για 20΄ σε μέτρια φωτιά. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε τον μπακαλιάρο για 5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετείτε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια στο ταψί. Στο μπλέντερ αλέθετε την ψίχα μαζί με μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύετε. Πασπαλίζετε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και σκεπάζετε με λαδόκολλα. Σε άλλο σκεύος τοποθετείτε τις πατάτες, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και ψήνετε να πάρει χρώμα και να φρυγανίσει η κρούστα. Σερβίρετε με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.

Πιάτο με Ιστορία: Η συνταγή προέρχεται από την Πορτογαλία και είναι η αγαπημένη τόσο του Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και του Φερνάντο Σάντος!

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτοσουβλάκια με σαλάτα μάνγκο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές

1 κουτ. σούπας καρύκευμα για κοτόπουλο)

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας για τη σαλάτα

xυμό από 2 λάιμ

½ κόκκινο κρεμμύδι

1 χούφτα μπιζέλια

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 μαρούλι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

1 μάνγκο, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση:

Ρίχνετε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μπολ και αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα. Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λάιμ και ανακατεύετε πολύ καλά. Περνάτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε 12 μικρά μεταλλικά σουβλάκια. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνετε τα σουβλάκια για 6΄ από κάθε πλευρά, να ψηθούν καλά. Ρίχνετε το κρεμμύδι σε μπολ και προσθέτετε τον χυμό από 1 λάιμ, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τη σαλάτα σε 2 πιάτα και σερβίρετε με τα σουβλάκια.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα